Disse bollene er det nærmeste man kommer industriboller, du vet de som nesten bare består av luft, som du får en hel liten gjeng av for ca en tier på butikken. Med eller uten rosiner. For dette er i alle fall den mest luftige bolleoppskriften jeg har vært borti. Sterkt inspirert av en oppskrift som heter ”Verdens beste boller” eller noe slikt.

boller_nam

Oppskrift boller:

1 liter lettmelk
300 g smør
250 g melis
50 gram fersk gjær (er du for eksempel på hytten, funker det vissnok også greit med tørrgjær. Det har jeg ikke prøvd ennå)
En tokilos pakke med hvetemel (ta litt om gangen, og stopp når den ikke klisser lengre. Du må ikke bruke alt)
1 ts kardemomme

Først koker du opp 1 liter lettmelk, 300 gram smør og 250 gram melis. Så lar du det kjøle seg ned til ca 37°C.

Hvis du drypper en liten dråpe av blandingen på baksiden av håndleddet, og nesten ikke kjenner dråpen, er temperaturen perfekt!
.boller_kokingboller_deig
Smuldre opp gjæren og bland i væsken I bakebollen blander du kardemomme og en god del av melet, før du heller i væsken. Jeg pleier å røre med en tresleiv, og tilsette litt og litt mel. Deretter er det bare å kna og kna og kna til deigen er god og smidig. Hvis du er litt fisefin, kan det være en god idé å bruke engangshansker. Jeg er aldeles ikke fisefin, men synes det er praktisk hvis for eksempel telefonen ringer, for da er det bare å ta av seg en hansken og så er du fremdeles gullende ren på hendene. Apoteket selger store pakker med slike, ikke alt for dyrt.
Trill ut boller, denne oppskriften er nok til 35-40 stk, noe som bør holde en stund for de fleste familier. Legg dem på stekebrett med bakepapir på. Legg over kjøkkenhåndkler, og la dem heve i en god time et sted hvor det er lunt og godt for eksempel på varmekablene på badet.

boller_uhevetboller1
Stek bollene midt i ovnen ved 250°C i 7-10 min.
Avkjøl på rist. Serveres bar, med smør og syltetøy, brunost, eller sikt over melis hvis du vil imponere ytterlige.

Tips:

Det går fint an å fryse bollene. Sikt gjerne på litt melis på toppen eller at de er tint, og bollene blir så gode som nye.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

23 Responses to Andre boller

 1. Åsmund sier:

  Kona si oppskrift likner nok ein del på denne, men ein vesentleg forskjell er at ho bytter ut halvparten av smøret med kesam. Bollane vert absolutt luftige då også, eg innbiller meg at det kan ha noko med proteininnhaldet i kesam å gjere, men kva veit eg.

  Er det nokon grunn for melis vs sukker? Det løysast vel opp på same vis i kokande gugge uansett?

  Og smøre med egg før steiking?

  • Christine sier:

   Det funker så flott med melis, at jeg aldri har hatt mot til å endre på ingrediensene! Høres spennende ut med en kesam-smørmiks, det tror jeg nesten jeg må teste en dag. Men kom gjerne med tilbakemeldinger på hvordan det evt går med sukker i stedet for melis. Ikke noe egg på toppen, mye bedre og finere uten etter min mening. (og bedre for allergikere… )

 2. Kult oppskrift. Skal prøve den, men kanskje med litt mindre smør da. Ellers tror jeg på lengere hevetider. Bruke kald væske og mindre gjær og la deigen få tid til å utvilkle smak og konsistens

  Oppskrift på «surdeigs-boller» med vanlijekrev her:
  http://www.gerhardsletten.no/2008/11/skoleboller-av-surdeig/

  • Christine sier:

   Har ikke prøvd å bruke mindre smør, men er sikkert ganske fornuftig, bare de ikke blir alt for fort tørre da. Har man god tid er det hevingstipset ditt sikkert helt supert!

 3. Nysgjerrig sier:

  Mangler det en runde med heving her, eller er det bare heving etter bollene er trillet? Jeg har best erfaring med to runder ihvertfall.

  • Christine sier:

   Funker helt flott med kun en runde med heving! Trilles ut med en gang de er eltet godt.

 4. thestig sier:

  Hoi det var andre boller! Laget dem selv i går 🙂

 5. thestig sier:

  Og der ble det jaggu boller igjen!

 6. Lasse sier:

  For en herlig frekk oppskrift, luftige og farlig gode. Leker med tanken å dytte kanel i de neste gang jeg lager de. (Gikk forøvrig på en smell med størrelsen på bollene, jeg har lagd monster :D)

 7. […] er lik den du fulgte på Christine sine fantastiske boller. Tøm mesteparten av melet i en bolle. Bland inn sukker og salt. Lag en grop i midten og hell i det […]

 8. Rune sier:

  Veeeldig bra boller! Ble tatt litt på sengen av 2 kilo mel (siden jeg aldri leser oppskrifter for nøye før jeg begynner ;)), men det var jammen bra det ble 40 og ikke 20 😉 Disse var knallgode! Brukte tørrgjær for søt bakst, og det funket som en kule. Hadde det litt travelt, og siden tørrgjæren tåler mer varme trengte jeg ikke vente å så lenge på å blande i melet, samt at jeg hevet litt kortere.

  Kudos!!

 9. Irina sier:

  Hei! Jeg kastet meg ut i bollebakingen i kveld, etter å ha lest Runes skryt på Feisbok. Utålmodig som jeg er, var melkeblandingen langt fra kald nok før jeg løste opp gjærklumpen (brukte ferskgjær for søt bakst), men det gikk fint likevel. Må si at jeg er litt imponert over de 40 flotte bollene som nå velter seg utover kjøkkenbenken min. Eller det vil si 39, ettersom jeg ganske umiddelbart prøvespiste en. De ble i hvert fall utrolig digre, gode og luftige. Takk!

  Hilsen Irina

  • Tor Erik sier:

   Uten å bli FOR nerdete: Hemmeligheten bak disse bollene er nok to ting, våt deig og det at man koker melken.
   Melk og glutenutvikling er ikke helt gode venner og melken kan ta knekken på denne slik at man får kompakt bakverk (en klassiker med hjemmelagede boller).
   I følge Harold Mcgees «On food and cooking» er synderen et protein som inaktiveres ved koking.
   Et god tips å ta med seg til alskens baking kanskje?

   • Runr sier:

    Absolutt et godt tips! Jeg synes det viktigste med en oppskrift er å forklare hvorfor den fungerer, det er denne lærdommen som gjør at jeg kan eksperimentere videre med bolledeigen men samtidig oppnå at de blir luftige hver gang.

 10. Caroline sier:

  Dette er de beste bollene jeg har smakt! Jeg serverte de i et familieselskap og min kjære bestemor, som frem til jeg prøvde denne oppskriften har hatt de beste bollene, ba om oppskriften. Tusen takk for for en herlig oppskrift!

 11. Øystein sier:

  Etter å ha testet ut flere forskjellige oppskrifter har dette vært min favoritt de siste par årene. Mister alltid lappen jeg har skrevet oppskriften på, men det er aldri vanskelig å finne den igjen. Tror den går hjem hos flere enn meg 😉

  Jeg pleier å lage noen med sjokolade inni, i tillegg til vanlige og rosinboller. Smil, daim sjokoladeplate (200g) og melkesjokolade. Jeg har fått veldig god respons på bollene generelt. Nå er jeg igang igjen, og lager boller til varetelling i natt 🙂 Jeg er populær på disse tellingene 😉

 12. linda sier:

  må si jeg er skeptisk, ikke på grunn av oppskriften men ford jeg aldri får til å lage gode boller….. nå tester jeg oppskriften oså legger jeg igjenn en kommentar når de er ferdige…. 🙂

 13. linda sier:

  de står til steking nå, hååper de blir gode 😉

 14. Dorun sier:

  Jeg skal prøve å bake dise bollene, nå tester jeg oppskriften!

 15. Anders sier:

  Jeg kokte ikke opp melken, men bollene ble nå svære og luftige likevel. Funket som bare det. Det spiller kanskje større rolle at deigen er ganske løs og godt eltet?
  Jeg opplever at det er stor forskjell på deiger jeg elter for hånd. Å begynne med mye væske og så tilsette melet etterhvert gir som regel bedre resultat enn å ha alt det tørre i først
  og så blande i væsken. Jeg gjetter på at det har å gjøre med hvor godt det blir feltet, siden en tøffere deig blir tung å lete fra start.

  • Anders sier:

   …og så var det den pokkers ordlista, da…
   Siste setning skulle være:
   Jeg gjetter på atdrt har å gjøre med hvor godt det blir eltet, siden en tørrere deig blir tung å elte fra start.