På tide å følge opp med litt ordentlig vin på ordentligmat.no. Første post tar for seg det mest tradisjonelle følget til en god biff. Biff og rød Bordeaux er nemlig en klassiker. Problemet mitt er dog ofte prisen: Billig god Bordeaux er mangelvare, og til prisen får man ofte bedre vin fra en mindre opphauset vinregion. Etter snadderårgangen 2005 er problemet utvidet fordi prisene har tatt av ytterligere. De fleste av oss kan glemme å smake det som etter sigende virkelig gjelder.

Chateau Mercier Cuvee Prestige 2005 (varenr. 47801, kr. 162,10) kan imidlertid utmerket fungere som en intro for oss som av nevnte årsaker aldri helt får taket på hva som er greien med Bordeaux: Eik (sa noen humidor?), solbær, stramme tanniner og utmerket syre. Egentlig ikke noe å forsøke seg på uten mat, til det blir den fort for drøy.

mercier
Chateau Mercier: en østside-Bordeaux (Côtes De Bourg). Blend av merlot, cab sauvignon, cab franc og malbec.

Den finnes også i 1998-årgang, som på flere måter er et bedre kjøp gitt modnere tanniner og bedre drikkeegenskaper for snarlig konsum. 2005’en gir deg imidlertid muligheten til å legge en rimelig priset godbit i kjelleren, den holder nemlig fint i 10 år (ikke over avtrekket på kjøkkenet riktignok). Det kan i seg selv være et poeng fordi du da får muligheten til å følge en vins utvikling over mange år – noe som sjelden ellers er aktuelt i denne prisklassen.