På tide å følge opp med litt ordentlig vin på ordentligmat.no. Første post tar for seg det mest tradisjonelle følget til en god biff. Biff og rød Bordeaux er nemlig en klassiker. Problemet mitt er dog ofte prisen: Billig god Bordeaux er mangelvare, og til prisen får man ofte bedre vin fra en mindre opphauset vinregion. Etter snadderårgangen 2005 er problemet utvidet fordi prisene har tatt av ytterligere. De fleste av oss kan glemme å smake det som etter sigende virkelig gjelder.

Chateau Mercier Cuvee Prestige 2005 (varenr. 47801, kr. 162,10)  kan imidlertid utmerket fungere som en intro for oss som av nevnte årsaker aldri helt får taket på hva som er greien med Bordeaux: Eik (sa noen humidor?), solbær, stramme tanniner og utmerket syre. Egentlig ikke noe å forsøke seg på uten mat, til det blir den fort for drøy.

mercier

Chateau Mercier: en østside-Bordeaux (Côtes De Bourg). Blend av merlot, cab sauvignon, cab franc og malbec.

Den finnes også i 1998-årgang, som på flere måter er et bedre kjøp gitt modnere tanniner og bedre drikkeegenskaper for snarlig konsum. 2005’en gir deg imidlertid muligheten til å legge en rimelig priset godbit i kjelleren, den holder nemlig fint i 10 år (ikke over avtrekket på kjøkkenet riktignok). Det kan i seg selv være et poeng fordi du da får muligheten til å følge en vins utvikling over mange år – noe som sjelden ellers er aktuelt i denne prisklassen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

4 Responses to Billigbordeaux til ordentligkjøtt

 1. @dagmf sier:

  Flott intro av en vel beskrevet vin som jeg selv har liggende i kjelleren både i ’98 og ’05 utgave. Pga det du skiver om vinen og mine egne erfaringer så ville jeg kjøpe noen flasker til, men her kom jeg dessverre bort i Vinmonopolets totale mangel på datakvalitet.
  Jeg sjekket hvor vinen var tilgjengelig via deres nettside og dro til Åsane for å kjøpe vin(og gå på Ikea), etter noe leting i butikke fant personalet en uåpnet kasse med Chateau Mercier. Jeg var fornøyd, men kun i sekunder, flasken var ’04. Etter litt frem og tilbake kunne vinmonopolets ansatte fortelle at de ikke kunne bestille vin etter årgang og at de aldri fikk vite om de fikk samme årgang igjen når de gikk tom pga hvordan varenr. systemet var bygget opp? Hva skal en si? Noe så banalt ødelegger jo all vin morro og tro på at vi er i ’09. Jeg måtte i kjeller for å finne trøst.

  • Thestig sier:

   Takk for det!
   Jeg er helt enig med deg og har tilsvarende erfaring. Bestillingsrutinene til vp er ikke alltid til å forstå seg på, jamfør link. Jeg reiser også gjerne til «IKEA» på den måten.

 2. @dagmf sier:

  Bare for å understreke mitt poeng; her er hva DN.no Vinguiden skiver idag 11/03/09

  47081 Ch. Mercier Cuvée Prestige 2004
  Ch. Mercier
  Côtes de Bourg, Bordeaux, Frankrike
  Kroner 162,10 basis
  88 poeng
  Danvik Vin
  Ikke like god som den fantastiske 2005 og 1998, men likevel en meget god «billig-Bordeaux». 2005 ble raskt utsolgt, den er nå erstattet med 2004 som er mye mer rustikk. En tradisjonell Bordeaux fra dette området, men altså en god en. Noe eik, solbær og noe som kan likne på moreller og nougat. Tørr, stram, tannisk, men det er fine tanniner. God nå til rustikk mat, men den bør helst lagres i fem-seks år for å oppnå sitt potensiale. Nå til 2015 TM

  • Thestig sier:

   Jepp. Annerledes, men tydeligvis bra den og. 91 poeng for 2005 (også DN) vil nok uansett av mange sees på som noe entusiastisk?