Bildene mine stinket, så jeg har lånt dette av Stu_spivak på flickr
Jeg har lånt bildet av Stu_spivak på flickr

Som jeg har vært inne på før, så har jeg forelsket meg i boken Charcuterie, (tilgjengelig på amazon.com). Der fant jeg min kjære pancetta, og der fant jeg mitt første eventyr inn i spekeverdenen: Speket andebryst (eller som et googlesøk vil fortelle deg: duck prosciutto). Dette er så enkelt og så fort gjort, at absolutt alle burde prøve det minst en gang. Andebryst er ikke bare, bare å få fatt i her til lands merkelig nok, men jeg kjøpte meg et fra Stange. Alle dere som reiser over grenser og bærer mat, husk andebryst neste gang.

Salt + and = nam
Salt + and = nam

Oppskrift på tørrsaltet, speket andebryst:

1 andebryst

Masse grovt havsalt (eller salt-salt)

Pepper. (bokens oppskrift sier hvit pepper, men siden det lukter hestelort utgår det for min del)

Litt av en ingrediensliste eller hva?

speket-andebryst-2 Finn frem en ildfast form, et kar, eller hva som helst som er stort nok til å romme andebrystet. Dekk bunnen med salt. Så legger du et fint rent og avtørket andebryst oppå der, og dekker det hele med salt. Der skal andebrystet ligge i 24 timer, før det taes ut av sin lille kokong. Brystet skylles, tørkes og pepres på kjøttsiden før du henger det opp i et luftig klede. Gulpekluter er gull, men de må være rene. La brystet henge i omlag 7 dager før du åpner forundringspakken og finner andebrystet speket og ferdig. Det å henge opp andebrystet kan være litt tricky, men fantasi hjelper. En tråd i begge ender og spenn opp «posen», så er mye gjort.speket-andebryst-3

Det smaker som andefenalår, andeskinke, eller bare speket andebryst om du vil. Skjær tynt, og vel bekomme. Perfekt til snacks, godt på skive, nydelig i salat, og jeg er temmelig sikker på at jeg skal klare å skrote frem noen gode middagsoppskrifter med det også. Alternativt kan du bruke det til en original og god forrett til en fjong flerretters middag, og helt ufortjent imponere sokkene av gjestene dine.