Perfekt bløtkokt egg? (foto: cesarastudillo Flickr)

Perfekt bløtkokt egg? (foto: cesarastudillo Flickr)

Å koke egg er ingen kunst, å koke perfekte egg er derimot veldig vanskelig. Alle har sine triks i ermet, og fremgangsmåten er forskjellige. To ting som som er uansett er sikkert, er at det perfekt kokte egg er kokt slik den som skal ha det har bedt om. Det andre som er sikkert  er at eggekoking handler om riktig temperatur.

Stort sett er kokegraden av egg oppgitt i minutter, og nettsiden som absolutt burde vite best: egg.no sier følgende om hvor lenge man koker egg:
Koketiden her gjelder romtempererte egg som legges i kokende vann.
Bløtkokte egg: 3-6 minutter
”Smilende” egg (fast hvite, bløt plomme): 6-8 minutter
Hardkokte egg: 8-10 minutter

Dette er i beste fall er unøyaktig, i verste er det fullstendig tullball. Perfekt koking er det uansett ikke. Tre og seks minutter på et egg er jo milevis fra hverandre.

På motsatt side av skalaen kan man legge ut på en titimers ferd mot et perfekt bløtkokt egg, slik som i denne imponerende posten fra Khymos.org. Både prosjektet og nettstedet hans er lesverdig, men det blir likevel litt mye. Lærdommen derimot, er svært så nyttig: Hvordan eggene ender opp, avhenger av hvilken temperatur man oppnår inni egget, både i hviten og i plommen.

 hardkokt egg

Hardkokt egg Kjernetemp på 80C (foto: inuyaki)

Det betyr at minuttene er avhengig av faktorer som hvor store eggene er, hvilken temperatur romtemperatur er, og ikke minst hvorvidt eggene faktisk legges i kokende vann, eller kokes på enøk-måten (fra kaldt vann).

En unøyaktig, men muligens fiffig løsninger er Clas Ohlsons eggetimer, men denne løser etter det jeg kan forstå ikke problematikken med forskjellig størrelse på eggene.

Det gjør derimot en løsning jeg fant på UiOs nettsider, tilsynelatende avledet fra Khymos beregninger, men betydelig lettere å følge:  De har laget en eggekokerkalkulator. Du plotter inn omkrets, ønsket kokegrad og eggenes temperatur (Kudos også for M.o.H), og så får du tilbake et nøyaktig svar på hvor lenge eggene skal koke. Skal du ha flere kokegrader, er det bare å fiske ut eggene når den kalkulerte tiden er omme. Takket være eggekokerkalkulatoren er nå målebånd fast inventar på kjøkkenet.

Skjermbilde av eggekokekalkulatoren

Skjermbilde av eggekokekalkulatoren

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

4 Responses to Hvordan koke perfekte egg

  1. Rune sier:

    Endelig en vitenskapelig tilnærming som er gjennomførbar. Dette skal prøves!!!

  2. Lasse sier:

    Funket som en kule, perfekt egg. Happy days! Men fikk ikke til trikset med å dyppe egget i lunket vann i stede for å lage hull. Egget sprakk, triste ting.

  3. […] Sjekk også ut hvordan man koker perfekte egg. […]

  4. Ingaelsa sier:

    Ble lært opp til at man skal legge egget i kaldt vann når det er ferdig kokt, men har sett at ikke alle gjør dette. Har det egentlig noen effekt å ha de i kaldt vann??