Ramsløk på glass

Ramsløk på glass

Ramsløk er en fantastisk smakfull, norsk, viltvoksende urt. Dette er «hvitløkens vakre venninne» i følge sjefskokk Erik Halvorsen. Smaken er mild og karakterisert som en blanding av hvitløk og gressløk og er ikke så ”ram” som navnet tilsier. Den skarpe smaken i hvitløk, finner du ikke i ramsløk.

Ramsløk i veikanten

Ramsløk i veikanten

Ramsløk vokser i kolonier, og du oppdager det med en gang om du kommer over et felt med ramsløk: En deilig, mild hvitløksaktig duft fyller luften i hele området. Ramsløk kan desverre bare høstes på våren. Det er best å plukke ferske ramsløkblader rundt påske og litt ut i mai. Når løken blomstrer, mai-juni, er det siste sjanse – men du kan ennå rekke det :). prøv å plukke fine blader slik at du slipper å vaske den. Du vil helst unngå vann i puréen, da det forringer konserveringen.

Ramsløk trives i spesielle forhold, i skyggen og litt skrinne skråninger, og helst sammen med løvskog – men du finner den også i næringsrik moldjord, som ugress i hagen. Planten er ganske vanlig, spesielt i kyst og fjordstrøk fra Østfold nord til Nord-Trøndelag . Men det kan være langt mellom disse store feltene, som dukker opp der du minst venter det.

Når du har funnet ditt ramsløksted, er det bare å krysse av på kartet, for den kommer igjen år etter år. Selv har jeg funnet et supert sted ute på Bømlo, utenfor Bergen. Påsken tilbringes der med høsting av ramsløk – og spising av lammelår med ramsløk. Løken er veldig fin fersk, men for å kunne nyte den resten av året, må den konserveres. Det enkleste er å lage ramsløkpuré, som du kan lagre på glass i opp til ett år i gangen. Etter at du har plukket den, kan du ha den et par dager i plastpose i kjøleskapet før du lager puré.

 

Fersk ramsløk

Oppskrift på ramsløkpure

4 2l fryseposer ramsløkblader
6 dl olivenolje
1 teskje salt (per liter ferdig puré)

Du trenger: Blender eller kjøkkenmaskin med bolle med kniver. Jeg anbefaler egentlig kjøkkenmaskin, da de gjerne ikke moser ting så fint som en blender, og det er fint å ha bladbiter og ikke bare mos.

Mengden ramsløkblader må du bare variere i forhold til hvor mye du ønsker å lage – bare balanser i forhold til mengde olje og salt.

Prøv å unngå fullstendig mos.

Prøv å unngå fullstendig mos.

Start med å helle nesten all oljen opp i blenderen. Pass på at bladene er tørre. Kjør i gang maskinen på nesten full fart fart, og tilsett ramsløkblader i porsjoner. Bruker du blenderen på en Kenwood e.l., så la blandingen få nok fart til at det er et dragsug i midten mellom hver gang du tilsetter blader. Da slipper du at det hele,stopper opp fordi det blir for tykt. Blir det for tykt slik at det er umulig å få blandingen til å roterer, fyller du etter med olje. Til slutt skal blandingen være litt mer lettflytende enn pesto. Volumet bør øke med ca. 50%. Ha i mer olje enn oppskriften sier dersom du synes det blir for tykt. Salt er konserveringsmiddel, men ikke overdriv.

Skal du ha puréen over på glass, er det viktig at du koker glasset og lokket, og fyller glasset mens det er varmt! Jeg pleier å bruke små «norgesglass» og varme dem i steikovnene på 150 grader i 20 min. Pasninger koker jeg.

Lukkede og åpne glass oppbevares i kjøleskapet.

Ramsløk er supert til fisk og kjøttretter, enten som tilbehør, eller som krydder under tilbredning. Der du ellers ville gått for gress-/purreløk eler hvitløk, kan du heller prøve ramsløk. Istedetfor hvitløkssmør kan du lage ramsløksmør, eller du kan bruke ramsløkpuré istedet.

Har du lyst til å prøve ramsløk, uten å plukke og/eller lage puré, kan du kjøpe det ferdig på glass i de fleste avanserte matbutikker. Nøring er produsent jeg har kommet over flere steder i Bergen (Colonialen f.eks.). Når det arrangeres bondens marked rundt om på vestlandet, kan du som regel også plukke opp ramsløk på glass.

Fakta om ramsløk:
– Latinsk navn: Allium ursinum (bjørneløk i følge Aftenposten)
– Urten senker høyt blodtrykk og hindrer åreforkalkning og blodpropper. Da ramsløk lindrer magesmerter og styrker fordøyelsen, er den blitt brukt mot diaré‚ kolikk, luft i magen, dårlig fordøyelse og manglende appetitt.
– På et indianarspråk heter ramsløk Chi-ga-ga og dette ordet har gitt navnet til byen Chicago

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

17 Responses to Ramsløkpuré

 1. Renate sier:

  Det er knallgodt! Kan brukast til alt mulig, og beste av alt er at eg har den i hagen 🙂 I dag blir den ein del av min grøftekantsalat – i både salaten og oljen. Blomsten er også spiselig, og vakker 🙂

 2. Rune sier:

  Tyssøy i dag 🙂
  Ramsløk på Tyssøy

  • Peter Klasson sier:

   Fantastisk felt vi fant med massevis av ramsløk. God og fridk i smaken, dett må være det vestlandske klima

 3. Tommy Holen Helland sier:

  Hei,

  Da tok jeg turen til Tyssøy, og tok med meg noe ramsløk hjem. Jeg har laget purrè og lurer på hvor lenge dette holder seg? Glassene er kokt, men kanskje ikke så veldig varme når jeg fylte de. Bør jeg ha de i kjøleskap, eller kan jeg lagre de i romtempratur?

 4. […] Grønn smoothie med skvallerkål Ramsløkpurè Løvetannsalat Bjørkebladte Torsk med ramsløk […]

 5. Steve sier:

  Er det noen som kan fortelle hvor en kan finne Ramsløk i Asker/Bærum område?

 6. Solveig M. Holte sier:

  Bor på Senja – finnes det ramsløk i den vide omkrets mon tro?

 7. dagfinn ekse sier:

  Hvorfor kan en ikke høste ramsløk hele sommeren?

 8. […] kan du bruke ramsløk: * Ramsløkpure (ramsløkpesto) * Sei innpakket i ramsløk * Ramsløksalt (se eventuelt min egen oppskrift på […]

 9. Hilde Trøan sier:

  Hei
  Jeg lagde Ramsløkpuré for første gang i dag. Jeg har bare blender, så jeg brukte dette. Jeg brukte god tid mellom hver gang jeg la i. Etter en liten stud kjenner jeg det at alt er jo blitt kokvarmt oppi blenderen. Jeg har en god Kenwood blender, så det er litt merkelig synes jeg. Blir det varmt for noen andre?

  Hilde

  • Rune Smistad sier:

   Bruker Kenwood-blender her også. Det blir varmt, men husker ikke som det blir så varmt som du beskriver. Har nok med hastighet å gjøre. Tror ikke det spiller negativt inn på noe vis, eller noen andre som har meninger om det? Min puré har i alle fall blitt knall med lang holdbarhet med denne metoden.

 10. Jorunn Saastad sier:

  Kan hele planten Ramsløk brukes blomst, blad og stilk? Det lurer jeg på. Jorunn

 11. Gunn-Ingrid Dybfest sier:

  Bruker du Blindern på en Kenwood e.l., så la blandingen få nok fart til at det er et Dragsnes i midten mellom hver gang du tilsetter blader.

  Jeg vet ikke om jeg må reise til Blindern med min Kenwood, og så tilbake til utgangspunktet Dragsnes. Sikkert en trivelig liten plass i Kenwood?! Nå lurer jeg på hva som egentlig skal stå der, blir så slitsomt å lage ramsløk når jeg må reise helt nedover til Blindern, og Dragsnes finner jeg ikke engang på kartet…;-) kan noen forklare den oppskrifta?

  • Rune Smistad sier:

   Hei Gunn-Ingrid, kan betrygge deg med at det holder å bruke blenderen, uten å reise til Blindern 😉

 12. Per Nordby sier:

  kan man fryse, tørke lamsløkblader til senere bruk?