Kverner du kjøttdeigen selv, velger nøyaktig hvordan du vil ha den

Kverner du kjøttdeigen selv, velger nøyaktig hvordan du vil ha den

Vi er ikke puritanere på noe som helst vis, og frykter ikke butikkmat for alt i verden. Vi gjør ting selv fordi det blir bedre, er hensiktsmessig eller for å få ting akkurat slik vi vil. Noen få ganger er det likevel absolutt grunnlag for skepsis, både av hensyn til innholdsfortegnelser men også ren appetittlighet. Hva som befinner seg i kjøttdeig er muligens ikke noe man egentlig bør finne ut av.   Alternativet er selvsagt å lage den selv.  Det er veldig lett, og du får brukt et tilbehør til kjøkkenmaskinen som du kanskje ikke en gang visste du hadde: Kjøttkvernen. Man oppnår nok ikke ett års holdbarhet, men frysing går fint.

Kjøttet kvernes raskt og greit.

Kjøttet kvernes raskt og greit.

Med nyinnkjøpt monstermaskin på benken var veien kort til undersøkelser om hvilke kjøttstykker som egner seg best til kjøttdeig. Allerede her kan man altså påvirke resultatet, og de viktigste kvalitetene i kjøtt ligger i to faktorer: hvor mye muskelen har vært brukt, og hvilket fettinnhold man har. Jo mer bruk, jo mer smak, jo mer fett, jo saftigere og mer smakfullt resultat. Siden mørhet ikke er en bekymring etter kjøttet er kvernet kan man altså kjøpe rimelige kjøttstykker, og få mer igjen på smaken.

Valget i dette tilfellet falt på høyrygg, et stykke med god smak, og omlag lik fettprosent som entrecote. Tilfeldigvis var den på tilbud, så for 80 kroner kiloen fikk jeg fantastisk kjøttdeig, med kjent innhold, og hele prosessen tok under 20 minutter for de to kiloene jeg hadde.

Det kommer definitivt til å bli mer hjemmelaget kjøttdeig .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

8 Responses to Lag din egen hjemmelagde kjøttdeig

 1. S sier:

  Hvordan tror du dette hadde funket med kylling?

 2. K sier:

  Lurer på det samme, hvordan tror du dette ville fungert med kylling? og hva slags kyllingkjøtt vil være mest hensiktsmessig å bruke?

  • Tor Erik sier:

   Kylling funker sikkert helt fint. Lårstykker er nok best pga at det ikke blir tørt pga fettinnholdet. En god drittjobb å bene dem ut.
   Kyllingbryst er ikke noe problem teknisk, men smaksmessig er det jo et spm om hva bruken er.

   • O sier:

    For de som bor i nærheten av Smart Club vil jeg anbefale overlår av kylling. Jeg har grillet disse i årevis og får bare skryt. Det er en del fett i stykkene og veldig saftige. De selges med ben og skinn, men er billige (tror det var ca 60 kr kg.). Jeg pleier rive av skinnet og med noen få snitt med en liten skarp kniv er beinet ute.

 3. F sier:

  Hva slags krydder vil du anbefale når jeg lager kjøttdeig av hjort?

 4. F sier:

  hva slags krydder anbefaler du når jeg lager kjøttdeig av hjort?

  • Tor Erik sier:

   Jeg er helt på viddene (eller i skogen) når det kommer til hjortekjøttdeig. det er ikke på plakaten hos meg i deg hele tatt. For å være helt ærlig hadde jeg nok ikke uten videre visst hva jeg skulle gjort med hjortekjøttdeig

   Når det er sagt er jo selvsagt salt en vinner i alle sammenhenger, og jeg kan ikke helt se at det er noen voldsomme begrensinger forbundet med hjort fremfor annet vilt.

   Om noen har innspill her, så er de absolutt velkommen, og om noen jegere med kjøtt til overs skulle føle for å dele, så er det bare å gi lyd…

 5. Birger Sæther sier:

  Hjortekjøttdeig bruker jeg halvt med medisterfarse, bevarer viltsmaken bedre og så toner du ned styrken på smaken.