Hjemmelaget majones på under 2 minutter er faktisk ikke bare mulig, det er enkelt.

Hjemmelaget majones på under 2 minutter er faktisk ikke bare mulig, det er enkelt.

Hjemmelaget majones er ikke vanskelig, og det er på listen over de tingene som man absolutt burde lage oftere. Som regel er det likevel forbundet med frykt for feiling, og mangel på tålmodighet.  Det må ikke være slik. Ordentlig hjemmelaget majones tar omtrent et minutt å lage. Vi liker at ting tar tid, men i dette tilfellet er det ikke noen grunn til å somle.

Majones lages av egg og olje. I tillegg har man salt, sennep,  krydder, sitron og/eller eddik i, men disse ingrediensene har med smak og preservering å  gjøre, mer enn selve majonesen. Det er emulsjonen mellom oljen og eggeplommen (væske) som skaper magien.

Oppskrift hjemmelaget majones:

2 dl solsikkeolje

Blandt alt utenom oljen i beholderen.

Blandt alt utenom oljen i beholderen.

2 eggeplommer (romtempererte)

2 ss vann

2 ts sennep

2 ts hvitvinseddik

Salt

evt Pepper.

Vi velger solsikkeolje fordi den er nøytral i smaken, vær veldig forsiktig med extra virgin olivenolje (EVOO) ettersom det setter en kraftig smak på majonesen. Bruk en sennep du liker, men tradisjonelt er Dijon en klassiker. Smakstilsetningene er selvsagt helt åpen, og f.eks hvitløk gjør dette til en oppskrift på hjemmelaget aioli.

Så til revolusjonen: vanligvis lages majones ved å blande alle ingrediensene med unntak av oljen, og så helle i oljen i en tynn stråle under visping. Dette er viktig for at ikke ingrediensene skal skille seg, men det finnes en mye smartere måte å gjøre dette på:

Sett i stavmikseren og hell på oljen. La eggene sette seg i bunn

Sett i stavmikseren og hell på oljen. La eggene sette seg i bunn

Hell alle ingrediensene (unntatt oljen) i en høy og smal beholder. Sett stavmikseren i bunn og hell over oljen forsiktig, (grunnen til å helle forsiktig er at man sparer ventetid etterpå). Oljen er lettere enn de andre ingrediensene og legger seg på toppen.  Stavmikseren står i bunnen av beholderen og vil vispe egg for det meste, men litt og litt olje… Samme prinsipp, samme regler, men betydelig enklere.

Deretter er det bare å gi gass på stavmikseren, og etter som man ser at emulsjonen starter så løfter en litt på stavmikseren. Noen stavmiksere ordner dette selv ved å skape undertrykk og sirkulasjon. 1 minutt senere er majonesen ferdig . Enkelt og greit.

Det er bare å finne sin favorittmajones, leke med ingrediensene og smaktilsetningene til du finner din perfekte versjon. Da blir det veldig fort slutt på butikkmajo i annet enn krisetilfeller hvor du ikke har egg.  Et par smaksforslag er trøffelolje, karri, pepper, kraft  eller Wasabi. Du er sjefen over din egen minuttmajones.

Prøv for eksempel eggesalat med hjemmelaget majo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

101 Responses to Hjemmelaget majones på to minutter

 1. Isobel sier:

  Oioi. Snasent! Dette skal forsøkes i dag.

 2. Einar sier:

  Fantastisk! Skal prøves 🙂

 3. Mayo gir livet mening. Dette må prøves!

 4. Rune sier:

  Pleier å bruke olivenoljem og skvise sitron istedet for eddik. Funker som faen det og 🙂 Knuser du en krukke basilikum i en morter og legger til 1 moset hvitløksfedd eller to, så har du superdigg basilikum aioli!!! Men det er kanskje en egen oppskrift 😉

  • Tor Erik sier:

   Dette er basen og ikke minst trikset for hurtigmajo, smakstilsetninger, oljevalg og den slags finner folk best ut av selv.
   Vanlig olivenolje (eller 1/3) og hvitløk er knall, jeg synes personlig ofte basilikum-aioli blir litt voldsomt.

  • Evert Bensen sier:

   Likte godt kommentaren og videre ideer, men jeg beklager, men vi er nok endel som reagerer på banning i slike sammenhenger – det er som å snakke bæsj og tiss eller lignende, eller fise ved bordet – det er forståelig, men upassende, og uappetitlig, egentlig.sier ifra nå, bekalger dersom det føles sårende, ikke ment sånn, bare litt dannelse fra en som absolutt ikke er perfekt og sikkert feiler på flere områder enn du gjør.

 5. […] å få fin konsistens på majonesen… og til å blande i ingredienser som hvitløk f.eks. Oppskrift på hjemmelaget majones (No Ratings Yet)  Loading […]

 6. Einar sier:

  Som alltid i slike hjemmelaget-er-best-oppskrifter, er holdbarhet et viktig punkt. Ca hvor lenge holder grunnoppskriften seg i kjøleskap?

  • Tor Erik sier:

   Jeg bruker min med god samvittighet i en uke, om det ikke er noe åpenbart galt med den. Skiller den seg pleier den å kastes.

   Det er likevel et vrient spm, det kommer an på mye:
   1. Råvarene selvsagt, er eggene gamle er vel ikke majonesen mye stole på.
   2. Eddik- og saltmengder (dette er konserveringsmidler). Syre hindrer salmonella feks. (sitron?)
   3. Lagring, står den ute i tre timer hver gang du spiser? Er kjøleskapet kaldt? er det lokk på boksen osv.
   4. ?? Sikkert andre ting som innvirker.

   Det er uansett ingen problem å halvere oppskriften om det blir mye på en uke.

 7. Mona Halland sier:

  Dette var en genial fremgangsmåte, fikk perfekt majones! Men, jeg sliter med å finne riktig olje. Synes ikke min majones smaker noe godt og tror jeg bruker feil olje.

  Sist brukte jeg solsikkeolje (first press) og det ble også for markant smak. Kan noen gi konkret forslag på nøytral olje som fungerer i majones?

 8. Mona Halland sier:

  Fantastik enkel og bra fremgangsmåte. Fikk majones med perfekt konsistens.

  Jeg sliter mer med smaken og bruker trolig alltid feil olje. Sist brukte jeg solsikkeolje (første pressing) og den var nok for markant i smaken.

  Er det noen som kan gi tips om en olje som fungerer, en olje som kanskje gi litt god smak, men som ikke dominerer.

  • Tor Erik sier:

   Her er et par innspill og takket være at dette er gjort på 2 minutter trenger det ikke bli et prosjekt:
   1. Finn en smaksnøytral olje, førstepressinger er mer smak en de «kjipere» variantene. Solsikke. soya eller tilsvarende.
   2. Lag majones med bare olje, eggeplomme, salt og lunkent vann (en plomme / en dl olje, ikke overdriv. Slik er du sikker på at det er olje som evt lager den smaken du ikke liker.
   3. Om du nå har funnet ut at oljen er ok, del majoen i fire eller flere, tilsett smaksingredienser og finn ut hvor det du synes gir usmak ligger.

   Verdt et forsøk hvertfall

   • Anders sier:

    Jeg pleier alltid å smake på oljen først, om den er det minste harsk vil det kjennes godt i den ferdige majonesen. Jeg pleier å bruke den billigste solsikkeoljen fra vanlig matbutikk, den er relativt nøytral i smak.

  • Eva Vatne sier:

   Majones:
   1 helt egg – salt – pepper – sitron og RAPSOLJE. Ellers samme fremgangsmåte.

 9. Mona Halland sier:

  Det var et godt tips, prøver til helga. Kan godt være at jeg har tatt for mye sitron eller sennep. Får jobbe meg frem til min smak.

 10. […] en enklere måte å blande dette sammen på, og det har ordentligmat.no beskrevet veldig godt her. Kort fortalt handler det om å bruke en stavmikser isteden for for eksemel en foodprosessor, og […]

 11. […] majones her, men gutta hos ordentligmat.no har jo allerede gjort det, så da kan du jo bare lese hvordan de lager majones. Det er super-enkelt og tar ikke mer enn et minutt eller […]

 12. Osman Sabo sier:

  Har kjøpt stavmikser, og første forsøk gjennomført. Det ble mer eggesuppe enn majones. For kort miksetid? For kalde ingredienser? Tips?

  • Osman Sabo sier:

   Forsøk to: Skilte seg. For ivrig med løftingen?

   • Tor Erik sier:

    Hei Osman
    Litt usikker på hva du har gjort «feil», men her er et par pekere:
    -Romtempererte ingredienser.
    -Pass på at eggene, sennepen og vannet ligger i bunn av beholderen, og oljen ligger oppå. Tyngdekraften tar hånd om det, men er du VELDIG uforsiktig så kan det blande seg, bare vent litt i så fall.
    -Sett stavmikseren på bunnen, kjør i vei og la mikseren skape en sentrifuge som trekker oljen ned i egget, og du vil se emulsjonen starte temmelig umiddelbart. Tilt eventuelt mikseren litt for å trekke inn mer olje. Etterhvert trekker du opp mikseren etter behov. og til slutt røre litt med en slikkepott e.l Det hele tar ikke mer 30 enn sekunder.

    • Osman Sabo sier:

     Takk for tips! Så det er ikke noe i veien for å løfte mikseren relativt fort når jeg først har fått emulsjon?

     Ved nærmere ettertanke er det mulig jeg glemte vann i siste forsøk.

 13. wannabe husmor sier:

  Jeg sliter også med smaken, men jeg tror jeg skal prøve din oppskrift helt nøyaktig. Konsistensen er ikke noe problem så lenge man har en god stavmikser og alt er romtemperert. Men hos meg liker de foreløpig Mmmmmmils mye bedre.

  Har du forøvrig laget Mojosaus? Jeg får det ikke til uten at det skiller seg.
  Beklager avsporing.

 14. Baluba sier:

  Etter utallige utprøvinger av forskjellige majoneser og oljer til å ha i, må jeg si meg enig – denne oppskriften er slik man lager en god majones!

  Olivenolje (som mange kokkeoppskrifter ber om) er som nevnt her altfor dominerende, om man ikke vil ha det slik med hensikt til noe spesielt.

  Men…solsikkeoljer som er ‘fine’, dvs. økologiske, eller ‘first press’ er altfor spesielle i smaken og gir en majones som smaker råtne nebbdyr…bruk en nøytral en.

 15. havardkr sier:

  Jeg bruker en helt vanlig billig solsikkeolje fra eldorado e.l. og får gode resultater med det. Ofte kan eggeplommesmaken bli for dominerende, og da hjelper det med mer olje. Det går for øvrig fint an å mildne smaken litt med en klatt rømme til slutt. Ikke noe for puristene, men jeg synes ofte det gir et bra resultat.

  Meningsløst å bruke stavmikser til majones. Jeg bruker stålbolle og ballongvisp, og det har aldri vært noe problem uansett om eggene er kalde og oljen romtemperert, om jeg har sitronsaft eller eddik i. Den ene gangen jeg har opplevd at majonesen skilte seg var når jeg prøvde å bruke stavmikser.

  • Tor Erik sier:

   Du kan selvsagt vispe hvis du vil. Hovedtanken bak dette er at man kan lage en ukes forbruk av majones ekstremt hurtig og enkelt. I tillegg får man bonusen ved at den ikke skille seg.
   La meg gjette på at du helte i oljen i tynn stråle når du forsøkte med stavmikser?

   • havardkr sier:

    Nei, faktisk var det akkurat samme metoden som beskrevet over. Så den på et eller annet gammelt matprogram og tenkte jeg skulle prøve.

    Metoden er selvsagt ikke viktig, men jeg vil gjerne til livs den myten om at majones er så skummelt og vanskelig. Tenker på et lite eksperiment med å lage majones med gaffel, bare for showets skyld. 🙂

 16. Christiane sier:

  Hei! Jeg prøvde nettopp denne fremgangsmåten til å lage min første hjemmelagede majones og den ble kjempevellykket ! Hadde aldri trodd at det skulle være så enkelt og raskt gjort. Aldri mer butikkmajones! Jeg brukte rapsolje og eplecidereddik og synes det gav god smak. Takk for genialt tips!

  • Tor Erik sier:

   Ikke sant? det er nesten for godt itl å være sant. Jeg lager en uke i slengen og har i tett boks. Har ikke en gang kjøkken om dagen, men hjemmelaget majo likevel.

   Kan anbefale følgende «mildere» variant.

   Prøv bare en skje dijon og røkt salt(maldon) som smakstilsetning

 17. Per-Otto sier:

  Jeg foretrekker å erstatte vannet med presset sitron.

 18. Balle sier:

  Viktig dog å ikke gjøre dette i land hvor salmonella er vanlig, det vil si alle land unntatt Norge og Sverige.

  I utlandet bør man kjøpe pasteuriserte eggeplommer, som man kan bruke hvis man vil lage majones, aioli, bernaise-saus eller andre oppskrifter hvor eggene ikke blir nok varmebehandlet til å eliminere bort salmonella.

  • Tor Erik sier:

   Det er et kjempepoeng. Selvsagt er det viktig å kunne stole på eggene dersom de skal benyttes rå

  • Einar sier:

   I følge Alton Brown er det nok å sette majonesen på kjøkkenbenken i 4-12 timer. Syrligheten i majonesen er mest effektiv til å ta knekken på salmonella ved romtemperatur. Deretter er det bare å sette den i kjøleskapet.

   Kilde: http://www.youtube.com/watch?v=-gtTWkyIu3A

  • Gaute sier:

   La eggene ligge i kokende vann i 1 minutt først.Dette vil ta seg av eventuell Salmonellasmitte, ifølge et dansk (DR.DK) mat-/hageprogram.

 19. […] eddik, majones eller ketchup for den saks skyld, så har du et måltid bare […]

 20. Bernt sier:

  Kan man bruke blender?

  • Tor Erik sier:

   Kort sagt: Prøv!
   Litt lenger:
   Prinsipielt ser jeg ikke noe forskjell i den forstand at det man blender fra bunn og dermed oppnår samme effekten. Et spørsmål er hvorvidt du vil får begrensinger oppad og nedad ifht mengde. For mye kan lage en klump majo i bunn og olje på topp, for lite forhindrer det rette blandingsforholdet i den kritiske startfasen.
   Vi hører gjerne fra de som evt. tester med blender.

 21. Silje Silje sier:

  Så morro, jeg fikk det til! Hadde ikke sennep eller hvitvinseddik, men brukte en blanding av mest sitron/litt eplecidereddik + salt og litt pepper. Har knapt smakt majones før, så vet egentlig ikke hva det skal smake. Men kult å lage det likevel, det var jo så enkelt!

 22. Anja sier:

  Hei:)

  Prøvde oppskriften din i dag.. hadde ikke hvitvinseddik og erstattet med balsamico og brukte rapsolje. Hadde i 2 store fedd hvitløk (raspa på den fine siden på rivjernet) før jeg helte oljen i tynn stråle mens jeg pisket for hånd. Utrolig digg!!!! Har spist med pepperbiff og saltkokte poteter.. Yum! Takk for rågodt tips, aldri mer kjøpemajo her i huset!
  -Anja-

  • Tor Erik sier:

   Hei
   Poenget med denne posten var metoden, ikke nødvendigvis ingrediensene, men supert at du er på hjemmemajones-kjøret!

 23. […] av våre mer besøkte poster er majones på to minutter, noe som sannsynligvis har ført til at kjøleskapene over det ganske land er fylt med ordentlig og […]

 24. Lars Rune sier:

  Har aldri lagd majones før – alltid trodd det var vanskelig. Brukte «vanlig» gammeldags håndmixer, vanlig vid bolle og billig solsikkeolje og det satt som ei kule på første forsøk, fin konsistens og god smak – blir nok kun i nødsfall at det kommer kjøpemajones i huset heretter. Takk for glimrende tips!

 25. Liv sier:

  Fantastisk! SÅÅÅÅ enkelt og godt!
  Har ikke lagd mayo før, litt pga at det virket så arbeidskrevende, men detta kan jeg greie, ja 🙂
  Nå skal jeg lage eggesalaten jeg også fant oppskrift på her 🙂

 26. Liv sier:

  Fantastisk! SÅÅÅÅ enkelt og godt!
  Har ikke lagd mayo før, litt pga at det virket så arbeidskrevende, men detta kan jeg greie, ja 🙂
  Nå skal jeg lage eggesalaten jeg også fant oppskrift på her 🙂
  Veldig kjekt nettsted, dette.

 27. […] meg, for noen ganger likevel å oppleve at majonesen skiller seg….aaaargh….Har sett oppskrifta fra ordentligmat.no tidligere, men først nå prøvd den ut. Det funker, det gjør det:) Vi kommer tilbake til […]

 28. Hedda sier:

  Tusen takk for genial fremgangsmåte! Ble full klaff på første forsøk her. Bruker mye majones, og hadde jeg visst at det kunne gjøres så enkelt så hadde jeg definitivt gjort det for lenge siden. Jeg brukte en eddik med estragon og fikk en nydelig smak.

 29. Majones sier:

  […] Ordentligmat.no har også en utfyllende sak om majoneslaging. No Comments, Comment or Ping […]

 30. Storm sier:

  Vi har testet denne metoden i to ulike kjøkken og med to ulike stavmiksere (min er f.eks. en ganske OK Braun).

  Erfaringen så langt, er at dette klaffer ca. en av fire ganger. Avhengig av hvor fancy olje man investerer i selvfølgelig, kommer det altså på rundt hundrelappen for en liten batch Aioli.

  For å gjøre det verre, har det blitt en besettelse for meg, og gjenstand for en god del ødelagt humør. Ligger på rundt 20-25 forsøk nå.

  Kommer aldri under noen omstendigheter til å bruke denne metoden igjen. Da vil jeg risikere å knuse mer enn et par egg. Grrr.

 31. Izzy sier:

  2 eggeplommer til 2dl olje? Mener og tror 1 eggeplomme tåler opp mot 1 liter olje.

  • Tor Erik sier:

   Hei Izzy
   Jeg liker eggeplommer og gul majo 😀
   Det er ikke en forutsetning for emulsjonen i det hele tatt med to plommer. Du kan sikkert doble eller tredoble oljen på to egg, men jeg liker den som sagt med egg.
   Det eneste er at man får den riktige «blandingen» innledningsvis av stavmiksingen slik at emulsjonen kommer i gang.

 32. Marius sier:

  Fine tips, har laget endel hjemmelaget majones, prøvd mange varianter. Synes det blir best med en litt søtere majones enn Dijon 🙂 prøvd også rødvinseddik (tips fra Hellstrøm) MEN, skulle gjerne hatt oppskriften på en god bernaise laget av olje! Blir jo samme basisen som majones, men selve forholdet av de andre ingrediensene? Har laget mye hjemmelegatet bernaise som smaker perfekt med smør og egg, men vil mestre oljevarianten også. Vet at enkelte pizzeriaer rundt om kring lager bernaise av olje, fordi den står i kjøleskap uten å bli hard, eller skille seg, og smaker faktisk veldig godt 🙂 noen tips, noen som har prøvd?

 33. Marius sier:

  Mente at jeg synes majonesen blir bedre ved å bruke en litt søtere sennep enn den franske «fancy» Dijon sennepen, som er litt bitter på smak. Men, noen som har denne bernaise varianten av olje?

 34. Viggo sier:

  Fikk saus/dressing. Skal prøve tyngdekrafttrikset. 🙂

 35. Viggo sier:

  Ventet halvannen time og forsøkte igjen. Samme resultat. Suppe.
  🙁

  • Tor Erik sier:

   Hei! kjipt det gikk skeis.
   Har du lykkes før, eller aldri? Jeg kan ærlig talt ikke si noe smart om hvorfor det ikke funket her, dette funker hver gang når jeg gjør det selv.
   Eneste jeg vil understreke er er behovet for vannskvetten, men antar du fulgte oppskriften.

 36. SoRi sier:

  Dette funka som bare rakkern! så morro!

 37. Elin sier:

  Brukte denne fremgangsmåten da jeg lagde majones som base for tartarsaus i dag. Genialt! 🙂

 38. Ingrid sier:

  Om majonesen skil seg, er det berre å ta alt over i eit desilitermål og begynne på nytt med ei ekstra eggeplomme, og så helle i litt av sølet til å begynne med. Det er ingen grunn til å starte heilt på nytt.

 39. […] tok utgangspunkt i denne oppskriften fra bloggen Ordentlig mat. Jeg brukte også samme framgangsmåte, nemlig å lage den med stavmikser. […]

 40. Knut sier:

  Funket på første forsøk 🙂

 41. Anna sier:

  Et lite argh fra meg. Jeg gledet meg til å prøve oppskriften, og det beste, smale glasset jeg hadde var et norgesglass. Massen har ikke skilt seg og smaken er ganske god, men den ble ikke tykk nok. Mer egnet som dipp enn som smørbar aioli. Er det kanskje på grunn av for vidt glass sånn at for mye olje kom ned i starten? Jeg så at emulsjonen startet og løftet kanskje også stavmikseren litt for fort..? Hmm. Mulig det må til med et ekstra forsøk uten at jeg løfter stavmikseren så fort som jeg gjorde.

 42. Roy Hansen sier:

  Dette var enkelt med stavmixer. Tror det er viktig med romtempererte egg. Majonesen ble så stiv at bollen uten problem kunne snues på hodet. Solsikkeolje funket bra.

 43. pär sier:

  Hei, jag har prøvd ca 6 ggr og bare klart det 2ggr. Otroligt irriterande när det bare blir suppe. Er det feil type olje??
  Har en bamix stavmixer og bruker cirkelkniven mel hul i. Er det lettere met en av det andre to knivbladen?
  Tacksam før gode tips….

 44. Geir Widar sier:

  Til dere som får «tynn» majones- dere har trolig ikke sørget for at alle råvarene har romtemperatur. Har laget dette mange ganger, og mislykket en gang fordi jeg hadde for dårlig tid i forhold til temperaturen. Bruker stavmikser og høyt og smalt glass.

 45. Martin Eidsvold sier:

  4 – 5 forsøk og ikke klart det ennå. skal prøve med smalere glass, men det tror jeg blir siste forsøk.

 46. Hege sier:

  Jeg bruker kalde eggeplommer og kald olje. Halv teskje med flaksalt er nok. Nydelig resultat hver gang.

 47. Siri sier:

  Fantastisk enkelt å lage, og vanvittig mykje betre enn kjøpemajo 🙂 Fekk det til på fyrste forsøk, då laga eg chilimajo, og på andre vart det aioli, nammenam! Tusen takk for gode mattips!

 48. Irene sier:

  Siden jeg ikke tåler egg brukte jeg eggeerstatter og vanlig pølsesennep 🙂 fungerer helt fint siden nøden var stor og det var faktisk superkjappt å lage:) tommel opp 🙂