familiekokeboka

Tom Victor Gausdals og Ole Martin Alfsens "Familiekokeboka" (Press Forlag).

Før du leser videre, konklusjonen er grei: Skal du kjøpe én kokebok i år, skal du kjøpe Familiekokaboka! Ikke bare fordi den inneholder rundt 800 oppskrifter og fungerer like godt som et oppslagsverk som en kokebok, men fordi den er så forbasket anvendbar. Det er ikke uten grunn at den var blant de fem finalistene til Aperitif og Norlis «Beste norske kokebok 2009«. De ble riktig nok slått på målstreken av Schakenda, men jeg er ikke sikker på utfallet om jeg hadde hatt en stemme med i laget.

Vår vurdering av kokeboka er først og fremst baser på anvendbarhet – eller la oss kalle det brukervennlighet. Kreativitet, og kvalitet på oppskriftene er også viktige i vurderingen.

Boka starter med det enkle, men likevel store, spørsmålet: «Hva skal vi ha til middag i dag?» Dette er rett og slett et hederlig ønske om å gi en støtte til hverdagskokken, og oss som gjerne vil lage maten selv, både når det skal være avansert, og når det skal skje fort og enkelt. At boka starter med kapittelet «Hvordan bruker du boka?» er både betegnende, og et pluss. Gutta er ærlig på hva de vil når det gjelder ordentlig hverdagsmat, men likevel fullstendig tilbakelent i forhold til å være belærende. – Ikke ha mer respekt for oppskriften enn det som er nødvendig, er en tillitsvekkende setning, som setter stemningen for boka. Her kan du få hjelp og forslag, men du kan også tenke selv. Forfatterne kan ikke understreke nok hvor mye de mener at mat ikke er en livsstilskonkurranse, og det er et godt utgangspunkt, fordi det er nok av snobberi og unødvendig fokus på stil. Kapittelet «Slik jukser du deg til suksess» er jo et must for alle, og vi har alle vært der…

Ikke ha mer respekt for oppskriften enn det som er nødvendig

Dette er en kokebok for alle, om du er avansert, eller bare ønsker å lage en grei middag. Maten er fra det mest tradisjonelle norske, til det som må karakteriseres som «det utvidede norske kjøkken» – med de internasjonale rettene de fleste har smakt. Men det er relativt moderne, og det er fint. Her finner du selvsagt både torsk og pasta, men slik vi gjerne får det servert i 2009 og ikke 1940.

Forfatterne har fokus på at dette er skal være den maten du vanligvis lager, og det er greit. Boka er organisert i lister og enkle skjematiske inndelinger, slik at det er raskt å finne fram. Oppskriftene er alle listet opp på samme måte, hvilket er helt nødvendig om du skal lage en brukskokebok, og ikke et kunstverk. Men boka lykkes da også særdeles godt på dette området. Den er enkel å følge, og forklaringene er gjennomgående like, slik at du ikke går på stygge overraskelser på slutten av oppskriften.

Gausdal og Alfsen har en befriende avslapet og lite pretensøs holdning til kokkelering og kunnskap om å lage mat. De forsøker å avmystifisere, samtidig som de gir deg de rette begrepene om teknikker og utstyr. Men understreker hele tiden at det viktige er at du lager maten, og ikke at du kan snakke det rette språket mens du gjør det. Dette liker vi, fordi selv om boka er lite snobbete, er det nok av fine oppskrifter å bryne seg på for den som mener at en er mer semi-proff, enn glad amatør. Denne Boka er først og fremst myntet på nettopp det: Å få laget god mat, men gjern ep åen enkel måte. Til forskjell fra posene til Toro hvor du får tips til hvordan du kan gjøre posesiuppen litt mer avansert, så viser familiekokeboka hele tiden hvordan du kan forenkle en rett dersom du har det travelt, eller ikke rekker handle på spesialforetningen. men selvsagt gir de deg også tips til å piffe opp serveringen eller å utbrodere rettene.

familiekokeboka-kokkeknep«Kokkeknep» er små tips og triks som boka er krydret med, og det er kjærkomment. Dette er både generelt men og knyttet til rettene, og tro meg, alle kan lære noe, eller bli påminnet noe de burde huske ved å lese det med liten skrift ved siden av kokkeluen!. Det er mange småting som goes without saying, men som det er veldig greit å bli minnet på! Boka er ellers full av litt lengre tekster om tema som kokkene mener du bør vite noe mer om, og dette er stort sett kjærkomment, og ikke kjedelig. At ulike kjøttyper har en liten guide i starten av hvert kapittel, er egentlig veldig greit, og «ni spørsmål om kjøtt» (s. 146-147) er rett og slett bare å bokmerke med en gang! (Selvsagt lignende for fugl og fisk) Det er bra at forfatterne tar høyde for at du både trenger tips til hvordan finne råvarene, og til tilberedningen.

Kapittelet om brød er litt tynt, de nevner for eksempel ikke surdeigsbrød – hvilket de burde – og det er ganske enkle oppskrifter. Men de er innom hvordan du lager veldig mange typer brød – fra pølsebrød til naanbrød – noe som er et uttrykk for at Boka vil være anvendelig for de fleste, og ikke bare skal tilfredsstille afficionados. Men da kan du kjøpe Schakenda, som er i en egen liga 🙂

familiekokeboka-godtidmatfamiliekokeboka-hurtigmatInnenfor alle typer kjøtt, grønt, supper og brød finner du retter som er enkle, og de som trenger tid på kjøkkenet. Anvendbarheten i boka kommer igjen til uttrykk ved at alt er tydelig merket. Noen retter har stempelet «hurtigmat» eller «god tid-mat», og det gjør det veldig lett å finne fram og velge kjapp hverdagsmiddag, eller noe mer avansert. Savner imidlertid at registeret hadde en liste over disse kategoriene – det hadde vært veldig nyttig! Lurer du på hvilke hurtigretter Boka inneholder, må du nok dessverre lete innenfor de ulike sjangrene «kjøtt», «fisk», osv.

Selv om jeg nå har brukt mye tid på å beskrive dette som en usnobbete, brukskokebok, så må det understrekes at den også er lekker. Flotte bilder innimellom – men mer som inspirasjon – og layouten er tiltalende, selv om den er funksjonell. Det hadde imidlertid vært greit med noen flere småbilder av ferdige retter – om det så bare var frimerkestørrelse. Ikke nødvendigvis anretningen, men hvordan noen av hoveddelene ser ut når de er ferdige.

Denne boka har ellers det du trenger stort sett, og det er lett tilgjengelig. Det er fokus på ordentlig mat på både enkelt og mer avansert vis, og det er lett å se hva som er hva, og det er dens styrke.

Jeg må innrømme, jeg var en av dem som av og til løp til Ingrid Espelids blå- eller rødrutede kokebok når det plutselig stod stille om noe elementærkunnskap, eller standardoppskrifter. Nå løper jeg oftere til Familiekokeboka. Årets julegave?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

11 Responses to Anmeldelse: Familiekokeboka

 1. Eli L sier:

  Årets julegave til meg selv 🙂 Takk for grundig anmeldelse. Her kan man bla litt i boka: http://www.blaiboka.no/index.php?isbn13=9788275473620

 2. Tor Erik sier:

  Men forsiden har jo et mareritt av en særskriving.. Burde trekkes for slik.
  Sier du det er design så blir det IKKE bedre.

  • Vallis sier:

   Jeg kjøpte en artisjokk på butikken men ante ikke hva den kunne brukes til. Tenkte det skulle være en lett sak å finne det ut i denne boken siden det tross alt er en artisjokk på forsiden. Fant det ikke og grep Andreas Viestad sin «hvordan koke vann». Smakte artisjokk for første gang med rømmedipp. Namnam:) Fant artisjokkbildet igjen i Familiekokeboken under pizzaoppskriftene hvor de tipset om å bruke hermetisk artisjokk i stedet for ananas. Om det finnes en beskrivelse i boken om hvordan man bruker artisjokk vet jeg ikke. Jeg har ikke lest den fra perm til perm. Jeg mener heller ikke at det er et must at en kokebok skal ha en slik beskrivelse, men synes det burde vært med siden de har bilde av en flott og fin artisjokk på selve forsiden…

 3. MrT sier:

  Takk for fin anmeldelse.
  Dette er en veldig bra bok, til tross for særskriving på forsiden. Jeg kjøpte den til meg selv til jul, og det er vel den gaven jeg er mest fornøyd med.
  Boka er oversiktelig, skrevet på en lettfattelig måte og den har med oppskrifter på retter det er helt naturlig for meg å slå opp. Det må ikke være så himla komplisert. Og det har forfatterene skjønt. Dette er enkelt og greit. Og det er ikke særskriving inne i boka 🙂
  Det eneste jeg har å trekke for er det litt kjipe navnet på boka, og jeg tror kanskje det kan påvirke salgstallene i negativ retning. Når det er sagt; innholdet er superbra. Terningkast 5 fra meg 🙂

 4. Hanne sier:

  Takk for tips!

 5. […] kokebok 2009 i Aperitif. Var det ikke for at familiekokeboka var mer allsidig, så hadde Schakenda fått førsteplassen hos oss også. Boken anbefales på det […]

 6. […] kokebok 2009 i Aperitif. Var det ikke for at familiekokeboka er mer allsidig, så hadde Schakenda fått førsteplassen hos oss også. Boken anbefales på det […]

 7. […] sjokolademousse. Oppskriften fant jeg i boken Familiekokeboka. Den kan du lese en anmeldelse på her ellers så kan du kjøpe den feks. […]

 8. […] til Tom victor Gausdal og Ole Martin Alfsens, en kokebok jeg vil anbefale ALLE! Her finner du en fantastisk anmeldelse av den boken. Og etter å ha bladd i boka, ble jeg med ett litt […]

 9. Helen sier:

  Hei! Veldig bra anmeldelse, har linket til den på min blogg:)

 10. […] i 2009. I skarp konkurranse med bl. a. Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdals utmerkede “Familiekokeboka” ble den kåret til årets kokebok det året. Jeg kan ikke se at “Schakendas […]