Sjømat er også matvalg (bilde: flickr by ezioman)

Sjømat er også matvalg (bilde: flickr by ezioman)

Februartema for Matvalg handler om sjømat. Fisk, krabbe, skjell og reker. Det meste fra sjøen har et svært godt rykte på seg når det kommer til ernæring, men samtidig gjemmer det seg definitivt lik i skapet også for sjømaten. Oppdrett skaper problemer, både for lokalmiljø og livsgrunnlag ellers, vi transporterer skadelig scampi fra andre siden av kloden med sjøkreps i badevannet ved siden av oss, og skal vi tro miljøvernerne er flere av havets delikatesser utrydningstruet. Tunfiskerne truer delfiner, tungmetaller tynger rovfisken og torsken er i fare for å bli borte.

Fiske, oppdrett og sjøbruk er blant norges viktigste næringer, kysten er et skattkammer som vi skylder våre etterkommere å ta vare på, samtidig som fisk, omega tre og tran er supersunt. Det er så definitivt matvalg å ta stilling til, også i det våte element. Månedens utfordring er å bidra til opplysning om matvalgene vi tar i forhold til sjømaten vi spiser. Vinklingen finner du selv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

10 Responses to Matvalg 2010 Februar: Sjømat, godt for alt?

 1. Fett. Gleder meg til å se hva folk kommer opp med. Bra at det er så åpent. Skriv så knokene knaser, folkens!

 2. Rune sier:

  Jeg hadde en interessant prat med innehaver og kokk på Bien (Bergen) før jul, og han spiser ikke scampi av prinsippp. Hvorfor? Fordi det må jo være ekstremt lite miljøvennlig å frakte rekene halve jorden rundt. Når prisen også er konkurransedyktig, dukker det også opp mange etiske diskusjoner, og spørsmål rundt produksjonsforhold. Det andre dilemmaet er: I Bergen sentrum skal du jobbe hardt for å få tak i delikatessen sjøkreps fra Nærøyfjorden, mens du kan kjøpe Scampi fra Vietnam hvor som helst. Det må da være mulig å tilgjengeliggjøre lokal sjømat?

 3. Per-Otto sier:

  Noen ord om kvaliteten og tilgangen på vår «egen» fisk.

  orge er jo en fiskenasjon som er kjent i store deler av verden, men problemet er at nordmenn selv ikke kjenner til dette. Folk flest her i landet har ikke erfart blodfersk fisk, derfor skapes det heller ikke et behov. Vi er inne i en voldsom ond sirkel.

  Jeg bor i Trondheim, og her er tilgangen på fersk fisk sørgelig. Ultra og andre ferskvaredisker har slapp fisk, og når jeg spør så vet de ikke en gang hvor fisken kommer fra. Ravnkloa og Fiskehallen har veldig bra fisk, men har åpningstider som ikke passer folk som jobber på dagtid. Skal jeg ha fersk fisk så må dette skje på lørdager. Det er for dårlig!

  Vi må bryte ut av den onde sirkelen, og kreve fersk, norsk fisk. De som har smakt en 3 timers fersk torsk vil aldri bli den samme igjen. Det er dit vi må, gjøre folk oppmerksom på hvor stor foreskjellen er på god fisk og frossenfisk fra Rema.

  Fra 1. januar ble det jo innført et krav om at all fisk i ferskvaredisken skal datomerkes. Det var moro syntes jeg, å få et bevis på hvor ille det faktisk sto til i noen butikker. Jeg kunne rett og slett le for meg selv. Hvilke konsekvenser denne datomerkingen har vet jeg ennå ikke. Fiskedisken på Ultra har allerede blitt mindre, det er jo ingen som vil kjøpe fisken nå når de ser hvor gammel den er. Men samtidig har jeg hørt radioreklame hvor butikker skryter av at det er de som har den ferskeste fisken. Hvor dette ende vites ikke.

  Og et lite PS… På Ravnkloa står det i blant en fiskebåt og selger levende fisk. Topp kvalitet! Et aber er at dette er en gammel krok av en fisker, og har derfor et litt merkelig forhold til tid. På spørsmål om når han står der neste gang er ofte svaret noe som «Tja … mandag kanskje kanskje, eller onsdag formiddag … Vi får se hva det blir til.»

 4. Mitt neste bidrag kommer i BT 6.mars, litt sent, men godt.

  Noen ideer til neste tema? Våren er her snart, da kan man velge i øko, lokalt, import, øko-import etc. Er det bedre å kjøpe øko fra et pionerprosjekt i Afrika enn vanlig dyrket i Norge? Nuller transportutlipp ut øko-stempelet? Hvor går grensen for lokalmat? Kongekrabbe fra Nord-Norge er lengre vekke enn tomater fra Holland, men er det bra å være nasjonalistiske i søken etter det Nordiske kjøkken?

 5. Rune sier:

  D2 fredag 19. februar, kjører en svær artikkel om overfiske, og problemer for havnæringen. Ikke minst er det grundig om hvilke fiskeslag som vi strengt ikke bidrar så veldig positivt til miljøet, ved å spise…

  FISKEDØDEN –
  Fisk er sunt, året rundt – bare ikke for fisken. Tyvfiske, for store kvoter og vår appetitt på sushi truer en rekke arter

  • Tor Erik sier:

   Det er jo bra DN følger opp matvalg 2010 😀

  • Karmiela sier:

   Hm intressant det de4r med kotserten. Vad e4r det ff6r korsett M har? Ve5r kille har skolios och kommer att behf6va opereras le4ngre fram. Till oss sa le4karen uttryckligen att kotserten inte kunde hje4lpa ne5got mot skoliosen. Mf6jligen om vi hade den stenhe5rt pe5, dygnet runt . men kanske skulle inte ens det pe5verka ne5got.De4rff6r har vi precis som ni inte den spe4nt se5 he5rt. E protesterar och visar att det inte ke4nns bra om vi drar e5t ff6r mycket.Kanske gf6r vi fel, vad vet jag!?!?Kram till er och jag ff6rste5r dina tankar och funderingar kring regionhab!

 6. Linn sier:

  Hej! Spännande ämne denna månad! Och extremt stort. Nu har jag bloggat om det på FoodAndTheCity.

 7. […] også hjemmesiden til filmen. og har gjerne matvalgtemaet vårt  fra februar “Sjømat godt for alt?” i bakhodet swfobject.embedSWF("http://www.vimeo.com/moogaloop.swf", "vvq-2676-vimeo-1", […]