Sjømat er også matvalg (bilde: flickr by ezioman)
Sjømat er også matvalg (bilde: flickr by ezioman)

Februartema for Matvalg handler om sjømat. Fisk, krabbe, skjell og reker. Det meste fra sjøen har et svært godt rykte på seg når det kommer til ernæring, men samtidig gjemmer det seg definitivt lik i skapet også for sjømaten. Oppdrett skaper problemer, både for lokalmiljø og livsgrunnlag ellers, vi transporterer skadelig scampi fra andre siden av kloden med sjøkreps i badevannet ved siden av oss, og skal vi tro miljøvernerne er flere av havets delikatesser utrydningstruet. Tunfiskerne truer delfiner, tungmetaller tynger rovfisken og torsken er i fare for å bli borte.

Fiske, oppdrett og sjøbruk er blant norges viktigste næringer, kysten er et skattkammer som vi skylder våre etterkommere å ta vare på, samtidig som fisk, omega tre og tran er supersunt. Det er så definitivt matvalg å ta stilling til, også i det våte element. Månedens utfordring er å bidra til opplysning om matvalgene vi tar i forhold til sjømaten vi spiser. Vinklingen finner du selv.