Ikke legg noe i kjøleskapet ditt som du ikke har en plan for. Dette er min nye enkle leveregel som skal forhindre at jeg kaster mat.

Fjorårets juleferie endte med at jeg måtte kaste to fulle handleposer med utgått mat. Jeg bestemte meg for å gjøre et overslag over verdien av det jeg kastet, det ble en kraftig oppvekking. Noe dramatisk måtte gjøres med husholdningens innkjøpspolitikk.

Første tiltak var å begynne med ukeplaner. Jeg setter nå av litt tid hver mandag for å planlegge neste ukes meny. Målet er å sette sammen retter som gjør at svinnet på råvarene ble minimalt.

Dessverre stopper ikke planlegging alene mitt overforbruk. En stor del av innholdet i mine to bæreposer, skyldes spontaninnkjøp av ymse gøyale produkter som man kommer over. Gjerne på tilbud.

Hvor ofte har du ikke selv tenkt: «Ooooh, denne var spennende og gøyal. Den kan jeg sikkert bruke til noe»? Og hvor ofte har du brukt det du kjøpte? I mitt tilfelle er det neste aldri, de råtner bakerst i kjøleskapet i vente på at jeg skal få en kreativ raptus.

Derfor formulerte jeg setningen vi startet med. Fra nå av skal ingenting inn i kjøleskapet mitt som jeg ikke har en plan for. Det kan være så billig det ønsker, men hvis jeg ikke klarer å finne en bruk for det blir det igjen i butikken.

Kjøleskap zero henspeiler på konseptet som inspirerte til ideen, inbox zero. Et konsept om hvordan man skal effektivisere sin daglige eposthåndtering. Hver epost du mottar skal resultere i en handling. Enten skal den svares på, arkiveres, føre til at man oppretter en oppgave. Målet er at på slutten av hver dag skal inboxen være tom.

Grunnprinsippet er det samme i de to, hvert element skal føre til en handling. For de veldig nerdete kan man si at kjøleskapet er en to-do liste, mens fryseboksen fungerer som arkiv.

Forskjellen er at zero i dette tilfellet ikke betyr at kjøleskapet skal være tomt på slutten av dagen, men heller en nullvisjon for svinn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Tagged with:
 

5 Responses to Matvalg 2010: Kjøleskap zero

 1. Rune sier:

  Veldig bra! Jeg skal prøve, selv om tror planleggingen din er nøkkelen til å klare kjøleskapet.

  PS! Hva om du lager en litt artig app «eroz xobni» som forteller deg statistikk fra kjøleskapet, og fra dine venners kjøleskap? 😉

  • Lasse sier:

   Selvsagt må man planlegge, men viktig å ha en enkel huskeregel i bakhodet neste gang det er salg på Auberginer. Kommer jeg til å bruke disse de to neste ukene?

   Fridgebook er under oppseiling.

 2. Per-Otto sier:

  Jeg har funnet ut at handleliste er tingen. Alltid handleliste.
  Finner du noe i butikken som er på salg og som du tror du trenger så ikke kjøp det. Kjøp det på handlelista di, stikk hjem, og skriv eventuelt ei ny handleliste hvis du absolutt vil ha det som var på salg.

  Ultra har sånne handlelister med reklame på, men det geniale er at de har postit-lapper-lim. Heng en slik en på kjøleskapet, og noter hver gang du kommer på noe du måtte trenge.

 3. Kjersti Cecilie sier:

  Jeg er også opptatt av å kutte ned på overforbruket. Men det er ikke alltid like lett, da man er to…..

  Det største problemet er at min samboer er fryktelig matlei. Dette resulterer i at han ikke alltid har lyst på den maten som er planlagt og «trenger» flere typer pålegg i hus til enhver tid.
  Dette gjør det vanskelig å planlegge middagen i god tid, eller planlegge noe han har lyst til å spise. Ofte resulterer dette i at vi spiser hver vår middag og han tyr til lettvintløsninger.

  Jeg er ganske enkel i påleggsveien, har jeg egg i hus klarer jeg meg fint…
  Men han som er matlei har et enormt behov for et utvalg av pålegg. Og disse finner veien i kjøleskapet uten min hjelp. Etter at jeg i vinter tømte kjøleskapet og fant ufattelige inntørket oster og esker med kjøttpålegg. Svaret på de 7 halvtomme leverposteiboksene var «jeg visste ikke hvilke som var gamle eller nye, så jeg kjøpte en ny….»

  Å rydde i kjøleskapet litt oftere hjalp litt på, men det hjelp ikke så mye når vi har for mange påleggsvarianter til at vi greier å spise opp alt selv.

  Et tiltak vi skal prøve på nå er å oppbevare ost og kjøttpålegg i matbokser fra tupperware.
  Kanskje holdbarheten forlenges litt, og at vi ikke får formye av den same sorten.

  Noen gode råd for å bli kvitt min samboers matvaner og matleihet?