Hjemmelaget majones

Hjemmelaget majones lager du selv på to minutter med metoden fra videoen under. (flickrbilde little blue hen)

En av våre mer besøkte poster er majones på to minutter, noe som sannsynligvis har ført til at kjøleskapene over det ganske land er fylt med ordentlig og hjemmelaget majones i stedenfor butikkmajo. For alle som ikke har prøvd den enda: Her er en video jeg har laget av prosessen. Jeg filmet hele prosessen i et stykke slik at en ser at påstanden om to minutter ikke er bløff.

Oppskriften vi listet i den posten er en grunnoppskrift, og hensikten var egentlig å fokusere på metoden. Likevel har enkelte ment den var for kraftig, og jeg presenterer derfor en mildere variant utviklet med unger i bakhodet.

Grunnoppskrift  hjemmelaget majones:

To eggeplommer

en/to teskjeer dijonsennep

En spiseskje røkt Maldonsalt (vanlig er ok)

Saften av en halv sitron

Et par ss vann.

Ca 2.5 dl solsikkeolje

Fremgangsmåten er som vi tidligere har beskrevet, men her er altså en video av prosessen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2ACNlGjV_fU[/youtube]

Å lage majonesen selv er enklere enn å gå på butikken, du kan lage den akkurat når du trenger den, og du kan smaksette den akkurat slik du vil.

Bare kom i gang, så er du i sving med din egen favoritt på no-time. Kan ikke ha ordentlig mat uten ordentlig majones.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

22 Responses to Video: hjemmelaget majones på to minutter

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Ordentligmat, Ina Shelby. Ina Shelby said: RT @ordentligmat: Har laget video av tominutters-majonesen. Spre det glade budskap! http://ordentligmat.no/2011/02/video-hjemmelaget-maj … […]

 2. Vi har forsøkt denne varianten med varierende hell. Har hatt litt problemer med å blande egg og olje, og blander man for lenge faller det raskt sammen til en saus.

  Denne videoen virket oppklarende. Skal forsøke igjen ved første anledning. 🙂

 3. Har testet dette og det funker helt supert – og smaker bare utrolig mye bedre enn kjøpemayo! Bra med en video for de som tviler.

 4. Victoria sier:

  Kast oppi et par hvitløksfedd så får du Aioli. Supergodt 🙂

 5. Terje sier:

  1 spiseskje salt ble litt mye kanskje. Smakte helt grusomt. 1 teskje er nok mer riktig

 6. Takk for video!! Det så jo så enkelt ut at jeg måtte prøve. Håper det er greit at jeg la ut videoen, med link til denne siden, på min blogg? Bare si fra om jeg skal fjerne den.

  Ps: En ss salt? Jeg tok mye mindre :-3

  • Tor Erik sier:

   Ang. Saltet: jeg har skrevet en ss fordi jeg har brukt maldon. IKKE bruk en ss vanlig. Snobbesaltet har en betydelig mindre massetetthet.
   At du poster videoen er selvsagt helt supert.

 7. Ingrid sier:

  Toppen! I majonessammenheng kan man si at jeg er så uheldig å bo i Sverige. Finnes ikke ett eneste majones-merke som er spiselig her, så jeg pleier å kjöpe med meg et antall tuber når jeg er i Norge. Men det er jo ikke så ofte, så det slutter likevel med at jeg er uten majones störste delen av året.
  Våget å teste det å lage min egen, fordi det så så utrolig lett ut på videoen. Ble kjempegodt!!! Takker så mye for «hjelpen»!

 8. elisabeth sier:

  Nå har jeg prøvd flere ganger og det har bare blitt ett salta gul egge saus….skjønner ikke at det kan gå så galt. gir opp majones på to minutter jeg

 9. Susanne sier:

  DET er det som majones lages av??? Æsj. Ikke noe mer majo på meg…

 10. Gro sier:

  Min ble tynn saus, men god på smak. Er det noe med at alt skal være romtemperert? Er det noen som har et lurt triks på lager?

 11. Merete sier:

  Tynn suppe her også. Ventet ikke på at eggeplommene skulle få romtemperatur. Tor Erik, tror du det er årsaken? Eller kan jeg ha mikset for lenge?

 12. Mari sier:

  For de som opplever at blandingen skiller seg/bare blir tynn saus: Jeg tror cluet er å holde stavmikseren nede i bunnen av kolben hele tiden (ikke løfte den opp og ned). På den måten spes oljen gradvis inn i eggeplommene. Har akkurat laget aioli på denne måten – med eggeplommer rett fra kjøleskapet – så tror ikke at romtempererte ingredienser er nøkkelen til suksess. Forøvrig genial måte å lage majo/aioli på! 🙂

 13. Hildegunn sier:

  Hei!
  Du må holde stavmikseren i bunnen hele tiden og helle litt olje i etter hvert. Når det tykner kan man løfte litt av og til med stavmikseren. og det blir majones – som en drøm….

 14. Elisabeth sier:

  takk for en superlett oppskrift på hjemmelaget majones! første gang jeg prøvde meg og det var jo så lett!

 15. Bjørg sier:

  Nå lager jeg alltid majonesen selv etter denne oppskriften.
  Jeg bruker kalde eggeplommer og kald olje. Kun èn gang ble det suppe. Man må være nøye med å fjerne all hvitte, skjønte jeg da.

 16. Kaare Jarl sier:

  Har laget majones med lignende metode tidligere, men med en annen oppskrift. Med en teskje salt, blev den for salt. Jeg anbefaler en halv teskje eller ett til to krm.

  • Tor Erik sier:

   Hei!
   bare vær oppmerksom på at saltet jeg angir er flaksalt, IKKE vanlig. Da er det mye mindre mengder.

 17. tore sier:

  Majones
  Det viktigste når man lager majones på denne måten er at beholderen du bruker er høy og tynn som vist i filmen. Nesten like raskt men mye tryggere er å spe oljen med en tynn jevn stråle mens man kjører stavmikseren. Som kokk har jeg benyttet denne metoden for majones og lignende sauser i drøyt 20 år 🙂
  det er forresten ikke noe problem å bruke hele egget. legger med min egen oppskift under.
  5egg
  18dl soyaolje
  170g dijon sennep
  0,5dl sherry eddik
  salt og pepper
  kjør alt unntatt oljen med stavmikseren. Når alt er finfordelt spe med oljen.

 18. Marit skare sier:

  Fantastisk majones. Har aldrig laget det før, nå har jeg laget majones to ganger, helt perfekt med din oppskrift/fremgangens måte.

 19. Mr. T. sier:

  Nå er vel dette egentlig remulade på to minutter.
  I følge wikipedia brukes bare sennep i remulade i italia og frankrike.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mayonnaise

 20. Ingrid De Long sier:

  Fikk bare tynn suppe, spedde på med egg. Men skal begynne forfra – igjen – og spe på med suppa. Er det noen som har forsøkt det? Ellers sugde min stavmixer seg til bunnen av beholderen slik at jeg ikke fikk helt i en tyyyynn stråle med olje. Ved neste forsøk skal jeg bruke en videre beholder.