Foto: Ølakademiet

Vi gjør det enkelt for deg! Det er på høy tid å kjøpe inn øl til julen – dvs, noen av ølene måtte du nesten handle før desember for å få tak i, men mange kjøper nå ikke inn øl før i disse dager.  Mange har mye å mene om hvilket øl du skal kjøpe. De lokalproduserte som kun fås på polet har dessverre vært utsolgt siden 8. desember (i alle fall i Bergen), men noen pol har fått inn ekstra av noen norske og utenlandske småprodusenter, så det er verdt å sjekke på nett for å se om det er vits i å løpe til nærmeste pol. Bor du utenfor de store byene har du kanskje større sjanse til å du være heldig.

Vi anbefaler «Norske ølbloggeres store juleøltest» om du vil ha en mer inngående vurdering av hvert øl. Men smaken er alltid som baken, så du bør vel egentlig se om det er noen av de andre som du stort sett er enige med, og så bruke disse som korrigerende faktor. Selv liker jeg Aperitif sin gjennomgang, ikke minst i utvalg.

Det er vanskelig å kåre en soleklar vinner når vi slår sammen alle testene, men det ser ut som Haandbryggeriet Nissefar er det ene ølet som stikker seg fram som vinner!

Disse ølene rangerer jevnt høyt i testene, selv om kategoriene er noe forskjellig hos de ulike:

Butikkøl:

 • Lervig juleøl
 • Kinn julefred
 • Ladegaarden
 • Ringnes Juleøl

Mikrobrygg/spesialøl (sterkøl):

 • Haandbryggeriet Nissefar
 • Haandbryggeriet Nissemor
 • Nøgne Ø God Jul
 • Ægir Julebrygg

«Poløl» (sterkøl):

 • Berentsens julefnugg
 • Mack God Jul
 • Aass juleøl
 • Ringnes Julebokk

Testene:

Skal du ikke kjøpe, men brygge selv? Her er oppskriften på noen gamle, norske tradisjonelle julebrygg

Her er noen greie tommelfingerregler når det gjelder valg av øl og vin til mat:

NB! Husk Hellstrøms tips om Riesling til ribba!

God jul fra oss i Ordentligmat!

…og husk: Mange av de spennende juleølene kan være mulig å få tak i etter nyttår, og de smaker like godt da 😉

PS! Dinside.no har overraskende kåret Grans Julebrygg til vinneren i butikkølklassen, og vi har hørt flere nevnt dette som et veldig ok øl. Her kan du gå på julens store smell, hvis du lytter til «ryktene». Dette ølet er tynt, uten ettersmak, og det virker rett og slett uferdig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

Comments are closed.