Dumplings er snacks

Skal du lage enten enkel og rask middag, eller litt kveldssnacks, så er kinesiske dumplings en ukjent perle her til lands. Dumplings er såvel restaurantmat, som typisk gatemat i store deler av Kina. Dumplings er i slekt med wonton, og har tynt rispapir/rismel/hvetedeig som innpakning. Noen mener dumplings er med rispapir, mens wontons er den type dumplings som bare har hvetedeigfilm rundt. Uansett, du går ikke feil om du kaller det det ene eller det andre. Fellesnevneren er at uansett er det en type Dim Sum – småretter som er kokt/stekt/dampet og gjerne innbakt. Selv kineserne bruker disse tre begrepene om en annen. Wontons varmes/serveres ofte i suppe, mens snack-varianten av dumplings dampes og serveres med dip. Når det er sagt så finnes et sikkert ulike varianter for hvert geografiske område som lager maten. Det er i hovedsak 3 typer dumplings, jeg bruker her den siste varianten:

  • «Tørre» som er innbakt med vanlig deig, som en «bolle».
  • Våte, som inneholder både fyll og saus.
  • Dampkokte/wonton som dyppes i ulike former for dip.

De fleste «innvandrerbutikker» med litt utvalg i Bergen, selger frosne dumplings. Så i denne omgang bruker vi «ferdig-dumplings», men lager sausen selv. Det finnes sikkert et utall varianter sauser som passer til dumplings, og vi skal komme tilbake med flere – men du må gjerne bidra med din egen om du har en 🙂 Kjøper du ferdige dumplings skal de bare dampes eller varmes i ca. 6 minutt, så dette er rask mat!

Dip og dumplings på 1-2-3

1. Oppskrift på dip
(2-3 personer)

Denne sausen er min variant av veldig standard asiatisk dip til et utall av retter. Denne kan sikkert til både kylling, fisk, tempura og dumplings. Denne sausen tar deg bare 3 minutt å lage.
dip-skålene må deles, så er dere 4 eller fler, lag dobbelt så mye. Bruk såpass små skåler at du klarer å «senke» dumplingsene.

2 ss raspet ingefær
1 stor hvitløksfed
1,5 ts sukker
2 ss eddik (rødvin, hvitvin..)
1/2-1 ts sesamolje
1/2 ts engelsk saus (worchester)
5-6 ss soyasaus
1/2-1 ts fiskesaus
2ss chiliolje (evt. chilisaus + olivenolje)

Hvis du nå har dumplings som er klare for damping – enten frosne, eller ferske – så skyll dampekurvene i varmt vann, og sett de over en gryte og få i gangdampen før du begynner å lage dip’en. Full fart på platen.

Dette er en kald saus, så det er bare å blande i vei. Jeg bruker rasp på ingefæren, og hvitløkspresse på hvitløken. Du kan også bruke stavmikser, men da får du litt annen farge/konsistens. Selv liker jeg best varianten med «grønnsakskjøtt». Sett dip’en i kjøleskapet mens du gjør klar maten.

 

Dim sum suppe

2. Oppskrift på dim sum suppe
(3-4 personer)

1,2 liter vann
3 kyllingsbuljong
1-2 dråper fiskesaus
1 teskje sesamolje
gressløk i striper
hjertesalat el. kinakål i strimler
salt
pepper
1 teskje sukker
litt maisenna
noen strimler kokt skinke / baconfett / svinekraft / svinekjøttdeig i små boller + stekesjy

Dette er en variant hvor du serverer de samme dumplingsene i en suppe. Da vannet du dem bare i vannet istedetfor å dampe dem. Velg gjerne grønnsaks eller kjøttfylte dumplings til denne. Reker er også godt, men noen av variantene smaker litt snedig sammen svinekraften. Skal du lage denne «skikkelig» så bør du starte med ordentlig kraft fra kylling og svin. Da erstatter du bare buljong og skinke i min hurtigvariant. Men kjipp-kjapp  løsningen smaker godt den også, og det tar veldig kort tid. Start med buljong, gressløk og alt det våte + lett krydring (ikke sukker). Smak til med mer krydder når du nærmer deg slutten av prosessen når smakene har «satt seg». Når suppen har kokt opp tilsetter du det du har svinearomater litt etter litt, mens du smaker. La det koke opp igjen før du tilsetter mer. Tilsett sukker og litt maisenna for å få litt «kinesisk feeling» på suppen – de er ofte litt tykkere. Hvis du ikke vil ha det bare kutter du maisenna. Ha i dumplings og la det småboble i 5 min. Mot slutten har du i salatstrimler. Voila´!

Følg med for flere sauser og oppskrift på wontons/dumplings

PS! Er du på tur anbefaler vi på det varmeste å kjøpe dumplings på gaten i kina. Er du innom London, er dette et bra sted, hvor du også får smake flere forskjellige typer dip saus: Beijing Dumpling

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Tagged with:
 

Comments are closed.