Posjert egg ser snacksy ut på skiva

Posjert egg tar seg bedre ut på skiva, er gøyere å lage, og det er enklere å få perfekt plomme. Du slipper å også skall som sitter fast. Men selv om porsjert høres veldig fancy ut, er det bare kokt egg, kokt uten skall. Det er derfor det får litt mer interessante estetiske kvaliteter. Så for å sprite opp helgefrokosten, er det definitivt å anbefale 🙂

Men jeg synes forsåvidt at det er like så viktig at det er gøyere å posjere egg, enn å bare legge det i gryta. Det blir en litt mer håndverskmessig prosess, og det er gøy å følge med på når du lager. Dessuten er det en vinner om du har med barna på å lage frokost. Det ser jo litt snedig ut å knekke egget opp i kokende vann mens hviten fyker og egget dukker under.

 

Sånn gjør du det

Bruk en boksåpner og skjær topp og bunn av en tomatboks. Skyll den godt. Er det etikett på boksen, går denne og limet av med varmt vann fra springen stort sett.. Ha vann og salt i en gryte og kok opp. Tilsett gjerne eddik, det er mulig at det hjelper på å holde hviten sammen, men det er ikke avgjørende for et godt resultat. Men prøv gjerne noen varianter og gi oss dine tips 🙂 Vent til vannet koker, så setter du boksen, eller boksene, oppi. Det  trenger ikke være veldig mye vann i gryta, ca nok til å dekke et egg. Sørg for at det ikke fosskoker, så knekker du egget og tømmer fra den ene halvdelen like over vannflaten og ned i midten av boksen.  Noe av hviten vil flyte rundt, men mesteparten vil samle seg sammen plommen. Kok i 3 min. ca, da får du fin og nesten flytende plomme. Ta gryten av platen, løft opp boksen og ta ut egget med en skje, eller en fiskespade.

Det er andre måter å kan gjøre dette på også:

 • Ha eddik og salt i vannet, og bruke en øse med olje i til å forsiktig slippe det knekte egget opp i det kokende vannet, som du akkurat har rørt i.
 • Sett en souffle-form, eller skål nedi en kjele med vann som dekker, og slipp egget opp i skålen. Da er du sikret litt mer i forhold til hviten, men skålen vill danse og bråke rundt i kjelen når vannet under den koker.

Resultatet blir ganske det samme, men boksvarianten går litt fortere – «fort og gæli», men bra, er etter mitt hjerte 8) Dessuten kan du fint bruke denne varianten om du er på tur, og har med deg hermetikk.

Server rett på skiven med litt salt og pepper, og du har et litt lekrere frokostegg! 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Tagged with:
 

5 Responses to Posjert egg med blikkboks

 1. Elisabeth sier:

  Jamie Oliver foreslår at man pakker egget inn i plastfolie smurt med litt olje.
  Jeg har brukt plastfolie teknikken (unødvendig bruk av plast?) og røre teknikken (enklest men tar bare ett egg om gangen) mange ganger for å lage deilig eggs Benedict og eggs Florentine.
  Begge teknikkene er gode. Skal prøve hermetikk metoden din til helgen for sammenligning.

  • Rune sier:

   Ikke dumt med folie. Jeg gikk imidlertid for å finne den metoden som betyr minst orging, og raskest mulig egg på skiva 😉 Kom gjerne med innspill og erfaringer!

 2. Vidar H sier:

  Dette må jeg prøve! Så poenget er altså å ha en form av et eller annet slag som du har tilgjengelig. Lurer på om det finnes andre morsomme former å bruke.

 3. Marie sier:

  Det er ikke nødvendig med noen hjelpemidler (verken eddik, blikkboks eller olje på skjeen) så lenge man passer på to essensielle ting:

  1. Egget må være så ferskt som overhode mulig. Hviten på ferske rå egg vil naturlig være samlet rundt plommen og litt «fastere i fisken».

  2. Egget må være nær romtemperert. Ta det ut av kjøleskapet 1 time før.

 4. posjert sier:

  Det heter posjert.