Rabarbrasuppe med jordbær

Rabarbra er smaken av vår og sommer! Om våren og tidlig på sommeren er de nye stilkene perfekte til desserterer , syltetøy og saft. Senere på sommeren blir rabarbraen grovere og mer trevlete, og passer best til drikke. Har du rabarbra i hagen bør du bare kutte den ned, og slik kan du forlenge sesongen med mindre og unge stilker utover sommeren. Min favoritt er kald rabarbrasaft, så jeg sørger alltid for å sette litt til side, selv om jeg lager dessert, baker eller sylter 😉 Hvis du er interessert i oppskrifter på andre retter med rabarbra så bør du lese denne veldig gode samlingen på dinmat.no: Seks bra rabarbra-oppskrifter.

 

Rabarbrasuppe og -saft med kanel, jordbær og surblad

Oppskrift på rabarbrasuppe med jordbær og kanel (á la Odd Smistad)

12 solide stilker rabarbra
1-3 stilker surblad (engsyre ), evt. sitronsaft
1 rull kanelbark
jordbær
demerara sukker 

Pass på at rabarbraen er frisk og spenstig, spesielt hvis du har kjøpt den. Er den slapp, har den ligget for lenge. Den kan sikkert fungere til å lage saft, men det blir selvsagt bedre om de er friske. Husk at når du plukker surblad så vil du ha de små og friske plantene. Smak på dem. Finner du ikke surblad kan du bruke saft fra sitron for å få syrlighet.

Start med å legge kanelbarken i en skvett kokende vann, og la den ligge mens du forbereder resten. Star med å kutte av bladene. Rens stilkene «tjukt», ved å rive med en kniv fra øverst til nederst – hiv skallet i en kasserolle med et par liter vann. Kok opp vannet med skallet, surblad og kanelbarken og la det koke noen minutter mens du kutter den rensede rabarbraen i spise-biter. Dette er fint for å få med smaken og fargen i skallet, samt å få syrligheten fra surbladet.

Sil bort skallet og surbladet, eller ta det opp med en fiskespade, men behold kanelbarken i vannet. Ha i oppkuttet rabarbra og smak til med demerarasukker og – eventuelt – mere vann – bring suppa til kokepunktet og la det hele stå og trekke. men IKKE for lenge.

Så er vi ved kjernepunktet; Utfordingen er å servere suppa mens det ennå er nok syrlighet igjen i den oppkuttede rabarbraen til å balansere den søte rabarbra/kanel-safta.  Sagt på en annen måte:  Ta suppa av plata og server den mens rabarbrabitene ennå er spenstige, syrlige smaksbomber og ikke slappe smaksløse klumper.

Server suppa med oppkuttet jordbær eller annen bær. Du kan godt slenge på litt vaniljeis for å toppe det hele.

En lett rosevin gjør ingen skade som følge til desserten 🙂

Så til rabarbrasaften

Hvis du ikke skal lage dessert kan du bare la suppa stå og trekke litt lenger og så sile av. Evt. ta ut litt saft før du serverer desserten.

Hvis du bare skal lage saft, kan du koke stilkene uten å skrelle dem også, og la de trekke til dem er helt oppløst. Smak underveis og ikke la kanelbarken ligge for lenge, da kanelen kan ta litt over. Du kan også ha i litt jordbær og kjøre en runde med stavmikseren for å variere smaken. Avkjøl saften i kjøleskapet og du har verdens beste og friskeste drikk.

 

HUSK: De grønne bladene på rabarbraen inneholder oksalsyre, er smått giftige og skal ikke spises.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
 

Comments are closed.