Barnemat på glass har fått nok et skudd for baugen med oppdagelsen av det potensielt kreftfremkallende stoffet Furan – selv om myndightene ikke endrer kostholdsråd. Vi viser deg hvordan du lager sunn, hjemmelaget barnemat på ti minutter.
Fra barnet er ca 6 måneder kan du servere middagsmat, som er fri for salt. Det enkleste tipset er å vente med saltingen når du lager middagsmat til de voksne, for så å ta unna litt og kjøre i en blender (les hurtigmikser) til barnet. Men det er veldig greit å lage mat for noen dager å ha stående i kjøleskapet, eller fryseren. Da har du både en mulighet til raskt å få mat på bordet, samt at du kan ta med deg om du ikke skal spise hjemme. Ettersom du ikke salter, så bør du ikke la mat stå mer enn et par dager. Når du har små barn er det veldig hendig å bare varme mat i en mikrobølgeovn eller vannbad – vannbad er sikkert det beste, men tar litt lenger tid.
Hva barn bør spise er det ment så mangt om, men du finner noen generelle kostholdsråd for barn hos Helsedirektoratet. Utover det vil vi si at det er bare å følge magefølelsen, være forsiktig med melk, nøtter, skalldyr og honning til de er over ett år.
Hjemmelaget mat smaker mer, og er sunnere. Vi vil lage en serie med oppskrifter for de minste, som vi utvider denne artikkelen med, og vi vil gjerne ha dine innspill og erfaringer – så bruk kommentarfeltet flittig 🙂
Det er ikke til å komme forbi at tid og komfort er avgjørende faktorer også i småbarnslivet. Det er derfor vi kjøper relativt dyr middagsmat på glass, og poser med fruktmos. For oss ble det rette utstyret avgjørende for at vi nå lager så godt som all middag og fruktmos selv – ikke minst for å ha med på tur, lekeplassen eller i barnehagen. Utover det spiser poden ofte samme middag som resten av familien. Min påstand er at det er bedre å bruke penger på en kjøkkenmaskin som lar deg lage sunn mat til barna, enn å bruke de samme pengene på mindre sunne ferdigmatprodukter.
Kjøkkenmaskiner dedikert til laging av barnemat har den viktige funksjonen at de både er dampkoker og blender i ett. Det er spesielt to modeller vil vil anbefale, og det er Beaba babycook og Philips Avent Wasabi SCF870. Disse finner du billigst på flust.no – og de leverer kjapt!
En annen viktig ting er oppbevaringen av maten. Ideelt sett skal man vel ikke bruke plastikk, men om du gjør det (det gjør jeg) så bruk i allefall plastikk som er fri for BPA, og som tåler oppvarming og oppvaskmaksin. Containere fra Avent fungerer veldig bra for meg, og de har fin størrelse. Ønsker du å bruke glass, så kan man f.eks. bestille fra Nordic Pack.
Torsk med søtpotet
Utgangspunkt: Fisk er sunt! Barn liker fisk! Søtpotet er undervurdert!
Ingredienser til ca. 3 porsjoner
ca. 150 gram torsk
2 poteter
1 søtpotet
1 gulrot
Evt. litt limesaft og litt pepper hvis du vil variere
Kutt opp i biter (ikke veldig små) og dampkok med ca 2 dl vann. Om du bruker Beaba så anvend dampekurevn når du lager middagsretter. Om du ikke har en barnematkoker kan du legge en rist (eks. bordbeskytter i metall/tre) nederst i en kaserolle.
Når det er ferdig (ca. 10 minutt) dampet beholder du ca. 0,5 dl av væsken og tømmer oppi de dampede grønnsakene og fisken. Kjør i mikseren til tynn mos. Bruker du kasserolle, så er stavmikser det beste verktøyet.
Hell over i beholder og skru på lokket mens det er varmt og sett til avkjøling i vasken. Viktig å avkjøe raskt for best mulig holdbarhet.
Sett i kjøleskapet eller frys ned! Dette smaker fortreffelig!
Fruktmos
Det er lett å bruke en anseelig mengde kroner på fruktposer fra Ella’s Kitchen, Småfolk, Nestle m.fl. ALle i samme pakke, og alle veldig gode og praktiske. Sikkert sunne også. Det er bare det at det er enda sunnere, mer miljøvennlig og billigere om du lager det selv. Det tar bare 10 minutter å gjøre klar porsjoner for 2-3 dager.
Ingredienser til ca. 3 porsjoner
1 banan
2-3 epler
1 mango
Evt. bittelitt kanel for å variere smaken
Kutt frukten i mellomstore terninger og ha i 2dl vann. Når du skal lage fruktmos vi ldu ha med all væsken og da er det egentlig ikke nødvendig å bruke kurven. Bruker du en kasserolle må du ha rist, hvis ikke blir det for «kokt» i bunnen.
La dampe til ferdig. Kjør så til dette blir fin mos. Et voila!
Ha fruktmosen over på porsjonscontainere og sett til kjøling i kjøkkenvasken, med litt kaldt vann i bunnen. Sett i kjøleskpaet eller frys ned.
Frukten står seg nok uten problem 2-3 dager i kjøleskapet.
Det står også i artikkelen at det stoffet kunne komme av varmebehandlingen, og dermed er det ikke sikkert at hjemmelaget mat i så måte er «sunnere». Men sett bort fra det, så er jeg stor tilhenger av hjemmelaget babymat, hvorfor skal minstemann få noe dårligere og mindre smakfull kost enn resten av familien?
Har selv skrevet et par innlegg om babymat, http://cecilieiforstaden.blogspot.no/2012/08/hjemmelaget-babymat.html og http://cecilieiforstaden.blogspot.no/2012/09/babymat-del-2.html
Har myndighetene endret rådet om sitrusfrukter forresten?
Hei Cecilie, stemmer at de sier at de ikke kan utelukke dannelse av furan også i varmebehandling av hjemmelaget mat. Men hvis du leser utenlandsk forskning på området (se f.eks. amerikanske FDA sine kommentarer), fokusere de på to forhold: 1) Furan brukes som tilsetning i kjemiske prosesser, herunder matrelatert kjemi antakelig. 2) Den varmebehandling som foregår av lukkede containere – glass og hermetikk – gjør at stoffet ikke fordamper, men blir i maten.
Så var det vel også sånn da at om varmebehandling av hjemmelaget mat var livsfarlig, så lå vi veldig tynt an? 😉 uansett, så kan man jo følge rådet om å gjenoppvarme mat i omgivelser som gir maksimal fordamping.
Det var nyttig info! Takk skal du ha 🙂
Dette er jo vel og bra, men min erfaring som trebarnsmor, er at det er enda enklere å droppe saltinga av familiens mat, og la babyen spise som resten av oss. Vi som er store nok salter porsjonsvis. Babyen og barna lærer å spise «ren» mat (altså ikke sammenrørt, most mat) og blir kjent med både hvordan maten ser ut, ulik konsistens og skjelner tidligere ulike smaker fra hverandre. Om dette er en suksessoppskrift til matglade barn som spiser grønnsakene sine med vellyst eller om jeg bare har vært heldig, vites ikke..
Et lite tips er å kjøpe kokeboka «Hjemmelaget barnemat» av Mikael Forselius! Der er det oppskrifter kategorisert fra barnet er 5 mnd til 4 år! Veldig mye fristende og godt!! Masse brukt her i alle fall 🙂 Også mye godt for oss litt eldre 😉
barn under 1 år skal ikke ha kanel.