Hjemmelaget majones på under 2 minutter er faktisk ikke bare mulig, det er enkelt.

Hjemmelaget majones på under 2 minutter er faktisk ikke bare mulig, det er enkelt.

Hjemmelaget majones er ikke vanskelig, og det er på listen over de tingene som man absolutt burde lage oftere. Som regel er det likevel forbundet med frykt for feiling, og mangel på tålmodighet.  Det må ikke være slik. Ordentlig hjemmelaget majones tar omtrent et minutt å lage. Vi liker at ting tar tid, men i dette tilfellet er det ikke noen grunn til å somle.

Majones lages av egg og olje. I tillegg har man salt, sennep,  krydder, sitron og/eller eddik i, men disse ingrediensene har med smak og preservering å  gjøre, mer enn selve majonesen. Det er emulsjonen mellom oljen og eggeplommen (væske) som skaper magien.

Oppskrift hjemmelaget majones:

2 dl solsikkeolje

Blandt alt utenom oljen i beholderen.

Blandt alt utenom oljen i beholderen.

2 eggeplommer (romtempererte)

2 ss vann

2 ts sennep

2 ts hvitvinseddik

Salt

evt Pepper.

Vi velger solsikkeolje fordi den er nøytral i smaken, vær veldig forsiktig med extra virgin olivenolje (EVOO) ettersom det setter en kraftig smak på majonesen. Bruk en sennep du liker, men tradisjonelt er Dijon en klassiker. Smakstilsetningene er selvsagt helt åpen, og f.eks hvitløk gjør dette til en oppskrift på hjemmelaget aioli.

Så til revolusjonen: vanligvis lages majones ved å blande alle ingrediensene med unntak av oljen, og så helle i oljen i en tynn stråle under visping. Dette er viktig for at ikke ingrediensene skal skille seg, men det finnes en mye smartere måte å gjøre dette på:

Sett i stavmikseren og hell på oljen. La eggene sette seg i bunn

Sett i stavmikseren og hell på oljen. La eggene sette seg i bunn

Hell alle ingrediensene (unntatt oljen) i en høy og smal beholder. Sett stavmikseren i bunn og hell over oljen forsiktig, (grunnen til å helle forsiktig er at man sparer ventetid etterpå). Oljen er lettere enn de andre ingrediensene og legger seg på toppen.  Stavmikseren står i bunnen av beholderen og vil vispe egg for det meste, men litt og litt olje… Samme prinsipp, samme regler, men betydelig enklere.

Deretter er det bare å gi gass på stavmikseren, og etter som man ser at emulsjonen starter så løfter en litt på stavmikseren. Noen stavmiksere ordner dette selv ved å skape undertrykk og sirkulasjon. 1 minutt senere er majonesen ferdig . Enkelt og greit.

Det er bare å finne sin favorittmajones, leke med ingrediensene og smaktilsetningene til du finner din perfekte versjon. Da blir det veldig fort slutt på butikkmajo i annet enn krisetilfeller hvor du ikke har egg.  Et par smaksforslag er trøffelolje, karri, pepper, kraft  eller Wasabi. Du er sjefen over din egen minuttmajones.

Prøv for eksempel eggesalat med hjemmelaget majo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

101 Responses to Hjemmelaget majones på to minutter

 1. Kari sier:

  Ville bare si at denne oppskriften har jeg hatt mye glede av, aldri mer kjøpemajones på meg. 🙂

 2. Mette sier:

  Denne oppskriften var akkurat så enkel som du skrev. Veldig god var den også. Fra nå av blir det hjemmelaget majones. 🙂

 3. Atle sier:

  Knallbra oppskrift!

 4. Kurt sier:

  Det er forøvrig også godt å blande inn andre ting for en mer spennende smak på majonesen.
  Noen eksempler: Finhakket persille, Chili, Hvitløk

 5. Kristina H sier:

  Hei! Hjelp! Prøvde akkurat denne med dobbel porsjon (4 eggeplommer). Den ble helt flytende! Hva gjorde jeg galt? Noen måte å redde produktet..?

  • Ruben J sier:

   Hei Kristina H. Jeg har ikke prøvd denne oppskrifta, men tenker at egg kansje skal være luftig før du begynner med olje. Når du bruker flere eggeplommer, vil det ta litt lengre tid å få den luftig å fin. Og så var det viktig å ikke «klæsje» på med all oljen 😉

  • Svimmel sier:

   Tro det eller ei: Mer olje! 😉 Og ikke glem salt! Jeg trodde først også at mer egg ville gjøre den mer stiv, som eggedosis, men med mer oje ble det brs. Måtte ha veldig mye mer olje enn i oppskriften.

 6. Terje sier:

  Ble flytende for meg også!

 7. Geir sier:

  Det er mulig det nevnes, men sørg for at alt har romtemperatur før du begynner. Kjøleskapskalde egg og benklunken olje er ikke innertier.
  «Tynn suppe» kan reddes ved å starte med nye eggeplommer, men det er da ikke noe kostbare greier hvis du starter på nytt med alle ingredienser, heller.

 8. Gidsken sier:

  En super oppskrift! Men finnes det noe like bra jeg kan bruke egghvitene til?

 9. Line Nord sier:

  Har brukt denne oppskrifta mange ganger nå, det har blitt en av mine sikre – tusen takk for den! Eggehvitene går til denne Pavlova’en: http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/pavlova
  Gir nydelig bunn: sprø utenpå og myk i midten. Og så tror gjestene at den er så himla vanskelig å lage:)

 10. Merete B. sier:

  Fulgte oppskriften til punkt og prikke. Resultat: tynn suppe. Her blir det nok gamlemåten,ja. – Og så må vi vente til et nytt egg får romtemperatur… 🙁

 11. Grete Rekkebo sier:

  Kjempe oppskrift. Laget akkurat av 5 egg, reduserte litt på oljen. Ble tykk og fin.:)

 12. Åshild sier:

  Prøvde én gang og da ble det tynn suppe. Grunnen var nok at stavmikseren stod på fra starten av. Dette var ikke helt lett å skjønne ut fra oppskriften. Prøvde en gang til og da ventet jeg med å mikse til jeg hadde helt i oljen, da ble det veldig bra!

 13. Håvard sier:

  I følge denne artikkelen har ikke romtempereringen noe å si for bindingen, men snarere at man husker å ta i salt.
  Jeg testet det raskt i går og kan bekrefte det Sjuve sier.

  http://www.klikk.no/mat/spise/article1486131.ece

 14. Ranveig Lillesveen sier:

  Brukte sitronpepper,dette var ikke dumt til reker i alle fall.

 15. Hei eg har laget den. Men eg fåretrekker majones fra butikken ;( Sorry men eg har blit vant med majones fra butikken

 16. Bente sier:

  Ja dette ble en tynn suppe. Mulig at min beholder var for bred i bunnen (9-10cm.) Dermed ble det litt lite egg å ta tak i.

 17. Fred Paulsen sier:

  Hvis du får «en tynn suppe», så er det fordi den har skilt seg. Ha i en spiseskje iskaldt vann og kjær stavmikseren på nytt. Vipps, fin majones.

 18. Elin sier:

  Nå vet jeg hvorfor og hvordan hvis det blir bare suppe. Iallfall min stavmikser avgir varme da jeg bruker den. Jeg prøvde å lage majones sent på kvelden og det ble bare suppe. Prøvde mer olje og andre råd, men nei da. Men da jeg kjente på den var den plutselig kroppstempratur. Satte beholderen med suppa oppi i kjøleskap over natta og prøvde igjen neste morgen, og da ble det tykk fin majones med en gang, men temperaturen hadde steget litt nå og. Så altså blir det suppe ved for høy temperatur, og du fikser dette ved å kjøle ned suppa og prøv igjen!

 19. Ally sier:

  kjempe god og lett oppskrift, har brukt den 2 ganger, vellykket resultat begge gangene, tenker man kan bruke denne som en grunnoppskrift, og lage videre med rømme og andre smaker for å lage dressing. Tusen takk 🙂

 20. Haakon sier:

  Hei
  Har brukt denne oppskriften veldig mye! Har ikke kjøpt majones på flere år nå… Men, nå i sommer, så har jeg hatt store problemer med å unngå suppe. Er det pga varmen? Har lest gjennom kommentarene her, og noen anbefaler salt når det blir suppe, andre en skje kaldt vann, mens andre sier kjøleskapet, for så og prøve på nytt.

  Hva stemmer? Har lyst på majones, men ikke den fra butikken!