Grilllet kylling Thomas Keller Bouchon

Superenkelt, supersaftig, hva annet kan man forvente av en kylling? Det handler om detaljer.

En av det siste årets gjengangere på middagsbordet er helstekt kylling. Ikke en hvilken som helst kylling, men Thomas Kellers sin. Den er befriende enkel, ekstremt saftig og 100% fri for PIDer og sirkulatorer, alt du trenger er salt og pepper. Djevelen er selvsagt i detaljene, og Keller vet hva han gjør.

Dette er en ideell helgerett, den lager seg selv, og forberedelsene kan gjøres i god tid på forhånd. For midtukemat bør man ta høyde for tilberedingstiden.  Helstekt kylling er i utgangspunktet i faresonen for å bli tørr, men  det er forbausende hvor gjennomgående saftig og bra resultat man får. Selv med tilsynelatende aggresiv steking blir dette resultatet fantastisk, og skinnet sprøtt. For ordens skyld: oppskriften er testet med alt fra Prior til Stangekylling og resultatet er like saftig.

Oppskrift på saftig helgrillet kylling.

Rå kylling med salt og pepper

Ikke vær redd for saltet.

En fersk kylling på omlag 1.4 kilo

Salt , helst snobbesalt som Maldon.

Nykvernet pepper Timian (valgfritt)

Sett ovnenpå 230 grader og skyll kyllingen, tørk deretter svært nøye.  Poenget med tørkingen er at man skal få så tørr varme som mulig i ovnen. Salt og pepre kyllingen inni skroget, før du binder den opp. Oppbindingen påvirker resultatet, ettersom lårene nå til en viss grad beskytter brystet mot oversteking. Salt kyllingen, og dryss snobbesalt over slik at du får et flott jevnt lag av saltkrystaller på hele kyllingen. Ikke vær redd for saltet, det gir et fantastisk skinn. Pepre. Legg kyllingen i en form eller et ildfast fat, og sett den i ovnen når den er har nådd 230 grader. La kyllingen stå i 50-60 minutter. Du sjekker lett med et termometer når den er ferdig (stikk det inn mellom lår og bryst og sjekk at du har over 65 grader.) Skulle den være litt over er det ikke krise.

Oppskriften er hentet fra Bouchon

Oppskriften er hentet fra Kellers bok Bouchon

Nå har kyllingen sluppet en del væske og fett ut i stekefatet, og det er tid for å tilsette timian til vesken. Du kan også tilte litt på den og helle ut det som er inni. Øs den timianinfuserte vesken over kyllingen, og la den hvile i 15 minutter. IKKE dropp dette punktet.  Bruk tiden til å steke tilbehøret i ovnen for eksempel. Skjær opp, server, og la deg imponere over hvor mye litt oppmerksomhet på detaljene har å si for resultatet. Keller selv anbefaler eventuelt litt smør og kanskje litt sennep på om du i det hele tatt trenger noe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
 

14 Responses to Enkel, saftig, grillet kylling

 1. Caroline sier:

  Jeg har de siste ukene tenkt mye på å prøve steke en hel kylling. Og nå som jeg har fått en så enkel og fin oppskrift er det jo bare å sette i gang!

  Takk for en utrolig fin matblogg. Jeg setter stor pris på den!

  • Tor Erik sier:

   Sett i gang, og meld tilbake hvordan det gikk. Vi setter stor pris på skryten, er glad vi har interesserte lesere.
   Pass på å få med detaljene (tørke, salte, binde, hvile) så garanterer jeg godt resultat.

   • Caroline sier:

    Det tok litt tid før jeg fikk prøvd denne oppskriften. Men testet den i går og resultatet var nydelig! Nå plutselig skjønner jeg ikke hvorfor man kjøper ferdigstekt kylling i butikken. Dette var mye bedre og det tar jo bare en time. Genialt!

 2. Einar sier:

  Digger helstekt kylling, så dette skal garantert prøves en søndag eller en annen gang jeg har god tid! Har tidligere vært lite flink til å la hvile.

  Et tips for de dagene man ikke har så god tid: Benytt Alton Brown sin teknikk med å brette ut kyllingen som en sommerfugl (http://www.youtube.com/watch?v=-L7E7ncE3yk og http://www.foodnetwork.com/recipes/alton-brown/broiled-butterflied-chicken-recipe/index.html). På det viset helgriller du kyllingen på 25-30 minutter.

  • Tor Erik sier:

   Hvis du skal forbedre resultatene dine med kjøtt og fisk dramatisk, så begynn å hvile maten. Det er milevis forskjell, og ikke uten grunn at ALLE kokker understreker verdien av det.

   Bra tips med butterflyingen, takker! Alton er en legende. Det gjør det lettere å få smaksatt den også. Selv kjørte jeg ølboks-kylling på grill i sommer. Det gikk unna det også 35 min+hviling. Skal se om jeg får skrevet en post om det.

 3. […] kyllingkraften gjør seg selv, og trenger minimalt med påpassing. Den er et ideelt følge til den grillede kyllingen vi har omtalt før, og trikset er å gjøre dette med en gang du er ferdig å […]

 4. Fride sier:

  morsomt å plutselig komme over gamle vikar Tor-Erik sin blogg en vanlig mandag når det man egentlig så etter var tips til krydder på ovnsstekte poteter!

  Dette skal i allefall testes etter at jeg har gått til anskaffelse av et steketermometer. Plutselig var ikke kyllingfileetene i ovnen så fristende lenger…

  Hilsen umulige Fride fra Brønndalen/ kjøkkelvik skole på nittitallet en gang!

 5. Avis Maxwell sier:

  Jeg har de siste ukene tenkt mye på å prøve steke en hel kylling. Og nå som jeg har fått en så enkel og fin oppskrift er det jo bare å sette i gang! Takk for en utrolig fin matblogg. Jeg setter stor pris på den!

 6. gorm sier:

  stekt kylling er snadder. du gjør den bedre ved å legge litt urteblanding mellom skinn og bryst. Rør sammen litt smør, hakket basilikum og hvitløk. Lag en lomme med en finger mellom skinn og brystfilet. Legg massen ned i lommen. Selv steker jeg alltid kylling vertikal, et stålstativ med oppsamlingskum.

 7. Tarjei sier:

  Trodde det enkleste er å steke kyllingen på mellom 175 og 200 grader i en halv time per kilo.

  Fungerte veldig bra for Liveche kyllingen jeg kjøpte sist uke.

  • Tor Erik sier:

   Hei
   Du kan steke kylling akkurat som du vil, denne oppskriften har 2 hovedpoeng:
   1. Høy varme + snobbesalt gir sprøtt skinn som smaker fantastiskt.
   2. Lang hviletid gjør kyllingen under skinnet svært saftig

 8. Kari sier:

  Ser nydelig ut 🙂
  Etter å ha stekt hel kylling noen ganger så fant jeg på å dele den på midten så jeg fikk mer sprøtt skinn over det hele. Kanskje «juksing» men veeldig enkelt da…
  Når den har stekt litt i ovnen legger jeg hvitløkskløfter og småløk(evt. løk i båter) i formen og drypper over litt olje:)Veldig godt det også!

 9. Veronica sier:

  Så enkelt, så godt! Takk for god oppskrift. Jeg freste fennikel, løk og hvitløk i kvitseidsmør, og hadde persille, timian og lime i til slutt. Dette helte jeg over da det gjensto 5 minutter. Øste det deretter over noen ganger de 15 minuttene jeg lot kyllingen hvile. Gå en snerten smak.

 10. Hanne Önen sier:

  Denne måten å steke kylling på er helt topp og oppskriften er brukt utallige ganger i løpet av de siste 6-7 årene. Takk!! Garantert vellykket resultat med saftig kylling og nydelig stekesjy. Med ovnsstekte poteter, frisk salat, maiskrem, soppstuing og annet digg tilbehør er det et supert gjestemåltid!