Grilllet kylling Thomas Keller Bouchon
Superenkelt, supersaftig, hva annet kan man forvente av en kylling? Det handler om detaljer.

En av det siste årets gjengangere på middagsbordet er helstekt kylling. Ikke en hvilken som helst kylling, men Thomas Kellers sin. Den er befriende enkel, ekstremt saftig og 100% fri for PIDer og sirkulatorer, alt du trenger er salt og pepper. Djevelen er selvsagt i detaljene, og Keller vet hva han gjør.

Dette er en ideell helgerett, den lager seg selv, og forberedelsene kan gjøres i god tid på forhånd. For midtukemat bør man ta høyde for tilberedingstiden. Helstekt kylling er i utgangspunktet i faresonen for å bli tørr, men det er forbausende hvor gjennomgående saftig og bra resultat man får. Selv med tilsynelatende aggresiv steking blir dette resultatet fantastisk, og skinnet sprøtt. For ordens skyld: oppskriften er testet med alt fra Prior til Stangekylling og resultatet er like saftig.

Oppskrift på saftig helgrillet kylling.

Rå kylling med salt og pepper
Ikke vær redd for saltet.

En fersk kylling på omlag 1.4 kilo

Salt , helst snobbesalt som Maldon.

Nykvernet pepper Timian (valgfritt)

Sett ovnenpå 230 grader og skyll kyllingen, tørk deretter svært nøye. Poenget med tørkingen er at man skal få så tørr varme som mulig i ovnen. Salt og pepre kyllingen inni skroget, før du binder den opp. Oppbindingen påvirker resultatet, ettersom lårene nå til en viss grad beskytter brystet mot oversteking. Salt kyllingen, og dryss snobbesalt over slik at du får et flott jevnt lag av saltkrystaller på hele kyllingen. Ikke vær redd for saltet, det gir et fantastisk skinn. Pepre. Legg kyllingen i en form eller et ildfast fat, og sett den i ovnen når den er har nådd 230 grader. La kyllingen stå i 50-60 minutter. Du sjekker lett med et termometer når den er ferdig (stikk det inn mellom lår og bryst og sjekk at du har over 65 grader.) Skulle den være litt over er det ikke krise.

Oppskriften er hentet fra Bouchon
Oppskriften er hentet fra Kellers bok Bouchon

Nå har kyllingen sluppet en del væske og fett ut i stekefatet, og det er tid for å tilsette timian til vesken. Du kan også tilte litt på den og helle ut det som er inni. Øs den timianinfuserte vesken over kyllingen, og la den hvile i 15 minutter. IKKE dropp dette punktet. Bruk tiden til å steke tilbehøret i ovnen for eksempel. Skjær opp, server, og la deg imponere over hvor mye litt oppmerksomhet på detaljene har å si for resultatet. Keller selv anbefaler eventuelt litt smør og kanskje litt sennep på om du i det hele tatt trenger noe.