Risotto en undervurdert hverdagshelt på middagsbordet.

Risotto en undervurdert hverdagshelt på middagsbordet.

Risotto er en av de rettene med størst potensiale om du er på jakt etter nye hverdagshelter på middagsbordet. Grunnoppskriften er kjempeenkel, og når den sitter, har man et arsenal som kan smaksettes med nær sagt hva som helst. Tidsmessig tar det ca 30-40 minutter, og som med pasta spiser stort sett italienerne risottoen alene, ikke som tilbehør. Hva du gjør er selvsagt opp til deg selv, men risotto er mer enn godt nok som en selvstendig rett, og ganske rimelig middag.

Start risottoeventyret med det mest grunnleggende først, du kommer garantert ikke til å angre, risotto må være en av de mest undervurderte hverdagsrettene, og flere burde definitivt prøve.

Oppskrift Risotto:

2 dl Risottoris (f.eks Arborio eller Carnaroli)

Parmesan, løk, smør og en buljongterning er egentlig alt som trengs til risotto

Parmesan, løk, smør og en buljongterning er egentlig alt som trengs til risotto

Varm kraft /buljong (f.eks kylling eller grønnsak)
Olivenolje
Finhakket løk / sjalottløk
Finhakket hvitløk
En skvett hvitvin om du har.
Smør (etter smak)
50 gram Parmesan (din smak bestemmer)
Salt og pepper

Sett kraften eller buljongen på varming, om du bruker buljong, bland gjerne litt tynt på grunn av saltmengden. Start med å varme olivenolje i en god gryte, tilsett løk og hvitløk og surr det slik at det blir blankt, men ikke brunt. Rør med jevne mellomrom. Hell i risen og surr den også til den blir litt gjennomsiktig.  Har du vin, så hell i vinen og rør rundt til den er fordampet eller kokt inn.

Spe med litt og litt kraft i risen

Spe med litt og litt kraft i risen

Så heller man i litt og litt kraft, omtrent en øse i slengen. For hver øse, rør jevnlig og la den koke inn før man har i mer kraft. Rør med jevne mellomrom, men det er ikke nødvendig å røre ustanselig. Poenget med røringen er å frigjøre stivelsen i risen slik at den skaper en tykk og kremaktig konsistens, og selvsagt å forhindre at noe svir seg. Pass på å ikke ha for mye guff på platen, så går det stort sett bra.

Når risen er kokt al dente, trekk pannen til side, og ha i smørbiter og parmesan, og eventuelt spe litt med ekstra kraft. Risotto skal ha konsistens slik at den flyter utover tallerkenen. Krydre etter smak, men har du brukt buljong, trenger du nok ikke mer salt.

Spe med mer kraft etterhvert

Spe med mer kraft etterhvert

Variasjoner på grunnoppskriften

Med grunnsoppskriften på risotto under kontroll kan du tilsette ulike ting, men hold det enkelt: Litt urter, gjerne frisk persille, eller noe annet du synes er godt. Safran, ekstra pepper eller rødvin istedenfor hvit. Kraften og olivenoljen er vesentlig for kvaliteten,  så alle forbedringer her er definitivt å anbefale. Typen kraft kan også varieres etter type risotto.

En annen klassiker er sopp, og det vanligste er å røre inn godt stekte sopp mot slutten av koketiden. Har du litt trøffelolje kan et par dråper løfte måltidet med et hint av luksuriøsitet.

Smør og parmesan går i til slutt

Smør og parmesan går i til slutt

Reker og skalldyr er selvsagte muligheter, og i så tilfelle kan man eventuelt bruke sjømatkraft for risottoen. Vær varsom,  feks rekekraft er svært potente saker og kan for bli for mye smak. Det er heller ikke sikkert at parmesan alltid er en vinner i sjømatvariantene.

Grønnsaker som asparges, gresskar, squash egner seg, og det er bare fantasien som setter grenser for tilsettingene.  Bare pass på  å  ikke overdrive mengden ingredienser.

Det finnes uendelige variasjoner, så la eksperimenteringen begynne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

18 Responses to Hvordan lage Risotto (grunnoppskrift)

 1. Thlom sier:

  Om man ikke har hvitvin så fungerer det OK å ha i en liten dæsj hvitvinseddik, men vær særdeles forsiktig, litt for mye og risottoen vil smake vondt.

 2. TheStig sier:

  På tide med risottopost!
  Jeg prøvde med julebrus istedenfor hvitvin en gang. Det er en grunn til at man heller anbefaler hvitvin. Ellers vil jeg minne om at NEBBIOLO er druen som passer best med risotto, hvorfor ikke prøve http://tinyurl.com/ycbylr9 ?

 3. Eva sier:

  Ah, flott med risottopost. Det har vært min hverdagsredning siden jeg flyttet hjemmefra. En av mine favoritter er Nigellas sitronrisotto. Den er rett og slett himmelsk, og det mest tilfredsstillende jeg vet om på denne jord. http://www.nigella.com/recipe/recipe_detail.aspx?rid=268

  Ellers er risotto med ulike typer sterke oster (gorgonzola for eksempel) en sikker vinner for dem som liker slikt. Man må bare passe på å ikke ha i for mye.

  • Tor Erik sier:

   Kjempeinnspill! Risotto er uendelig variabelt, og en rask kontroll i omgangskretsen tilsa at færre enn en skulle tro lager det jevnlig.

  • Stian sier:

   Den risottoen har jeg lyst til å prøve! Men jeg ser det står «Double cream» i oppskriften du linker til. Hva bruker du der? Er det rett og slett bare pisket kremfløte?

 4. Morten Båtbukt sier:

  Hm, dette er tydeligvis sitrondagen. David Lebovitz’ post om lemon curd og denne postens påfølgende kommentar som Nigellas sitronrisotto satte umiddelbart i gang væskeproduksjonen i munnhulen. Begge var hittil ukjente oppskrifter som snarlig skal testes!

  Takk for inspirasjonen.

 5. live sier:

  Er veldig skeptisk til den smørbiten! Kommer aldri til å sleppe en smørrbit oppi min risotto. Kan ellers tilføye at min favoritter er «mille formagi» (dvs alle osterestene i kjøleskapet) og valmuefrø som er en fantastisk kombinasjon, viktig å være forsiktig med de heftigste ostene. En annen favoritt er gullerot og løk, billig enkel og dritgod.

  Har også lært at det er viktig å alltid røre samme veien i risottoen, vet ikke hvorfor, men så lenge den blir god prøver meg meg ikke på å tulle med røreretningene.

  • torerik sier:

   Smørskeptiker? Du har uansett roen på risottoen, og kan lage den slik du vil. Gulrot og løk har jeg ikke prøvd. Har du fremdeles ost i ?

  • Laila sier:

   Smør må absolutt røres inn etter at risottoen er ferdig, sammen med parmesan og litt olivenolje. Himmelsk!

 6. Lise Mette sier:

  drømmer tilbake til Italia!

  takk for fin post, en rett jeg lager alt for sjeldent

 7. Susanne sier:

  Kjempe fint 🙂 jeg har aldri laget det før… Så dette var en veldig bra beskrevet oppskrift!!!!
  Du forklarer kjempe enkelt hvordan man skal gjøre det 🙂 takk 🙂

 8. Så fint hvis flere i Norge vil lage risotto! Vi bor i Itralia, og her er det vanlig med gresskar når det er sesong for det. I dag fant jeg asparges i butikken, og det gir bare en fantastsik smak!

 9. […] de sene høstkvelder. Risotto var på ukens meny og det var jo noe jeg måtte mestre. Jeg lånte denne oppskriften og anbefaler den herved videre. Ei god venninne var i byen og siden vi uanset skulle møtes, brygget […]

 10. Frank sier:

  Dette er åpenbart ikke for folk som ikke er drevne, når du ikke skriver hvor mye hvitløk og løk det skal være. Det er sikkert helt åpenbart for alle andre her, men ikke for undertegnede.