Gresskarsuppe med parmesan – server gjerne grovt brød med smør til

Lurer du på hva du skal gjøre med gresskarlykten etter Halloween? Lag suppe på den! Det fine er at rundt Halloween finner du ofte gresskar i vanlige dagligvareforretninger. Benytt sjansen til å lage en god suppe, med særegen smak. Gresskarsuppe har en litt fruktaktig smak, men kan både passe som forrett og hovedrett. Ellers så er gresskarsuppe strålende kveldsmat på kalde vinterkvelder.

Når du kjøper gresskar er vekten på det brukbare fruktkjøttet ikke langt unna det gresskaret veier, etter at du har fjernet skall og frøene inni. Så du kan trygt velge ut fra hvordan det kjennes ut i butikken. Ca. 1 kilo er nok til 4 personer.

Grasskarsuppe får en fløyelsaktig og litt tykk konsistens. Hemmeligheten i denne oppskriften er å tilsette litt tomat og parmesan for å gjøre suppen litt fyldigere. Lek gjerne med gresskaret først, og lag en lykt, det gjorde vi 🙂

Få, men smaksfulle ingredienser

Oppskrift på gresskarsuppe:
(4 personer)

50 g ekte smør
1 gul løk, finhakket
1-2 båter hvitløk
500-1000 g gresskarkjøtt, kuttet i terninger
1/2 ts kanel
9 dl kyllingkraft
1/2 appelsin, skall i strimler
1 ss tomatpurre (evt. ketchup / pizzasaus fra dagen før)
2 ss revet parmesan
Salt og pepper

Om du skal leke litt med gresskaret først, må du begynne med å skjære dype kutt i en femkant, litt på skrå innover rundt stilken. Løft så ut «topplokket» ved å dra i stilken, og skrap ut innmaten med en spiseskje. Hullet må være stort nok til at du klarer å skrape ut frøene uten å ødelegge gresskaret.

Lag terninger: Skjær gresskaret i passe store biter som gjør at det er lett å skjære av skallet, uten å ta med for mye fruktkjøtt – det er bedre enn å prøve å skrelle. Del deretter opp i terninger.

Smelt smør i en stekepanne, og tilsett løk og hvitløk. Sviss/blank løken på ikke for sterk varme i 3-4 minutter mens du rører. Varm samtidig opp 9 dl vann med 1 terning kyllingbuljong (eller kraft/fond om du har) i en kasserolle.

Tilsett gresskar (i terninger) og varm i 3-4 minutt til de begynner å bli lett myke. Strø over kanel og bland forsiktig.

Hell gresskar og løk opp i gryten med kyllingkraften. Tilsett appelsinskall (i strimler) og tomatpurre. Blandes. Kok på lav varme i 20 minutter, eller til gresskarternigene er helt myke og mosbare.

Kjør suppen i en food-prosessor, eller bruk stavmikser rett i gryten (det synes jeg er enklest), til du har en helt jevn og fløyelsmyk konsistens uten biter. Sil dersom det er tråder igjen.

Varm opp suppen på nytt og tilsett parmesan. Smaker til med salt og nykvernet pepper.

Suppen er klar til servering! Pynt gjerne med noen basilikumblader, da den smaken står godt til suppen. Selv spiser jeg helst noe grovt brød med godt smør til – men det fungerer helt fint med lyst brød, grissini eller lignende også!

Mat du kan leke med 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

2 Responses to Gresskarsuppe med parmesan og chili

  1. Rune Smistad sier:

    Innspill fra noen av våre lesere på Facebook:

    Irina Lee: Server gjerne med en dæsj harissa (chilipaste). Fabelaktig godt sammen med gresskarsuppe!

    Kristin Kibsgaard Sjøhelle: Henger meg på med chili’n, dessuten tåler den mengder med persille, litt spisscummin og ingefær.

  2. Heidi sier:

    Kjempego suppe. Lagde det av et gresskar på 3.5 kg så reduserte litt på oppskriften, mangler chili i denne oppskriften da(; men jeg hadde 2 røde, ble sånn passe hot. Lagde også noen krutonger så det ble litt crunsj å tygge. Hadde også litt spisskummen. Hadde ikke kanel så det ble det ikke men pytt. Var 7 til middag, dette var forrett og det er mye igjen som vi kan kose oss med ut i uken((;