Disse bollene er det nærmeste man kommer industriboller, du vet de som nesten bare består av luft, som du får en hel liten gjeng av for ca en tier på butikken. Med eller uten rosiner. For dette er i alle fall den mest luftige bolleoppskriften jeg har vært borti. Sterkt inspirert av en oppskrift som heter ”Verdens beste boller” eller noe slikt.

boller_nam

Oppskrift boller:

1 liter lettmelk
300 g smør
250 g melis
50 gram fersk gjær (er du for eksempel på hytten, funker det vissnok også greit med tørrgjær. Det har jeg ikke prøvd ennå)
En tokilos pakke med hvetemel (ta litt om gangen, og stopp når den ikke klisser lengre. Du må ikke bruke alt)
1 ts kardemomme

Først koker du opp 1 liter lettmelk, 300 gram smør og 250 gram melis. Så lar du det kjøle seg ned til ca 37°C.

Hvis du drypper en liten dråpe av blandingen på baksiden av håndleddet, og nesten ikke kjenner dråpen, er temperaturen perfekt!
.boller_koking boller_deig
Smuldre opp gjæren og bland i væsken I bakebollen blander du kardemomme og en god del av melet, før du heller i væsken. Jeg pleier å røre med en tresleiv, og tilsette litt og litt mel. Deretter er det bare å kna og kna og kna til deigen er god og smidig. Hvis du er litt fisefin, kan det være en god idé å bruke engangshansker. Jeg er aldeles ikke fisefin, men synes det er praktisk hvis for eksempel telefonen ringer, for da er det bare å ta av seg en hansken og så er du fremdeles gullende ren på hendene. Apoteket selger store pakker med slike, ikke alt for dyrt.
Trill ut boller, denne oppskriften er nok til 35-40 stk, noe som bør holde en stund for de fleste familier. Legg dem på stekebrett med bakepapir på. Legg over kjøkkenhåndkler, og la dem heve i en god time et sted hvor det er lunt og godt for eksempel på varmekablene på badet.

boller_uhevet boller1
Stek bollene midt i ovnen ved 250°C i 7-10 min.
Avkjøl på rist. Serveres bar, med smør og syltetøy, brunost, eller sikt over melis hvis du vil imponere ytterlige.

Tips:

Det går fint an å fryse bollene. Sikt gjerne på litt melis på toppen eller at de er tint, og bollene blir så gode som nye.