Scampi med aioli

Scampi med aioli

Scampi er utrolig deilig, og det er lett og kjapt å lage. Her er en kveldsscnack som passer like godt en kveld du trengeret et alternativ til potetgullet, som når du skal servere tapas. Denne retten tar bare 15 min å lage – men husk å legge scampien til tining noen timer før, om du har kjøpt frosne. Aioli – eller hvitløksmajones på norsk – er laget på enkleste, men svært så tilfredsstillende måte. Dette er rett og slett veldig digg!

Oppskrift på scampi med aioli (2-4 personer) :

Få men smaksfulle ingredienser

Få men smaksfulle ingredienser

1 pose rå scampi (gjerne frosset)
1 bunt vårløk
(Koriander)
1 fed hvitløk
1 rød chili
1 lime

1/2 knoll Ingefær (eller så)
Salt og pepper

Aioli:
1 pose ekte majones
1 lime
2-3 fed hvitløk
(1 teskje Dijon sennep)
Salt og pepper

Dersom du har kjøpt frosne scampi, legg dem til tining et par timer før du skal tilberede dem. Hvis du glemmer det er det ikke krise, de kan tines relativt raskt i vann. Men har du litt tid er det bedre for kvaliteten. Legg frosne scampi i et døslag i vasken og skyll med kaldt vann. Gjenta dette innimellom til de er tint opp. Herfra og ut tar det 15 min…

Scampi til marinering - før de stekes er de grå

Scampi til marinering - før de stekes er de grå

Det eneste som er arbeid med denne retten er å skrelle rekene. Siden de er rå er det litt «grapsete». Jeg ser at mange sjefskokker lager scampi med skallet på, men du vil takke meg for forslaget det når du skal spise dem 😉 Ta ut tarmen på «ryggen» om du har ekstra god tid.

Legg scampi i en dyptallerken eller lignende. Del en lime i to og press over saften – og la de godtgjøre seg mens til tilbereder resten. Skjær vårløk i små ringer. Del chilien på langs og skrap vekk frøene og frøstrengen med en kniv – ikke press for hardt. Finhakk ingefær, chili og hvitløk – evt. bruk hvitløkspresse. Har du koriander så finhakker du en halv potte – hvis ikke blir det godt likevel :). Ha alle ingrediensene opp i fatet med scampi, tilsett en slump olivenolje, litt salt og pepper, og rør godt om.

Mens scampien står og marinerer, tilbereder du aiolien, og steker noen gode rundstykker eller lignende. Ta en pakke majones i en serveringsskål. Press over hvitløk og saften av en halv lime. Tilsett en teskje dijonsennep, og smak til med salt og pepper. Voilá!

Det viktigste med denne retten er å steke scampien akkurat passe lenge. Og ikke tenk at det er bedre å steke dem litt lenge for sikkerhets skyld, siden du er redd for rå skalldyr – her må du gå for perfeksjon ved første forsøk! Men det er ikke så vanskelig 🙂 Ha godt med olivenolje i pannen og bruk relativt høy varme. Ha oppi blandingen med scampi og la den steke ett minutt. Du skal snu dem når de er så godt som røde på den ene siden. Snu, og stek ett minutt på den andre siden. De er ferdige når de ikke har grå felter. Del én i to for sikkerhets skyld. Om kjøttet er hvitt er de ferdige. Du ser veldig fort om kjøttet er blankt, da trenger de bitelitt til. Men husk bare litt, de skal være saftige.

Jekk opp en lys øl, eller litt hvitvin, dypp brødet i litt aioli, og nyt!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

28 Responses to Snacksy scampi

 1. Lasse sier:

  Ai ai, dette ser lovende ut Rune. Lurer på om jeg ikke skal ha scampi snacks snart.

 2. Tor Erik sier:

  Ser bra ut!
  Er det pes å skrelle de rå scampiene? Og: tar du ut tarmen før du steker dem?

  • Rune Smistad sier:

   Litt pes, men ikke veldig. Vanlig rekeskrellemetode funker, men skallet henger litt mer fast nederst. Ideelt sett tar man ut tarmen, men det skipper jeg av og til 😉

 3. Thestig sier:

  Takker for den, det ble en høydare.

 4. […] november , 2009 in 1 | Tags: 200947, snacks | by aregh Snacksy scampi med aioli Forkortelser 365 = Ingrid Espelid Hovig: 365 sunne middager på en halvtime […]

 5. tonje sier:

  nom nom nom nom nom nom nom nom nom

 6. Grete sier:

  Ser skikkelig herlig ut! Et lite spørsmål bare – hvordan er disse scampiene i lunken/halvvarm tilstand? Skal servere tapas i et vennelag og vil gjerne inkludere disse 🙂

 7. Espen sier:

  Ser godt ut.
  Kan man marinere og steke dem i en annen olje? Rapsolje f.eks.?
  Mener og ha lest at Olivenolje spruter ganske mye mens Rapsoljen skal være bedre til dette formålet.

  Hvis man bruker den mangden ingefær (bildet #2) blir det ikke veldig dominerende smak? (muligens det er meningen også?)

  • Rune sier:

   Hei Espen, du kan selvsagt bruke Rapsolje. Selv er jeg ikke voldsomt glad i smaken, men den høye temperaturer bedre enn olivenolje. Prøv, og meld tilbake hva du synes er best 🙂

   Mengden ingefær i oppskriften synes jeg gir den rette smaken, uten å være påtrengende. Men igjen, smak deg fram!

 8. Magnus sier:

  Har laget en del scampi med tilsvarende (dog ikke lik) oppskrift. Skrellingen kan ta tid, men det er også mulig å kjøpe ferdig skrelte scampi. Det jeg har merket er imidlertid at det er stor forskjell på råvarene (altså ulike merker av scampi), og dette virker sterkt inn på resultatet. Har faktisk prøvd med noen som var kokte (!) fra produsent, og resultatet har tidvis vært OK (med meget kort steketid). Opplevde en gang at de «store» og fine scampiene krympet inn til små reker på stekepanna, så det er tydeligvis stor variasjon på kvaliteten – og man lærer av sine feil.

 9. Gayle Enter sier:

  Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you may be a great author.I will remember to bookmark your blog and may come back someday. I want to encourage you to continue your great job, have a nice morning!

 10. Bilge sier:

  Takk for oppskriften, jeg laget den i går kveld. Den ble yummy… 🙂 Og kjæresten min likte maten veldig godt også!

  Ønsker deg og dine en fin påske!
  Tusen takk 🙂

 11. Elmira sier:

  hei!

  Jeg har to korte spørsmål,
  hva er en knoll?
  og hvor mye er en pose majones?
  jeg har kjøpt fransk majones og de kommer ikke i poser :/

  gleder meg til å lage maten, høres utrolig godt ut 🙂

  • Rune sier:

   Hei Elmira, noe er alltid litt på slump når jeg lager mat 😉 Ta en middels stor ingefærrot, litt avhengig av din smak. En pose majones er sikkert 100-150 ml, men her må du bare ta i forhold til hvor mye du har lyst til å lage. Så smaker du til 🙂

   • Elmira sier:

    takk for svar, og tusen takk for en kjempe god oppskrift, både jeg og kjæresten min likte det veldig godt 🙂 (men vi la til litt sweet chilli og 🙂 )

    gleder meg til å prøve flere oppskrifter fra denne siden!

 12. Stian Forås sier:

  1: Ikke er jeg en god kokk.
  2: Min 8 år gamle sønn elsker alt fra havet.
  3: Følelsen av og mislykkes var stor, til tross for ord som «lett» & «kjapt» 😉

  Måtte bare prøve 😉

  Ikke aner hvor mye en 1/2 knoll er, jeg brukte «ferdiglagde» scampi og vi hadde spagetti istedet for brød.

  Likevel må jeg si at resultatet ble MEGET bra 🙂

  Tusen takk!

 13. Yngve sier:

  Hei!

  Jeg bokmerket denne oppskriften for en stund siden og må si jeg synes den er helt strålende. Jeg har dog et spørsmål. Jeg har ikke bodd i Norge på noen år, men er nå tilbake. Har du noen merker/versjoner å anbefale hva Scampi angår? Det er en god del forskjellig der ute, så jeg lurte bare på om du har noen spesifikke å anbefale som du holder deg til?

  Takk for en nydelig oppskrift!

 14. jackson sier:

  I in addition to my pals came examining the nice tactics from your web site and before long came up with an awful suspicion I never expressed respect to the site owner for those secrets. Those young boys were definitely for that reason very interested to read them and have now without a doubt been taking advantage of those things. I appreciate you for getting indeed accommodating and also for settling on variety of good issues millions of individuals are really desperate to be aware of. My very own honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 15. Odd Benestad d.y sier:

  Så enkelt og så smakfullt ! Takk for oppskriften !

 16. Kari sier:

  En pose scampi? Er det 1 kg eller 1/2 kgs pose?

 17. Arne Svendsen sier:

  Fin rett, men veldig trist at dere kaller dette Scampi. Dette er ferskvannsreker, og har ingen ting med Scampi å gjøre. Scampi har det vitenskapelige navnet: Nephrops Norwegicus, også kalt: Norwegian Lobster. Les bak på pakken neste gang i butikken. Prøv gjerne også Wikipedia..