Scampi med aioli
Scampi med aioli

Scampi er utrolig deilig, og det er lett og kjapt å lage. Her er en kveldsscnack som passer like godt en kveld du trengeret et alternativ til potetgullet, som når du skal servere tapas. Denne retten tar bare 15 min å lage – men husk å legge scampien til tining noen timer før, om du har kjøpt frosne. Aioli – eller hvitløksmajones på norsk – er laget på enkleste, men svært så tilfredsstillende måte. Dette er rett og slett veldig digg!

Oppskrift på scampi med aioli (2-4 personer) :

Få men smaksfulle ingredienser
Få men smaksfulle ingredienser

1 pose rå scampi (gjerne frosset)
1 bunt vårløk
(Koriander)
1 fed hvitløk
1 rød chili
1 lime

1/2 knoll Ingefær (eller så)
Salt og pepper

Aioli:
1 pose ekte majones
1 lime
2-3 fed hvitløk
(1 teskje Dijon sennep)
Salt og pepper

Dersom du har kjøpt frosne scampi, legg dem til tining et par timer før du skal tilberede dem. Hvis du glemmer det er det ikke krise, de kan tines relativt raskt i vann. Men har du litt tid er det bedre for kvaliteten. Legg frosne scampi i et døslag i vasken og skyll med kaldt vann. Gjenta dette innimellom til de er tint opp. Herfra og ut tar det 15 min…

Scampi til marinering - før de stekes er de grå
Scampi til marinering - før de stekes er de grå

Det eneste som er arbeid med denne retten er å skrelle rekene. Siden de er rå er det litt «grapsete». Jeg ser at mange sjefskokker lager scampi med skallet på, men du vil takke meg for forslaget det når du skal spise dem 😉 Ta ut tarmen på «ryggen» om du har ekstra god tid.

Legg scampi i en dyptallerken eller lignende. Del en lime i to og press over saften – og la de godtgjøre seg mens til tilbereder resten. Skjær vårløk i små ringer. Del chilien på langs og skrap vekk frøene og frøstrengen med en kniv – ikke press for hardt. Finhakk ingefær, chili og hvitløk – evt. bruk hvitløkspresse. Har du koriander så finhakker du en halv potte – hvis ikke blir det godt likevel :). Ha alle ingrediensene opp i fatet med scampi, tilsett en slump olivenolje, litt salt og pepper, og rør godt om.

Mens scampien står og marinerer, tilbereder du aiolien, og steker noen gode rundstykker eller lignende. Ta en pakke majones i en serveringsskål. Press over hvitløk og saften av en halv lime. Tilsett en teskje dijonsennep, og smak til med salt og pepper. Voilá!

Det viktigste med denne retten er å steke scampien akkurat passe lenge. Og ikke tenk at det er bedre å steke dem litt lenge for sikkerhets skyld, siden du er redd for rå skalldyr – her må du gå for perfeksjon ved første forsøk! Men det er ikke så vanskelig 🙂 Ha godt med olivenolje i pannen og bruk relativt høy varme. Ha oppi blandingen med scampi og la den steke ett minutt. Du skal snu dem når de er så godt som røde på den ene siden. Snu, og stek ett minutt på den andre siden. De er ferdige når de ikke har grå felter. Del én i to for sikkerhets skyld. Om kjøttet er hvitt er de ferdige. Du ser veldig fort om kjøttet er blankt, da trenger de bitelitt til. Men husk bare litt, de skal være saftige.

Jekk opp en lys øl, eller litt hvitvin, dypp brødet i litt aioli, og nyt!


Stikkord: , ,