fransklam-optimized3

Lammelår med urte- og ostelokk, rett før det går i ovnen.

OK, lammesessongen er kanskje ikke på topp, sånn rett før sommeren, men skal du lage noe godt kjøtt, er dette en enkel og smaksrik oppskrift. Denne oppskriften er litt annerledes enn det klassiske lammelåret fyllt med hvitløksbåter og servert med en kraftig hvitvins- eller rødvinsaus, poteter og brokkoli. Dette er  litt «lettere» og kan passere som en snacksrett, som du forsåvidt også kan servere kald som tapas. Ramsløken gir en flott og frisk, hvitløks-aktig smak til kjøttet. Den fine sprø skorpen som urter, brødsmuler og ost sørger for, gjør smaksopplevelsen litt annerledes enn typisk lam med saus. Denne retten gir fokus til kjøttet, og til enkle med smaksrike ingredienser. Den typisk franske måten, med å legge grønnsakene under kjøtte, gir dem en flott smak av saften som drypper ned fra kjøttet. Men om du vil kan du selvsagt lage en saus, eller redusere balsamico-eddik med litt smør. Det har jeg selv prøvd, og det funker fint. Men neste gang blir det kanskje som en mer tapas-aktig fyldig snacks en sommerkveld. Skal du ha fersk ramsløk, er det imidlertid, mest sannsynlig, for sent på året, men du finner det på glass!

Oppskrift på fransk lam med ramsløk (4-5 personer) :

fransklam-optimized6

Ramsløk - et herlig, norsk alternativ til hvitløk.

1 ferskt lammelår (ca. 2-3 kilo)
2 bunter kruspersille

1 neve ramsløk
2 fed hvitløk
1 rød chili
1 fennikel
ekte smør
7 smaksrike tomater med litt størrelse
200 g norvegia/jarlsberg
Gode poteter (nok til en panne)
2 dl brødsmuler / strøkavring

1 rød søtpaprika
1 gul/oransj paprika
1 lime
1 sitron
Olivenolje
Salt og pepper

Fremgangsmåte:
Begynn med lammelåret. Klem saften av en sitron over låret, og en liten dråpe olivenolje. Bruk hendene og sørg for at olje og limesaft blir spredd godt rundt. Gni inn låret med salt og grovkvernet pepper. Så legger du det til side og lar det kose seg i «marinaden».

En seng av tomat og potet

En seng av tomat og potet

Tøm litt olivenolje i langpannen, og sørg for at hele bunnen blir smurt med et godt lag.

Skjær poteter og tomater, og søtpaprika i tykke skiver (0,5-1 cm). Legg dette utover så det dekker hele langpannen. Legg noe klatter smør oppå de andre grønnsakene. Kvern over litt pepper og  salt.

Plasser så lammelåret midt i pannen, og riv fennikel i ikke for små biter og strø rundt. Ha gjerne litt pepper og salt over fennikelen også. Grunnen til at du skal flytte låret når er at det er greit å slippe å flytte låret når urtelokket er på plass.

Finhakket persille og hvitløk

Finhakket persille og hvitløk

Finhakk hvitløk og ramsløk. Persillen hakker du enklest om du tar en bunt i gangen, ruller den godt sammen og så kutter kjapt og fint. Deretter hakker du frem og tilbake til du ikke gidder mer. Dersom du har noe tørr loff, kjører du den i blenderen. Hvis ikke kan du kjøpe «Wasa ströbröd» på butikken. 2/3 av blandingen blandes med ca 0,5 dl  olivenolje.

Rasp ost og bland inn i den resterende persilleblandingen.

Smør persillemassen jevnt utover hele steken, og «klapp» den godt inntil kjøttet. Fordel gjerne noen klatter smør på toppen av urtelokket.

fransklam-optimized7

Urteblanding med brødsmuler

Sett i et steketermometer og stek i ca 1 time og 45 minutter, på 175°C. Termometeret skal vise 60 grader. Ha over resten av urte-osteblandingen, og skru opp varmen til 200 grader.

Kjøttet er ferdig når termometeret viser ca. 65 grader. Men følg med på gratineringen så ikke ostelokket blir svidd.

Løft kjøttet av pannen når du skal skjære, hvis ikke blir det bare moste tomater og grønnsaker under. Kom tilbake med noen lekre skiver med sprø skorpe, og server gjestene – eller la det kjølne.  Uansett, sprett en god rødvin. Syrah kanskje? 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

4 Responses to Lammelår på fransk – med ramsløk

 1. Tor Erik sier:

  Ser veldig bra ut Rune, Et kurs i ramsløk bestilles herved.

  Om man sliter med å finne lammelår er det vel mulig å erstatte låret med f.eks en hel kotelettkam eller noe?

  Og så til min kjepphest: Har temperaturen noen hensikt i denne sammenhengen, eller kan man langsteke på lavere temp? Jeg liker ikke overstige 120 grader når jeg lager lam.

  • Rune sier:

   Ramsløk er en super ingrediens i mye, det skal vi ordne. Har en knall oppskrift på torsk med ramsløk som kommer snart 🙂

   Når det gjelder temperatur: for all del kjør gjerne langsteking! Det er jo selvsagt nesten alltid bedre 🙂 Bare skru opp på slutten så du får den sprø skorpen.

 2. odd smistad sier:

  Veldig bra, Rune. Denne skal vi prøve. Kanskje på hytta i sommer. Ser fram til oppskriften med torsk/ramsløk.

 3. Kristine sier:

  Denne hørtes spennende ut. 🙂