Torskefilet med ramsløk

Torskefilet med ramsløk

Ramsløk er et glimrende krydder til hvit fisk! Torsk med ramsløk ser elegant ut, smaker veldig bra, det er sunt, og det er klart til servering på 30 min! Ramsløkpuré kan du enten lage selv, eller kjøpe på litt avanserte dagligvarebutikker.

Kjøp torskefileter, gjerne frosne – men fersk er nå fersk. Ha fisken i kjøleskapet fram til du skal tilberede den (I motsetning til kjøtt, så skal ikke fisk tempereres – ref. Harold Mcgee). Du starter uansett ikke med fisken i denne retten.

Torsk med ramsløk før steking

Torsk med ramsløk før steking

Oppskrift på torsk med ramsløk
(Dette holder til 4 personer)

Torskefilet (litt over 200g pr. person er bra)
1 stor brokkoli
4 gulrøtter (ca. 1 per person)
1 bunt ferske asparges
2 fenikkel
Ramsløkpuré (evt. fersk ramsløk, kruspersille og brødsmuler)
Poteter med lyst skall som kan spises (Amandine, kokefast nypotet,  mandelpotet)
Olivenolje
Fingersalt hvis du har (også kalt snobbesalt ;))
Pepper (nykvernet)
1 Lime
Smør (ekte)
Estragon

Fenikkel og asparges

Fenikkel og asparges

Sett stekovnen på 240 grader. Begynn med poteten, som ikke skal skrelles. Vask og sett til koking.  Poteten skal koke i ca. 20 min, men ikke slik at den blir så myk at den mister skallet. Mens poteten koker, koker du opp en kaserolle med vann til gulrot, en til fennikel og asparges. Kaserolle til brokkoli kan du sette på når de andre koker, fordi den skal bare trekke. Målet er at alle grønnsakene skal være al dente.

Skjær gulroten i skiver på skrå, og legg den i vannet med en gang det koker, og lar den koke til den begynner å bli litt myk.

Skjær av bunnen av fennikelen, skyll den og del den i fire, på langs. Deretter del du de lange bitene i to på tvers, slik at de blir ca. like lange. Da har du noen fine «båter», og noen tynne grønne stengler. La fennikkel og asparges trekke 5 minutter i samme kaserolle (husk ikke koke!). Hell av vannet. Skvis en lime over potetene, strø over fingersaltm kvern litt pepper, og hell over litt olivenolje. Så ruller du kaserollen rundt, slik at alle potetene får et godt lag med marinade. La de ligge i kaserollen, med lokk, til servering.

Salt, pepper og estragon. Venter på ramsløk.

Torsk med salt, pepper og estragon. Venter på ramsløk

Tid for fisk: Nå tar du ut fisken og legger i en ildfast form, med litt olovenolje i bunnen. Kvern over pepper, strø lit salt, og strø over litt Estragon. Smør over et lag med ramsløkpuré på hver filet.
(Har du fersk ramsløk, hakker du den sammen med en halv bunt kruspersille, har i litt brødsmuler, og heller i olivenolje til det blir en grøtete miks, som du smører på). Sett fisken midt ovnen, ca. 12 min. Kjenn på fisken etter 10 min. Den skal være slik at «skivene» begynner å løsne, men den skal ikke være for hard.

Sett på en stekepanne og legg i en god klump smør – det skal bli varmt ikke brunt.

Når det er ca. 10 min igjen til servering kan du legge brokkolien i det kokende vanet og skru av varmen. Den skal trekke fram til servering.

Etter ca. 20 min kan du trekke potetene av varmen, og tømme av vannet. La den stå i varm kaserolle uten vann, mens du legger asparges og fennikel i pannen med smør og skrur opp varmen litt så de stekes lett. Hell  kokevannet av gulrøtten som nå er ca. litt myke, og la de bli liggende i kaserollen med lokket på.

Nå er det gått ca. en halv time. Fisken er ferdig i ovnen.  Potetene er klare i kaserollen, fennikel og asparges er klare i pannen. Gulrot og brokkoli er klare i kaserollene. Gjør klar kuverter på fat, og dander det litt flott. Tøm noen dråper smør fra stekepannen over gulrøttenen på hvert fat. Et Voilá!

Portugisisk Vinho Verde, eller en sommerøl er ikke å forakte til denne retten 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

7 Responses to Torsk med ramsløk og fennikel

 1. Tor Erik sier:

  Nesten ufint av deg å poste alt ramsløk-gullet nå når sesongen er på hell. Neste år… neste år.

  • Rune Smistad sier:

   Jeg vet…. Men du kan ennå finne spiselig ramsløk i skogen! Vi får trøste oss med ramsløk på glass inntil videre. Husk at påsken er gjerne noe man må sette av til ramsløksanking 😉

 2. odd smistad sier:

  FIN oppskrift! For den som ikke elsker poteter kan kanskje en miks av kikerter. bønner, finhakket bacon og litt rødløk være et alternativ.

  • Rune Smistad sier:

   Takker 🙂 Veldig bra forslag til tilbehør. Kan jo komme i tillegg til poteter også om man vil 😉

 3. Arne W. Stein sier:

  Ser deilig ut, det skal jeg prøve. Når det gjelder grønnsaker og al dente. Her er jo dampkjele et must. Tar litt lengre tid på potetene, men det er jo nesten umulig å ødelegge dem og mye lettere å beregne tiden. . De andre grønnsakene kan en jo bare gjøre klar på neste nivå og slenge på mot slutten. Brokkoli synes jeg ikke skal nedi vann 🙂

 4. Mary-Ann Malmo sier:

  kan man plukke ramsløk fra april allarede