Sous vide budsjett utstyr

Alt man trenger av utstyr for Sous Vide

Sous vide på hjemmekjøkkenet er tilgjengelig for alle, ikke bare det, det er kanskje tidenes hybelkjøkken for en billig penge.  Under følger utstyrslisten jeg, og flere medskribenter har, og totalprisen er ikke mer avskrekkende enn hva som helst annet i kjøkkensammenheng.

Det lille vi har funnet av skriverier på norsk om sous vide beskriver stort sett hvordan man gjør det, og gjerne en grov forenkling av prosessen, samtidig som det understrekes at ordentlig nøyaktighet er forbeholdt storkjøkken og ekstremt interesserte. Selv såvidt opplyste mennesker som Viestad forholder seg tilsynelatende ikke til at dette faktisk er kjøkkenutstyr for Hvermansen.

Du trenger egentlig bare to ting, en riskoker og en PID-regulator, men det kan utvides til fire (vakumpakker og gassbrenner):

PID-regulator:
Selve rosinen i pølsen, spikeren i suppen, og hjernen i oppsettet: Jeg bestilte min PID  fra Auberins i USA, og de leverer fortere enn svint, og med en amerikansk ledning for ombygging til norske kontakter. Prinsippet for denne dingsen er at man plugger den i veggen, og deretter varmekilden i PIDen.
Ved hjelp av en temperatursensor vil så PIDen forutse og justere temperaturen i vannbadet med forbløffende nøyaktighet, bare ved å koble inn og ut strømmen. Det eneste man må gjøre for å få denne til å virke i Norge, er å bytte to kontakter på den medfølgende amerikanske ledningen.

Riskoker:
En hvilken som helst riskoker kan brukes. Så lenge de har manuell klikkbryter er disse gull (ellers vil de skru seg av når strømmen kuttes av PID-regulatoren). Disse selges av de fleste el-sjapper og koster rundt 300 kroner. De er ikke veldig store, men tallet som oppgies på 1.8 liter er tull. Volumet på innergryten er 4 liter, noe som holder til små familier, men ikke de store middagsbesøkene. Et kalkunbryst eller en stek går bra, men ikke større ting enn det.

Alternativer er en ordinær enkeltplate, og så kan man velge gryte på toppen. Mer unøyaktig, men det funker. Leser «Tor» kommenterte i den første sous vide posten vår at også kommersielle pølsekokere (få fatt i brukt) kan benyttes om man skal koke til flere.

Vakumeringsmaskin:
Man kan senke poser i vann og knyte dem igjen/stenge med en zip-lock slik at man lager juksevakum, eller man kan skaffe seg en egen maskin til vakumering. Det er verre enn en skulle tro å få fatt i en maskin for enkel vakumering, og dette er noe som stort sett tilhører enten industrien, eller tv-shop. Den eneste vakumpakkeren jeg har funnet er Princess sin, men må da finnes alternativer. Favoritten for budsjett-sous vide utenfor våre landegrenser er Foodsaver, men jeg har enda ikke funnet noen norske forhandlere.

Gassbrenner:
En blåselampe eller gassbrenner brukes til å fullføre mat som har vært i posen med litt brunfarge. Maillardeffekten er vesentlig for smaksopplevelsen. Det kan selvsagt like gjerne gjøres  i en svært varm stekepanne (når oljen ryker), men gassbrenneren gir garantert god farge kvikt om du skaffer en litt ordentlig en, samtidig som du i minst mulig grad oversteker retten. Jeg fant omsider min minibrenner på Biltema, men jeg mistenker at det er flere muligheter som for eksempel denne, eller en mer karakteristisk gassbrenner.
Et annet lovende alternativ er en vanlig varmepistol, men dette har jeg ikke testet.


Et ekstremt koolt, temmelig rimelig, men noe teknisk krevende alternativ er å modde selve komfyren med PID-regulatorer, slik at du bare kan ploppe temperatursensorene rett i grytene. Når sensoren ikke er i grytene vil den aldri nå ønsket temperatur, og komfyrplatene kan brukes som vanlig. Smart, veldig hipt og ikke minst nyttig til andre ting som f.eks frityrsteking (180 grader anyone)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

35 Responses to Sous Vide -utstyr på budsjett hjemme

 1. Henrik sier:

  fett, må prøves – når jeg får tid…

 2. Magnus sier:

  Jeg kjøpte en vakuum-sak fra netthandelen.no til ca 100 kr. Den gjør jobben.. Eventuelt selger jaktogfritid.no vakuumpakkere, men de koster ca 2500..

  • Terje sier:

   jeg har også en sånn fra Netthandelen, men den er ikke brukbar. I hvert fall ikke den jeg kjøpte. Klurte litt med den fra Sousvide og men den funker som en kule;)

 3. TheStig sier:

  Ok, dette er kanskje ikke sprengstoff men kan være nyttig for de som tenker på å forsøke dette:

  Jeg kan ihvertfall bekrefte at http://www.auberins.com selv i ulmende julerush leverte PID på 8 dager (inkludert helg). Riskokeren som Tor-Erik anbefaler finnes på Expert og Lefdal til 399 (Wilfa RC-1), den er vesentlig større enn en annen (Wilfa RC-5) til 299 og det er førstnevnte en trenger. Clas-Ohlson har og en riskoker som har avtagbar ledning som gjør at man ikke trenger klippe ledningen. De har forresten IKKE kontakten du trenger, men det har de mindre elektronikkbutikkene (blant annet på Galleriet, 1. etg om du er i Bergen, og i følge Tor Erik også på Expert).

  Julegaven burde da være i boks?

 4. Rune sier:

  Denne artikkelen ledet meg ut i fristelse, og PIDen er nå bestilt. Jeg vil selvfølgelig begynne å leke med den så fort den ankommer, og vil derfor ha resten i hus før den kommer. For å være sikker på at jeg har det jeg trenger av ledninger og slikt, kommer jeg i mål med:

  1. En sånn vanlig PC-kabel fra min hjemlige stikkontakt til PIDen, og;
  2. En vanlig reiseadapter (ekshttp://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=135972738)mellom riskoker og PID?

  • Einar sier:

   1. Den typen ledning du trenger mellom støpsel og PID kalles ofte en apparatkabel, og er samme type som normalt brukes til PCer, ja.
   2. Du trenger en reiseadapter mellom norsk og amerikansk format.

   Et annet alternativ til #2 er å skaffe en riskoker med avtagbar ledning. Jeg så en på en Lefdal-butikk som ligna veldig på Wilfa’n, men hadde apparatkabel. Der kunne man bare brukt den kabelen som følger med PIDen. Husker ikke verken merke eller noe mer, annet enn at den hadde samme farge og grunnform som Wilfa RC-1.

 5. Kjøttleif sier:

  Hei! Takk for glimrende artikkel, har endelig fått alt av utstyr på plass. Kjøpte en liten vakuumpakker fra Foodsaver (http://www.foodsaver.com/freshsaver/) på eBay, det virker som den kan duge greit.

  Har bare et spørsmål som jeg ikke har funnet svar på, det er muligens dumt – men det får være: Når noe skal varmes på 50 C i 1 t, legges det da i vannet ved oppstart slik at det er med på oppvarmingen til 50 C og så varmes 1 time, eller puttes det i når vannet har nådd 50 C?

  • roger sier:

   Du skal ha oppi kjøttet/fisk el. når vannet er på evt. 50 C og da stå i 1 time. Når du legger oppi et kjøttstykke vil temperaturen gå ned noen grader, men temperaturen kommer fort opp igjen. Det er viktig å ha det legge nok oppi og det finst artikler på nettet som sier hvor lenge du minst må ha kjøttet oppi og da er utgangspunktet hva type kjøtt og tykkelsen. Står det er at et kjøttstykke skal stå i 1 time så gjør det ikke noe at du har det oppi i eks. 2 timer. Med andre ord er det minimumstiden som er oppgitt. På resturanter så har de ofte kjøttet liggende i flere timer selv på små kjøttstykker, og når en bestilling kommer inn så er det bare å svi det litt i panna og så blir det servert.

  • Einar sier:

   Anbefaler å lese Douglas Baldwin sin relativt kortfattede guide til Sous Vide. Der finner du en mengde tabeller for koketider: http://amath.colorado.edu/~baldwind/sous-vide.html

   Det er viktig å ikke la kjøttet ligge i fra starten, men at det legges i når temperaturen er nådd. Under oppvarming passerer man gjennom det temperaturområdet som bakterier liker best, og det er naturlig nok uønsket.

 6. Flash sier:

  Liker artikkelen her. Bra saker. Men det der med gassbrenneren liker jeg ikke særlig! Det funker selvfølgelig, men det beste i MIN mening er da å svi av biffen eller fileten i en panne med klaret smør! Gir vidunderlig smak!!

 7. Polar sier:

  Hvordan slår tollbestemmelsene inn når du bestiller PIDen fra USA. Må jeg plusse på moms og toll ++? Hva blir egentlig den totale prisen?

  • Einar sier:

   Du må legge til 25% MVA/toll på totalbeløpet (pris for utstyret + frakt), samt tollkostnader på en hundrings eller så, avhengig av hvem som fortoller.

  • Polar sier:

   Har kjøpt meg en Sous Vide supreme på John Lewis i London. Helt fantastisk maskin! Selges også i Norge, men koster over 5000kr her. Under halve prisen i Storbritania!

 8. Sven-Erik sier:

  Flott artikkel dette!

  Syntes det hørtes unødvendig ut å måtte bestille en temperaturregulator fra USA. Blir fort 1000,- om man tar med frakt/toll.
  Hva med disse?
  http://hasvold.no/dept/produkter/temperatur/display_regulator
  Krever kanskje litt mer knowhow, men allikevel?

  Ellers kan jeg nevne at jeg testet dette trikset på lørdagsbiffen:
  http://lifehacker.com/5521947/use-a-cooler-to-cook-your-meat-sous+vide-on-the-cheap
  Meget godt resultat, men litt mer jobb å få korrekt temperatur. Ville heller ikke gjort dette på tykkere biffer med lengre «trekketid».

 9. Hanne sier:

  Dette kan også gjøres med steketermometer i gryte på plata eller i stekeovnen.
  Da får du prøvd ut om dette er noe for deg, før du begynner med «store» investeringer. På dagbladet.no kan du søke opp en artikkel kalt:Eventyrpose.
  Jeg prøvde med ei lammesteik og dette var enkelt og greit, kjempe godt!

 10. Jonas sier:

  Har kjøpt en lignende brenner, men har problem med at den slokner. Når jeg retter flammen mot en kjøttstykke blir den gul og etter kort tid slokkes den. Er det teknikken min som er feil eller er det noe med brenneren?

  • Tor Erik sier:

   Har ikke dette problemet, og kjenner ikke til det. Skyld på brenneren til det motsatte er bevist.

 11. Henrik sier:

  Hei,

  takk for mange interessante artikler. Jeg syntes ~150$ for pid’en virker mye, spesielt sammenlignet med et kjapt søk på pid på ebay. Her f.eks.:

  Her får man pid m/vannfast temperaturprobe for ca 25$ inkl frakt.

  Er det noen vesentlig forskjell på denne og PIDen fra auberins?

 12. Henrik sier:

  Ehm, den linken ble litt rar. Men dere skjønner sikkert hvordan det skulle vært.. 🙂

 13. jan sier:

  Vakum er bare aktuellt om du skal lagre maten.(f.eks.turmat)
  Jeg bruker 5l plastpose,et for lite glasslokk som holder maten
  nede og posekanten over kjelekanten.FUNKER 100.

 14. Sigurd sier:

  Hva med å bruke en kjølebag? Jeg bruker det i forbindelse med ølbrygging, og med lokket på minker ikke temperaturen med mer enn et par grader i løpet av en time..

 15. […] jeg meg rimelig sikker på. Det finnes også rimeligere alternativer som du bl. a. kan lese om på bloggen til ordentligmat.no. Prisen er fremdeles rimelig drøy på det utstyret jeg har beskrevet i dette innlegget, men som […]

 16. […] jeg meg rimelig sikker på. Det finnes også rimeligere alternativer som du bl. a. kan lese om på bloggen til ordentligmat.no. Prisen er fremdeles rimelig drøy på det utstyret jeg har beskrevet i dette innlegget, men som […]

 17. […] sikker på. Det finnes også rimeligere alternativer som du bl. a. kan lese om på bloggen til ordentligmat.no. Prisen er fremdeles rimelig drøy på det utstyret jeg har beskrevet i dette innlegget, men som […]

 18. Janne sier:

  Foodsaver vakumpakkere får man på cdon.no

  http://cdon.no/elektronikk/foodsaver_v3240-18518647