_mg_8045
Laks på sous vide måten, en fantastisk opplevelse

En ny tilberedningsmetode har på tre enkle forsøk allerede gitt skjellsettende opplevelser med potensiale til å endre måten jeg ser på matlaging for alltid. Det er ikke småtterier. Med knappe 1500 kroner i utstyr, nesten ingen ferdighetskrav utenom lesing, og helt uante muligheter, er dette hinsides ordentlig mat, det er himmelsk og tilgjengelig for de fleste. Dette er bloddoping for kjøkkenkunstens snobber.

Helt siden jeg oppdaget betydningen av temperatur når man lager mat, har jeg vært på jakt etter en fornuftig måte å holde kontrollen på temperaturen i maten. Når jeg nå kan ha snublet over den hellige gralen: Sous Vide koking på budsjett, får dere tilgi et smule opprømthet.

Vi snakker ikke om vakumpakket ferdigmat av typen som foretrekkes av eventyrfigurer og sagnkarakterer, selv om prinsippet faktisk er det samme. Sous Vide i denne sammenhengen brukes for å fremstille perfekte resultater, helt etter dine egne øsnker.

Flickr by zackzen
Flickr by zackzen

Det grunnleggende for sous vide er som følger: man pakker maten i plast, og helst i vakuum(luftløst), og deretter varmer man den til nøyaktig ønsket temperatur i et vannbad. Fordi vannet er lettere å holde stabilt enn luft, og varmeoverføringen til maten er betydelig bedre, kan man ha samme temperatur på vann som man ønsker i maten, og holde den med pinlig nøyaktighet. Siden alt holder samme temperatur er det umulig å overkoke, og ved å ta tiden til hjelp kan man få eksepsjonelt saftig og møre resultater. Deretter kan den eventuelt stekes raskt på ekstrem temperatur for å få stekeskorpe, eller som nerdene kaller det: Maillard. (Jepp, jeg har begynt jeg også).

Jeg har i en del år benyttet meg av en venstrehåndsvariant av det samme: Det såkalte «bifftrikset», det nærmeste jeg kom en løsning for perfekt stekt biff. Det gjøres ved å stille inn stekeovnen slik at det skapes et vannbad på korrekt temperatur mellom 55 og 59 grader (mål med termometer, ovnen er garantert feil). Så sant ovnen ikke varierer for mye får en da perfekt temperatur og resultat. En komplett beskrivelse av dette har jeg i ettertid funnet hos Khymos, men du kan også velge å se filmen under:

[blip.tv ?posts_id=1342871&dest=-1]

Det store problemet med denne typen cowboy-Sous Vide er at det er unøyaktig, og veldig klønete å konstant måtte vokte over termometeret. Alternativene har vært spinndyre konveksjonsovner, digre laboratoriebad eller thermal immersion circulators som har kostet det hvite ut av øyet.

PID riskoker og pose = perfekt laks

Den endelige løsningen er fascinerende enkel, og forholdsvis rimelig: En riskoker(>300kroner), og en PID ($130) fra Auber instruments. PIDen sikrer at vannbadet i riskokeren holdes konstant, i tilnærmet uendelig tidsrom. En liten temperatursensor hjelper PIDen å vite når den skal koble inn og ut strømmen til riskokeren. Bare pass på at kokeren har mekanisk bryter, slik at den ikke slår seg av når PIDen kobler inn og ut strømmen. Enkelt som en lek: Still inn temperatur og glem den. Vakuum oppnås ved å lukke posen nedsenket i vann.

Med utstyret på plass er veien vidåpen til de mest forbløffende resultater, og selv etter bare tre forsøk med Sous Vide koking er jeg hellig overbevist:

Ekstremt saftig, fløyelstekstur, men likevel "kokt"
Ekstremt saftig, fløyelstekstur, men likevel "kokt"

1. Laks Sous vide på 50 grader i 15-20 min før jeg crispet skinnet gav en absurd saftig og fantastisk tekstur på fisken. Det beste var at det ikke var vrient i det hele tatt. Denne middagen alene solgte behovet for nok en dings til konemor. Jeg poster egen oppskrift når jeg har forsøkt et par justeringer

2. Kyllingbryst Sous Vide på 63 grader en søndagstur, og deretter brunet lynraskt på begge sider. Udiskuterbar saftighet, men i min bok faktisk preget av overkoking. Det er likevel det saftigste stykket overkokt kylling jeg har smakt. Antar jeg skal lavere i temperatur.

3. Biff Sous Vide 55 grader i 90 minutter og så grillet. Ytrefileten var så saftig at den aldri helt sluttet å produsere kjøttsaft i munnen. En eneste bit av denne solgte to Sous Vide-sett i grillegjengen.

Uten tvil årets kokeopplevelse!

Jeg innrømmer at jeg kjente at det røk en sikring i nerdometeret da jeg bestilte den PIDen, men dette er starten på en revolusjon, sann mine ord.