Rosenkål med bacon, en vinnertier

Rosenkål med bacon, en vinnertier

Min barndoms rosenkål besto i ett stykk påtvunget og  godt kokt rosenkål-hode. Mine foreldres praksis om å spise litt av alt ved alle måltid var sjelden mer upop enn når den lille grønne var involvert. Det er over nå, og dette er rosenkål som kan serveres hvem som helst, enten de har et anstrengt forhold til det eller ikke.
Sesongen strekker seg gjennom hele mørketiden her til lands (august – januar), og dette kan serveres som tilbehør,» lun salat» eller som en egen rett, hemmeligheten her ligger i smakskombinasjonen:

Oppskrift Rosenkål med bacon:

500 gr fersk rosenkål

200 gram bacon eller pancetta

Saft av en halv sitron (Sikkert ok med hvitvin eller litt kraft her)

Smør

Salt og pepper.

Rosenkål og bacon, himmelsk kombo

Rosenkål og bacon, himmelsk kombo

Skjær baconet i terninger eller strimler. Skru på stekeplaten og surr baconet sprøtt.  I mellomtiden skjæres bunnen av rosenkålen,  de ytterste bladene fjernes og kålen deles i kvartinger.
Nå baconet er ferdig,  legg de på kjøkkenpapir, ta til side mesteparten av baconfettet, men la det være litt igjen til steking. Er du en hardsteker av baconet ditt (fy deg), så er det virkelig tiden for å skru ned nå. Hell i sitronsaft, evt litt vann, skrap bunnen i pannen og legg i rosenkålen, og stek på svak varme til de er myke. Tilsett smør og bacon, smak til med salt og pepper,  bland og server!

Rosenkål servert på ordentlig vis.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
 

8 Responses to Verdens beste rosenkål

 1. En enda bedre (og lettere?) versjon av denne, er å også blande sammen mandler, og bake alt i en bolle 30 min i ovnen.

 2. Thomas sier:

  Finfin oppskrift! Jeg pleier rett og slett å koke rosenkålen, slenge i en god klatt smør, salt og pepper, og maltraktere det med stavmikser til en halvfin puré. Hender også jeg har i litt kyllingkraft.

 3. Henrik sier:

  Kjekt med litt rosenkål revival.

  Vi har kjørt denne en tre ganger både kona og meg som taler om at denne versjonen funker -siden det er ca 8 år siden sist. Men er klar for andre versjoner siden jeg ikke er bacon freaken i vår husholdning. Den med mandler høres grei ut, har du andre variasjoner?

 4. […] Tor Erik gjenreiste rosenkålens ære med verdens beste triks, å tilsette bacon. Men hvordan får man knasende gode rosenkål uten slikt juks? Man tilbereder de sous vide så klart. […]

 5. annetten sier:

  Vil bare nevne at Nigella har en fremragende oppskrift på rosenkål, der man begynner med å knuse kastanjer sammen med marsala (jeg pleier å bruke portvin) til man får en slags grøt, som man så tilsetter store mengder bladpersille og bacon (pancetta). Så har man lettkokte rosenkål opp i grøten og vender alt sammen. Serveres med nok et dryss persille. Dette smaker helt fantastisk og får innbitte grønnsaksskeptikere til å hugge innpå med grønnfor.

  (Bacon kan i grunnen brukes som garnityr på de aller fleste grønnsaker. Nesten alt blir bedre med bacon.)

  • Gard Pettersen sier:

   Hehehe:-) Det er sant at nesten alt blir bedre med bacon. Det funker på alt fra grønnsaker, via hamburger til pannekaker. Merkelig. Bacon burde ha sin egen kategori her på ordentligmat.no!

 6. Heidi sier:

  Jeg har i bacon først, men steker rosenkålen sammen med baconet. Jeg synes også det er superdupert å ha i valnøtter eller pekannøtter.