Rosenkål med bacon, en vinnertier
Rosenkål med bacon, en vinnertier

Min barndoms rosenkål besto i ett stykk påtvunget og godt kokt rosenkål-hode. Mine foreldres praksis om å spise litt av alt ved alle måltid var sjelden mer upop enn når den lille grønne var involvert. Det er over nå, og dette er rosenkål som kan serveres hvem som helst, enten de har et anstrengt forhold til det eller ikke.
Sesongen strekker seg gjennom hele mørketiden her til lands (august – januar), og dette kan serveres som tilbehør,» lun salat» eller som en egen rett, hemmeligheten her ligger i smakskombinasjonen:

Oppskrift Rosenkål med bacon:

500 gr fersk rosenkål

200 gram bacon eller pancetta

Saft av en halv sitron (Sikkert ok med hvitvin eller litt kraft her)

Smør

Salt og pepper.

Rosenkål og bacon, himmelsk kombo
Rosenkål og bacon, himmelsk kombo

Skjær baconet i terninger eller strimler. Skru på stekeplaten og surr baconet sprøtt. I mellomtiden skjæres bunnen av rosenkålen, de ytterste bladene fjernes og kålen deles i kvartinger.
Nå baconet er ferdig, legg de på kjøkkenpapir, ta til side mesteparten av baconfettet, men la det være litt igjen til steking. Er du en hardsteker av baconet ditt (fy deg), så er det virkelig tiden for å skru ned nå. Hell i sitronsaft, evt litt vann, skrap bunnen i pannen og legg i rosenkålen, og stek på svak varme til de er myke. Tilsett smør og bacon, smak til med salt og pepper, bland og server!

Rosenkål servert på ordentlig vis.