Deilige selvplukkede epler

Deilige selvplukkede epler

Eplekake eller eplepai? Deilig crusty bunn eller søtt himmelsk fyll? Hvorfor skal man måtte velge?  kan man ikke kominere og si ja takk begge deler?

Foran meg stod en bolle med nyplukkede epler fra mine foreldres epletre og i stuen satt en mor som hadde blitt et år eldre enn på samme tid i fjor. Det var invitert til kaffeslabberas og jeg hadde tatt på meg, noe overilt, ansvaret for å sørge for kaker til kaffen. Takk og lov for internett.

Bigoven.com har en oppskrift hvor man kombinerte det beste fra begge verdener, paibunn med kakefyll.Her får du oppskriften med norske måleenheter, og ikke minst; en vesentlig ingrediens som sjokkerende at ikke er med i orginaloppskriften: Kanel på eplene.

Kaken lages i en en 26 cm form og holder til alt fra 1 til 10 personer.

Du trenger

Bunn:

 • 200 gram mel
 • 100 gram sukker
 • 1 ts vanlijesukker
 • 1 ½ ts bakepulver
 • ½ ts salt
 • 100 gram smør
 • 1 egg

Epler:

 • 7-9 epler
 • 3 ss sitronjuice (ca en halv sitron)
 • 50 gram sukker
 • Kanel

Kakefyll:

 • 200 gram sukker
 • 2 egg
 • 1 ts vaniljesukker
 • 3 ss smeltet smør (~50 gram smør)
Bunn

Epler flott dandert

Etter første steking

Etter andre steking

Fra deig til ferdig

Smelt smøret i en panne, bland alt det tørre i en bolle. Kjøl ned smøret og tilsett egget. Bland det hele i sammen, det skal ikke være smuldrete. Ha pepperkakedeig som et greit referansepunkt. Legg plast på bollen og sett den tilside i en halv time.
Skrell eplene og del de opp i båter. Hell på sitronjuice etter hvert så eplene ikke brunes. Når alle eplene er oppdelt heller du over sukkeret og smaker til med kanel.

Når deigen din er ferdig setter du ovnen din på 180 grader.

Nå har du to muligheter. Du kan enten kjevle ut deigen din og legge den i formen eller, gjøre som meg, legg deigen i formen og trykk den utover.  Det er selvsagt en fordel med kjevling, men om ikke deigen blir helt perfekt så er sistnevnte fremgangsmetode helt super.

Etter du er ferdig med deigen legger du i eplene, trykk eplebitene litt ned i deigen. Sørg for at hele bunnen er dekket av epler.

Ta aluminiumsfolie over formen og sett den i ovnen. Etter 15 minutter tar du av folien og lar den stå i nye 25 minutter til.

Disse 25 minuttene bruker du til å forberede fyllet. Smelt smøret og kjøl det ned og tilsett eggene. Rør det sammen med det tørre. Når de 25 minuttene har passert tar du kaken ut av ovnen og heller over fyllet. Sett så kaken inn igjen i ovnen i nye 20-25 minutter.

La kaken kjøle seg ned i noen timer og server med vaniljeis.

Ikke alle hadde tro på forsøket mitt, hvorfor tulle med noe som fungerer så godt som en eplekake. Men skepsis ble snudd til begeistring, lovordene haglet og kaken forsvant raskere enn Branns medlaljehåp. Og når jeg får stadige henvendelser i etterkant på at oppskriften må på nett så kan det ikke være tvil om at vi snakker om en vinnertier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Comments are closed.