Pastinakkpuré Pastinakkpuré
Klikk for større bilder

Pastinakk er en av mine favoritter når det kommer til rotgrønnsaker. Pastinakkpuré er nesten like enkelt å lage som ertepuré, og de utfyller hverandre godt som tilbehør til kjøtt og fisk. Puré av pastinakk har en fløyelsaktig konsistens, og har en søtaktig smak á la søtpotet, blandet med en følelse av rotgrønnsak og nøtter. Balansert med litt lime er det et strålende tilbehør, spesielt til fisk – synes nå jeg. Pastinakk kan av og til være litt vanskelig å få tak i – sesongen er juli-desember. I Bergen finner du det som regel alltid hvis du går på Meny på Bergen Storsenter.

Oppskrift på pastinakkpuré
Denne oppskriften er for 4-6 personer. Tid: Ca. 20 min.

Pastinakkpuré
2 røtter
1 lime (skallet skal raspes)
Salt og pepper
50 g smør

NB! Ikke del limen med en gang, da er den vanskelig å raspe!

Skjær opp pastinakken i terninger. Legg den i en gryte med lettsaltet vann. Rasp skallet av en lime i kasserollen, og press så saften over. Kok til pastinakken er mør. Kjenn etter med en gaffel. Den skal være lett å trykke gjennom. Sil av vannet og damp den kort. Tilsett smør og mos med stavmikser, eller kjør i blender. Du kan tilsette en dæsj fløte, men jeg synes den er best uten. Smak til med pepper og salt.

Ertepuré kan være et fint akkompagnement til følgende retter som vi har omtalt: