PastinakkpuréPastinakkpuré

Klikk for større bilder

Pastinakk er en av mine favoritter når det kommer til rotgrønnsaker. Pastinakkpuré er nesten like enkelt å lage som ertepuré, og de utfyller hverandre godt som tilbehør til kjøtt og fisk. Puré av pastinakk har en fløyelsaktig konsistens, og har en søtaktig smak á la søtpotet, blandet med en følelse av rotgrønnsak og nøtter. Balansert med litt lime er det et strålende tilbehør, spesielt til fisk – synes nå jeg. Pastinakk kan av og til være litt vanskelig å få tak i – sesongen er juli-desember. I Bergen finner du det som regel alltid hvis du går på Meny på Bergen Storsenter.

Oppskrift på pastinakkpuré
Denne oppskriften er for 4-6 personer. Tid: Ca. 20 min.

Pastinakkpuré
2 røtter
1 lime (skallet skal raspes)
Salt og pepper
50 g smør

NB! Ikke del limen med en gang, da er den vanskelig å raspe!

Skjær opp pastinakken i terninger. Legg den i en gryte med lettsaltet vann. Rasp skallet av en lime i kasserollen, og press så saften over. Kok til pastinakken er mør. Kjenn etter med en gaffel. Den skal være lett å trykke gjennom. Sil av vannet og damp den kort. Tilsett smør og mos med stavmikser, eller kjør i blender. Du kan tilsette en dæsj fløte, men jeg synes den er best uten. Smak til med pepper og salt.

Ertepuré kan være et fint akkompagnement til følgende retter som vi har omtalt:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

5 Responses to Pastinakkpuré

 1. Heisann.

  Jeg er enig i at pastinakker er gode ting, og at pastinakkpuré er godt, men jeg skulle ønske man brukte pastinakken litt mer på andre måter også. Den er for eksempel god glasert og stuet også. Dessuten er den utmerket i grønnsakssupper i likhet med de fleste rotgrønnsaker.

  Forøvrig pleier jeg å bruke pastinakken i potetmos (60/40 potet og pastinakk), og den er også fin i most av søtpotet.

  Hvis man først skal lage pastinakkpuré kan det være verdt det å prøve uten melk, men med klaret smør. Det er en variant jeg liker meget godt.

  • Rune sier:

   Pastinakk er definitivt en flott tilskudd i supper ++ 🙂 Klaret smør gir kanskje en annen smaksnyanse, så det skal prøves!

 2. Nina K. sier:

  Pastinakk er en av mine favoritter også, og noe av det deiligste jeg vet er kremet pastinakksuppe – gjerne med masse nykvernet pepper. Merkelig nok klarer jeg ikke helt å få det til, og oppskriftene jeg har funnet smaker nesten bare potet. Kanskje ordentligmat.no kan hjelpe?

 3. Kjersti Tokle Fjellhaug sier:

  Så morsomt at det var nettopp din oppskrift som kom opp når jeg skulle sikre tilbehør til dagens laksemiddag. Pastinakk er favoritt også her i gården og nytes både som puree, i gryter, supper og råstekt i ovn med andre rotgrønnsaker. Har ikke prøvd med limeskall før så dette blir nytt denne gang! Artig å oppdage bloggen din Rune, her skal jeg surfe litt mer ser jeg:)