Vet du hva du spiser?

Vet du hva du spiser?

Inspirert av Mats-Eric Nilsson sitt bergensbesøk, og Jamie, lar vi neste tema i matvalg 2010 handle om hva maten egentlig inneholder: Vet du hva du spiser?

Vi i ordentligmat inviterer herved til et felles løft: La oss finne ut hva maten vi spiser består av, og la oss dele innsikten. Jo flere som bidrar, jo mer vet vi! la oss samle oppdagelser, artikler og tanker, og sammen lage en oversikt som vi kan støtte oss på i hverdagen! Vi begynner her, men la oss bruke alle kanaler som er tilgjengelig. Her kan vi gjøre hverandre en kjempetjeneste. Jeg så forleden Jamie Olivers video, hvor han avslører for en gruppe barn hva chicken nuggets egentlig inneholder. Forbløffet oppdager han at de barna som nettopp har vridd ansiktet i avsky, likevel velger å spise kyllingstykkene. Hvorfor? Fordi usunn og uren mat er fordekt, og tilberedt slik at den skal være lett tilgjengelig og utløse begjær for de rette smakene.

[youtube width=»480″ height=»385″]http://www.youtube.com/watch?v=RHZtxsThyD4&playnext_from=TL&videos=CIR8JJuuc6o[/youtube]

Men dette handler ikke bare om hurtigmat. La oss finne ut hva den prosesserte maten som vi bruker i hverdagen inneholder også – vi skal ikke hverdagsmaten til livs, men driten i hverdagen! La oss slå et slag for ren mat, og prøve å bevisstgjøre oss selv og andre på hva en del ferdige og lettvinte matvarer faktisk består av. Å vite hva maten egentlig inneholder eller er laget av, lar oss i alle fall ta kvalifiserte valg!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

11 Responses to Matvalg april: Vet du hva du spiser?

 1. Spennende tema.

  Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hjemmelaget vaniljesukker, og tenker at det passer inn her.

  http://husetpaaplanen.blogspot.com/2010/02/skikkelig-vaniljesukker.html

  Det var blant annet Mats-Eric Nilssons bok Den hemmelige kokken som inspirerte meg til å rydde Toro og desslike ut av kjøkkenskapene en gang for alle. Den prosessen har jeg skrevet om under etiketten Prosjekt hjemmelaget mat i bloggen min. Dersom noen har lyst til å lese, er dette en link til alle innleggene med den etiketten:

  http://husetpaaplanen.blogspot.com/search/label/Prosjekt%20hjemmelaget%20mat

 2. Eva sier:

  Herrejemini! De barna er helt hjernevasket. Jeg skal blogge om dette matvalgtemaet så snart jeg er ferdig med mine akademiske forpliktelser.

 3. Matlykke sier:

  Kan man fortsatt blogge om april-temaet et lite stykke uti mai? Forøvrig særs viktig tema som jeg allerede har skrevet en del om her: http://www.matlykke.no/p/matulykke_22.html.

 4. Jag är så ledsen, för jag har haft alldeles för fullt upp för att hinna delta denna gång. Speciellt ledsen är jag eftersom det var ett tema precis i min smak.

  • Rune sier:

   Det er ikke for sent. La oss heller få skrevet det som er viktig 🙂 Jeg følger opp med en tilnæming fra Michael Pollan: Hva er mat? . Hvis vi forutsetter at de naturlige prosessene som foregår om man behandler næringsmidler og prosesserer dem er til stede, så vil produktet vise oss hva vi spiser. – Er det laget av melk og er i fast form, så er det ost! Om du tar en pakke «pizzatopping» og ser bakpå pakken, så kan det godt være du ikke forstår halvparten. Det er kanskje fordi dette egentlig ikke er ordentlig ost. Du vet i allefall ikke hva du spiser. Det er kanskje ikke «mat» en gang…

 5. Trine sier:

  Her kommer mitt bidrag, om enn noe sent, men et så viktig tema kan ikke gjentas for ofte: http://trineblogg.blogspot.com/2010/08/matvalg-2010-vet-du-hva-du-spiser.html

 6. […] Tema for Matvalg 2010 i april var “Vet du hva du spiser?”. Det har vært hektiske tider for matbloggeren, og ikke […]

 7. […] for Matvalg 2010 i april var «Vet du hva du spiser?». Det har vært hektiske tider for matbloggeren, og ikke […]