Mat er mer en ernæring, det er mer enn å stille sulten, og matkultur forteller på godt og vondt om samfunnet og tiden vi lever i. Det sier noe om oss som mennesker, og hvilke verdier vi har. Billig, usunn, og lettvint ferdigmat konsumert på farten. eller mens man egentlig gjør noe annet, representerer noe helt annet enn hjemmelaget, sunn mat som spises sammen med familien. Mat og elementene rundt påvirker oss også utover sult og næringsbehov.
Industrien vet det, og spiller det de kan på kultursiden av det å spise. Fast-food-kjedene satser og promotorer på familiekosen, ferdigmatprodusentene later som om de er hjemmelaget og samlende.
Omkvedet er at hvis vi bare slipper å lage maten selv så får vi tid til familien
Vi misunner middelhavslandenes matkultur, aspirerer til å følge deres eksempel på ferie, men aktiviteter og hverdag tar fort luven av ambisjonene.
Hvordan og hva vi spiser forteller hvem vi er, påvirker hva vi blir, endrer holdninger, og helse.
Hva kan vi lære av andre, av hverandre? Matvalg August er en oppfordring til alle om å dele sine tanker om matkulturbegrepet i ordets videste forstand!
Avslutningsvis en historie fra virkeligheten:
Scenen er satt på butikken, der to forholdsvis ferske studiner står foran tørrvarene (posene) og studerer utvalget:
Den ene studinen holder en pose tørket pasta med ostesaus i hånden:
-Hmm, jeg liker ikke sånne halvfabrikata. Har de ikke poser med ostesauspulver uten pasta her?
Spennende tema du tar opp. Kjenner jeg blir engasjert! Jeg tenker at maten vi spiser, hvordan vi spiser den, tilbereder og behandler den, på mange måter speiler kulturen vår. Jeg så senest igår et kjempeinteressant program på travel channel som berørte mye av dette. Det var fra japan og matkulturen der. Snakk om å ha respekt for råvarer, bringe frem det beste og servere det med en stolthet og kjærlighet til dine medmennesker! Veldig fengende- og det satt i gang noen tanker. Her har vi noe å lære! Hva formidler vi ved å servere posesuppe og ferdigpizza til familien? (Programmet het culinary asia og går søndag kl 20).
så bra onkel… utrolig gøyalt å lese om matvalg.. 🙂
og utrolig lærerikt.. 🙂
Ä spännande tema! Jag ska absolut knåpa ihop ett inlägg om detta!
Har blogget!Et vidt tema, men fant min vinkling til slutt: http://restemat.blogspot.com/2010/08/mat-kultur-og-sprak.html
Er utrolig glad for å få disse «sparkene» til å skrive noe ordentlig på bloggen min, noe annet enn oppskrifter og pjatt. Gleder meg allerede til septembertema 🙂
bra du er positiv!
Det er meningen at det skal være litt vidt. Vi vil holde temaer, mer enn å legge føringer, og det er jo kjekkere når debatten får være litt løs.
Dagbladet hadde jo også en artikkel om at man kunne se sosialstatus og utdanning ved å se på matvaner. Spiste dem mye grønnsaker, lite ferdigmat og oppsøkte spesialforretninger for å få det de ville ha, så var de gjerne høyutdannet. De lavt utdannede benyttet seg oftere av ferdigmat og åt lite variert og lite grønnsaker. Dette er jo generelt, og det er jo selvfølgelig ikke hele sannheten. Men tallet på hvor ofte pr uke de lavt utdannede åt ferdigmat, var urovekkende høyt.
Hei, har du lenke til den artikkelen?