Matvalg august 2010: Matkultur
Babettes gjestebud, matkulturforskjeller.

Mat er mer en ernæring, det er mer enn å stille sulten, og matkultur forteller på godt og vondt om samfunnet og tiden vi lever i. Det sier noe om oss som mennesker, og hvilke verdier vi har. Billig, usunn, og lettvint ferdigmat konsumert på farten. eller mens man egentlig gjør noe annet, representerer noe helt annet enn hjemmelaget, sunn mat som spises sammen med familien. Mat og elementene rundt påvirker oss også utover sult og næringsbehov.

Industrien vet det, og spiller det de kan på kultursiden av det å spise. Fast-food-kjedene satser og promotorer på familiekosen, ferdigmatprodusentene later som om de er hjemmelaget og samlende.
Omkvedet er at hvis vi bare slipper å lage maten selv så får vi tid til familien

Vi misunner middelhavslandenes matkultur, aspirerer til å følge deres eksempel på ferie, men aktiviteter og hverdag tar fort luven av ambisjonene.

Hvordan og hva vi spiser forteller hvem vi er, påvirker hva vi blir, endrer holdninger, og helse.

Hva kan vi lære av andre, av hverandre? Matvalg August er en oppfordring til alle om å dele sine tanker om matkulturbegrepet i ordets videste forstand!

Avslutningsvis en historie fra virkeligheten:

Scenen er satt på butikken, der to forholdsvis ferske studiner står foran tørrvarene (posene) og studerer utvalget:

Den ene studinen holder en pose tørket pasta med ostesaus i hånden:

-Hmm, jeg liker ikke sånne halvfabrikata. Har de ikke poser med ostesauspulver uten pasta her?