Lite os og lukt, svært udramatisk, ingen fuzz og fint lite mikking. Bare perfekt pommes frites, uten noe styr. Når retter som Biff, Burger, og blåskjell skriker etter friterte poteter i ulike varianter er dette trikset du trekker ut av ermet for å få tiden på din side.
La en ting være klart. Heston Blumethal har spikret oppskriften på perfekt chips. Han trippelkoker, kjøler ned, måler temperatur og gjør alt det som vi vanligvis er begeistret for. Hobbykokken har en tilsvarende variant her. Likevel, la det ligge. Dette er for de dagene du vil ha pommes uten pes, og det er mindre hokus pokus enn en skulle tro, det handler bare om å snu om litt på tingene.
En advarsel er likevel på sin plass: Dette gjør pommes frites tilgjengelig akkurat når du vil ha dem.
«Oppskrift» på raske pommes frites
Poteter, gjerne melne (stivelsesinnholdet bør være medium)
Olje til fritering
Salt
Skjær potetene i den formen du vil ha dem, men ikke for tykke. Skyll og tørk dem (Det er ikke helt nødvendig). Legg potene i en gryte, og hell over olje til det dekker. Deretter setter du gryten på platen og skrur på.
Trikset som gjør dette til noe annet er, som den våkne leser har oppdaget, at man begynner med potetene i kald olje. Når oljen kokes opp med potetene i blir de først «kokte», så sprø. Fluffy inni, sprø på utsiden. Man slipper mesteparten av dramatikken med fritering, og det beste av alt: Når de ser ferdige ut, så er de det. Du bare friterer til ønsket farge, fisker dem ut med en hullsleiv, og lar dem renne av seg på rist eller papir. Salt og server. Hele kokingen tar omtrent 20-25 minuter, litt avhengig av tykkelse og farge.
Litt eddik, majones eller ketchup for den saks skyld, så har du et måltid bare der.
Så til trøst: De som tror at disse potene inneholder mer fett en vanlige tar feil. Pommes frites fra kald olje absorberer 1/3 mindre fett enn vanlige fordi de ikke mister så mye vann, og dermed ikke trekker til seg olje i samme grad . Sunne er de sikkert ikke likevel.
Funket som tusan! Rett og slett enkelt og genialt potettilbehør. Blir overraskende lite «fettete» og glimrende alternativ til potet i ovnen!
Ble veldig overrasket av konklusjonen om at disse potetene trekker inn mindre fett enn vanlige frityrstekte. Når man frityrsteker ved høy temperatur, sørger jo den utadgående vanndampen for å holde olja ute. Så man skulle jo tro at olja trekker lettere inn ved lav temperatur. Men slik er det altså ikke? Interessant 🙂
Jeg har sporet trikset tilbkae til Joel Robuchon, og påstanden om mindre fett stammer fra en artikkel i Cooks Illustrated der de hadde tatt seg bryet med å sjekke.
Mer info for nysgjerrige:
http://forums.egullet.org/index.php?/topic/111289-robuchon-method-for-fries/
http://chowhound.chow.com/topics/476770
Denne må prøves! 🙂 Potetene er klare i kald panne med olje nå, dette blir spennende.
Det fungerte fint jo! Men jeg var litt varsom med varmen til å begynne med så det tok litt lengre tid.
Om det er ok linker jeg denne opp til en egen bloggartikkel hos meg?
Hey! kult du er fornøyd.
Tiden er litt varierende, både i forhold til hvor mye fart du har på pannen og tykkelsen på potetene.
Vi setter selvsagt pris på å krediteres, og ellers er det bare å spre det glade budskapet.
Fiffig metode. Har forsøkt to ganger, med ett glitrende resultat og ett elendig resultat. Tror forskjellige potetsorter gjorde utslaget. Har dere erfaringer med hvilke sorter som funker best?
Hei!
Jeg har stort sett gjort dette med litt hardere poteter enn jeg kanskje trodde var ideelt. Samtidig funker mandelpoteter helt fint.
De dårlige resultatene, er det melne eller faste poteter?
Faste. Amandine tror jeg det var. De som kommer i en firkantet transparent plastboks ferdig vasket. Jeg har også hørt at mandel er best. Får prøve forskjellige typer, med mindre noen på forumet har fasiten???
Amandine er jo bare et fancy navn for mandelpotet da;)
Heisann.
Amandine og mandelpotet er to forskjellige sorter. Amandine er rimelig melne, mandel enda mer. Amandine brukes veldig mye i restauranter da de kommer ferdig polert (ikke bare vasket), er småsorterte og pene i skallet (tynt skall). Dermed kan du hives rett i en ovn. Baksiden av medaljen for potetentusiaster (som meg) og foodies som er ute etter smak (også som meg) er at amandinepotet smaker veldig lite.
Jeg er tilhenger av denne metoden selv, fra før av (skjønt kald-olje trikset var nytt). Nå er jeg student og vil gjerne bruke minimalt med penger, så jeg skulle gjerne visst hva man gjør med oljen i ettertid? Gjenbruk?
Jeg setter oljen i kjøleskapet etter å ha silt den. Kan brukes til det lukter litt for mye gatekjøkken.
åå disse ser fantastiske ut! kjæresten komme hjem til jul fra studier, skal servere dette med biff eller hamburger som er hans favoritt 😉 håper dette blir bra! han er kresen på pomfri 🙂 men dette ser fantastisk ut!
Veldig enkel oppskrift og kjempegodt resultat 🙂
Ikke sant? enkelt som snus! Spre ordet.
Prøvde denne, men det ble helt katastrofe. Potetene ble til slutt bare kokt, aldri sprø, og endte med å gå bortimot i oppløsning til en slags olje-grøt som bare var å kaste. Guffa på med full varme, husker ikke akkurat potet type valgt men tror det skulle være OK.
jeg har en ovn som går fra 1 (lavest) til 9 (høyest) hvilken temperatur tror dere er best til denne oppskriften. og hviken potettype burde jeg velge.