Knallgode friterte poteter uten stress og styr

Lite os og lukt, svært udramatisk, ingen fuzz og fint lite mikking. Bare perfekt pommes frites, uten noe styr. Når retter som Biff, Burger, og blåskjell skriker etter friterte poteter i ulike varianter er dette trikset du trekker ut av ermet for å få tiden på din side.

La en ting være klart. Heston Blumethal har spikret oppskriften på perfekt chips. Han trippelkoker, kjøler ned, måler temperatur og gjør alt det som vi vanligvis er begeistret for. Hobbykokken har en tilsvarende variant her. Likevel, la det ligge. Dette er for de dagene du vil ha pommes uten pes, og det er mindre hokus pokus enn en skulle tro, det handler bare om å snu om litt på tingene.

En advarsel er likevel på sin plass: Dette gjør pommes frites tilgjengelig akkurat når du vil ha dem.

«Oppskrift» på raske pommes frites

Trikset er kald olje over potene

Poteter, gjerne melne (stivelsesinnholdet bør være medium)
Olje til fritering
Salt

Skjær potetene i den formen du vil ha dem, men ikke for tykke. Skyll og tørk dem (Det er ikke helt nødvendig). Legg potene i en gryte, og hell over olje til det dekker. Deretter setter du gryten på platen og skrur på.

NJår det koker er det bare å vente på ønsket farge.

Trikset som gjør dette til noe annet er, som den våkne leser har oppdaget, at man begynner med potetene i kald olje. Når oljen kokes opp med potetene i blir de først «kokte», så sprø. Fluffy inni, sprø på utsiden. Man slipper mesteparten av dramatikken med fritering, og det beste av alt: Når de ser ferdige ut, så er de det. Du bare friterer til ønsket farge, fisker dem ut med en hullsleiv, og lar dem renne av seg på rist eller papir. Salt og server. Hele kokingen tar omtrent 20-25 minuter, litt avhengig av tykkelse og farge.

Litt eddik, majones eller ketchup for den saks skyld, så har du et måltid bare der.

Så til trøst: De som tror at disse potene inneholder mer fett en vanlige tar feil. Pommes frites fra kald olje absorberer 1/3 mindre fett enn vanlige fordi de ikke mister så mye vann, og dermed ikke trekker til seg olje i samme grad . Sunne er de sikkert ikke likevel.