Strø litt koriander, og nyt et lite stykke thailand!

Strø litt koriander, og nyt et lite stykke thailand!

Denne suppen er enkel å lage, den smaker fantastisk, og den passer like godt til hverdag som til fest.  En av verdens beste spør du meg! Denne suppen lager jeg på 30 min når jeg har det travelt, men du kan også slenge i litt ekstra digg, og bruke litt mer tid – om du skal imponere.  De ingrediensene som står i nederste avsnitt i listen kan du legge til om det er festvarianten du er ute etter 🙂 Denne suppen er også en vinner blant barna, så den er definitivt anvendelig.

 

Sitrongress, chili, ingefær og vårløk

Sitrongress, chili, ingefær og vårløk

Oppskrift på Tom  Kha Gai (4 personer) :
1,5 l vann
3 stk terninger kyllingbuljong
1 lime (saft + skall)
150 – 200g fersk ingefær (eller aller helst Galangarot)
1 bunt vårløk
Fersk koriander (halvparten som garnityr)
3 stk kyllingfilet / 1 grillet kylling
1 rød chili
2 fedd hvitløk
1 1/2 – 2 bokser kokosmelk

 

Vårløk hakket

Vårløk hakket

2 stilker sitrongress
(1/2 teskje karripulver – ikke akkurat Thailandsk, men om du vil eksperimentere..)
3 cherrytomater (eller dulcita, torrito e.l.)
1/2 rød løk

Dersom du bruker kyllingfilet, begynner du med å skjære denne opp i terninger/strimler (slik at de er spiselige med suppeskje). Rasp skallet av en lime, og legg til side. Legg kyllingfiletene i en dyptallerken, og klem over saften fra en lime.  La dette marinere mens du gjør følgende:

Ha buljongterningene opp i vannet og varm opp på middels varme, mens du gjør klar resten av ingrediensene (rør innimellom).  Begynn med ingefær. Jeg pleier å finhakke halvparten, mens jeg rasper resten opp i gryta. Finhakk, eller press hvitløk. Del chili på langs, og skrap knivbladet langs innsiden av hver halvdel slik at frøene og strengen i midten kommer av. Finhakk chilien. Skjær vårløk i små ringer, og tomaten i små biter. Skjær rød løk i små biter.  Ha alle ingredisenene du nå har forberedt, samt en halv teskje karripulver opp i kyllingkraften og kok opp. La koke i 2 minutter.

Tilsett kokosmelk, kylling, raspet limeskall og halvparten av korianderen. La koke i 5-6 minutter – et voilá! 🙂

Ha resten av den finhakkete korianderen i en skål, og strø litt over hver tallerken. Servér gjerne med hvitløksbrød til. Himmelsk!

PS! Hoveddelen av denne magien består av kokos, ingefær og koriander. Det eneste som kan være vrient å få tak i på kort varsel er koriander – så forbered akkurat den

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

22 Responses to Tom Kha Gai, luksus hverdagssuppe fra Thailand

 1. Tor Erik sier:

  Velkommen Rune!
  Suppen din ser bra ut mann, venter spent på fortsettelsen.

 2. Lasse sier:

  Suppen var meget god, akkurat passe sterk. Enste tabben var at jeg glemte hvitløk, men tok ikke skade av det. Denne blir laget flere ganger.

  http://lambrechts.smugmug.com/photos/476223667_2Lzbc-M.jpg

 3. lille my sier:

  Ifølge original oppskrift, skal det nå ikke være karripulver, og det skal helst være rødløk.Og absolutt ikke hvitløk…men uansett er dette en fantastisk suppe, og hva oppskrift angår, er det vel like mange varianter av denne som av norsk lapskaus, eller italiensk bolognese…

  • Tor Erik sier:

   Jeg har en høne å plukke med denn oppskriften selv, og tenkte faktisk jeg skulle legge ut «min» variant etter som høsten begynte å bli vinter.

   Det du HELT sikkert har rett i er at oppskriftene varierer voldsomt fra person til person. Men det er vel slik vi liker det.

   • fantaksel sier:

    Har også min egen versjon av denne:) funker forresten bra med laks også, men den bør skarpstekes på forhånd og tilsettes ca. 5 min før servering. jeg bruker dessuten rød karri pasta for å få den litt mer spicy:)

 4. […] november , 2009 in 1 | Tags: 200948, suppe | by aregh Tom Kha Gai, luksus hverdagssuppe fra Thailand. Forkortelser 365 = Ingrid Espelid Hovig: 365 sunne middager på en halvtime 10sulten = Ti […]

 5. elin s sier:

  Jeg tar fatt på denne i morgen! Men et litt vesentlig spørsmål: «en boks med kokosmelk» er det en stor eller liten boks? Kunne du vært grei og oppgitt dl/ml?

 6. Sunniva sier:

  Gleder meg til å prøve denne! Kan du si meg hva du gjør med sitrongresset? Finhakkes eller hele i suppa?

 7. Fride sier:

  Dette er den beste suppen jeg vet om (selv om jeg må innrømme at jeg alltid lager den fra pose…)! Har funnet ut at den blir ekstra god om en putter i hakkede tomater (ikke hermetiske!), rå skiver sjampinjong og selvfølgelig masse koriander – det blir helt fantastisk!

 8. Mjau sier:

  Ikke ingefær, galangal! Huff, hver gang jeg ser ingefær på denne måten tenker jeg «å nei, enda en fornorsket variant». Finner nesten ingen oppskrifter uten det hellige trekløveret chili/hvitløk/ingefær når noen presenterer en «asisatisk» oppskrift og alt smaker jommen meg likt. Asia er stort og de har helt forskjellige råvarer og teknikker.

  • cortado sier:

   flott det, hvis du kan gi oss noen alternative varianter 🙂 Kom gjerne med bilde av grønnsaken, og fortell hvor mye man skal bruke, etc. Kutter man f.eks. ut ingefær helt?

   • Øyvind sier:

    Bytt ut nevnte mengde ingefær med galangal, skjer den i store skiver slik at den er lett å unngå når man spiser (galangalbiter smaker ikke godt når man tygger i den). Og som en annen nevnte, ikke hvitløk men rødløk i båter. Og kutt ut karrien. Og så må man ikke glemme av noen spiseskjeer fiskesaus (Nam Pla).

    Har ikke prøvd din oppskrift men jeg ser at den vil være veeeldig god. Denne basisen (kokosmelk, ingefær/galangal, lime, kaffir-lime blad sitrongress) er fantastisk god. Vi lager mye forskjellig rundt denne basisen, veksler mellom rød/grønn karripasta, svinekjøtt/kylling, koriander / thai-basillikum…
    Mhmm. ble sulten nå.

    • Sigur Syvertsen sier:

     Det er jo smak og behag – men jeg synes galangaroten er god å spise når den skjæres i tynne skiver – mildere i smaken enn ingefær.
     Sitrongresset kuttes OG knuses.
     Nam pla er også en viktig ingrediens.

 9. Ola Vikholt sier:

  Lagde og nøt akkurat suppa, som ble god, men veldig tynn! Også i forhold til hva jeg er vant med fra sjapper som serverer retten. Er du sikker på at det skal være 1.5 l vann!?

  • Rune sier:

   Hei Ola.
   Bruker nå denne oppskriften selv. Om du har i nudler eller ikke kan ha noe å si for tykkelsen. Hvilken kokosmelk du bruker, kan også ha noe å si. Bruk alltid den feteste! Utover det er det jo ikke noe som gjør en slik suppe tykk. Andre som har innspill?

 10. Sigur Syvertsen sier:

  Her er det nok en del misforståelser, og manglende kunnskaper om thaimat.
  Karripulver er fyfy, og har ingen ting i denne rette å gjøre – heller ikke noodler.
  Karri brukes veldig lite i thaimat generelt.
  Men hvitløk skal selvsagt være med.

  Dette er en ganske konservativ rett, som de fleste andre retter i Thailand – og det er dette som er så genialt med thaimat; at rettene smaker tilnærmet likt om en får dem servert i en enkel fortausrestaurant eller en fancy gourmetrestaurant.
  Lær thaimat fra grunnen av – så kan en heller eksperimentere etterpå.
  Det er alltid noen essensielle ingredienser som må være med, mens en kan utelate eller tilsette andre – men disse skal også være essensielle.
  Det er f.eks vesentlige forskjeller på retten som tham i nord og i sør – som tham lao, og som tham thai – spicy papaya salad – men basisingrediensene er fastlagte.
  Karri i tom kha gai gjør den til en helt annen rett.

  Kha er thainavnet på galangarot, en variant av ingefær – derav navnet tom kha gai.
  En kan selvsagt bruke ingefær, men da må en kalle retten noe annet.
  Ingefær heter khing – og følgelig må retten hete tom khing gai om en bruker ingefær.
  Men så veldig streng trenger en selvsagt ikke å være med akkurat dette – men nå vet dere det….:)

  • Rune sier:

   Alltid kjekt når noen bringer kunnskap på bordet Sigur! Om folk vil lage den korrekte tom kha gai så er det masse å hente her 🙂 Men folkens: Det er bare å eksperimentere – en god suppe er målet!

 11. Roy Hansen sier:

  Etter mange år i Thailand så må jeg si at den hadde ikke mye til felles med originalen som man får servert i Thailand, selv om smaken varierer også i Thailand. En slik suppe får man ikke bra kun med oppskrift, den må smakes til og justeres under koking.

  • Rune sier:

   Jeg har samme erfaring Roy – dvs. denne suppen varierer mellom alle steder jeg har spist den. Jeg har ikke funnet en «original». Lokale varianter er dessuten stas, for da kan du finne det som virkelig er favoritt. Når det gjelder akkurat denne oppskriften så er det min variant – kom mer enn gjerne med innspill og forslag 🙂