_mg_6868
Verdens beste tomatsaus er den du lager selv.

Etter at jeg i forrige post bakte pizzabunner for frysing til verdensbeste frossenpizza, så er nå tiden inne for å få på plass oppfølgeren, Verdens beste tomatsaus. Tomatsaus har like mange varianter som det er folk med ekte og innbilt italiensk blod rennende i årene. Min tomatsaus er definitivt et stykke unna standardoppskriften, men denslags regler og oppskrifter er definitivt til for å brytes.

Poenget er at hjemmelaget tomatsaus er enklere å lage enn det meste, lar seg enkelt doble, triple og tigange uten noe problem. Det aller beste argumentet for egenprodusert tomatsaus er likevel at den lar seg fryse uten videre tap i smak og glede. Nettopp frysemulighetene gjør den til en vesentlig komponent i verdens beste frossenpizza.

Jeg lager mye når jeg først er i gang, det tar ikke lenger tid, og tomatsaus i frysen gjør at man alltid har middag.

_mg_6476
Mutti Tomatbokser, grønnsaker = godis

Oppskrift på tomatsaus:

7-8 bokser tomater (400 gram i hver). Her snobber jeg meg, og kjøper «dyre» tomatbokser, Mitt valg er Mutti, som koster 10-12 kroner boksen. De er verdt pengene, og øker bare middagsprisen til omtrent en tier.)

2-3 store løk

4-5 sopp

2-3 gulerøtter

3-4 fedd hvitløk

5 -8 ss Hakkede Soltørkede tomater

Chilli

olivenolje

pepper

Urter (oregano, basilikum, og timian)

Finhakk løk, sjampiser, soltørkede tomater, chilli og hvitløk, riv gulerøttene og varm en stor gryte, hell i oljen og svett alt du nettopp hakket. (ikke akkurat en standard mirepoix/soffritto, men det er min)

Ikke brun, eller stek det, skru ned varmen og la det svette så løken blir blank og fin og vannet begynner å forlate grønnsakene. Ta i krydder. Jeg liker en base av tørkede urter som koker lenge med sausen, bruker du friske bør du absolutt vente til senere i prosessen.

_mg_6862
Svette grønsaker, den kjipe fargen kommer fra urter og soltørkede tomater

Når alt er blankt, varmt og fint er det bare å helle i alle tomatboksene, røre rundt et par ganger, skru ned enda litt og hive på lokk.

Hvor tålmodig jeg er her varierer, men den pleier å stå en omtrent en time minst før jeg finmoser det hele med en stavmikser. Det er ikke alltid jeg moser, men om sausen skal brukes til pizza er det greit å ha den jevn i konsistensen.

Det var det!

Litervis med tomatsaus ferdig til nedkjøling.

Jeg fryser porsjoner på rundt 3 dl i plasposer, for disse tiner superfort, spesielt om man fryser dem flate.

Anslått arbeidstid: ca 20-30 minutter + venting

Anslått antall måltider: ca 10