Etter at jeg i forrige post bakte pizzabunner for frysing til verdensbeste frossenpizza, så er nå tiden inne for å få på plass oppfølgeren, Verdens beste tomatsaus. Tomatsaus har like mange varianter som det er folk med ekte og innbilt italiensk blod rennende i årene. Min tomatsaus er definitivt et stykke unna standardoppskriften, men denslags regler og oppskrifter er definitivt til for å brytes.
Poenget er at hjemmelaget tomatsaus er enklere å lage enn det meste, lar seg enkelt doble, triple og tigange uten noe problem. Det aller beste argumentet for egenprodusert tomatsaus er likevel at den lar seg fryse uten videre tap i smak og glede. Nettopp frysemulighetene gjør den til en vesentlig komponent i verdens beste frossenpizza.
Jeg lager mye når jeg først er i gang, det tar ikke lenger tid, og tomatsaus i frysen gjør at man alltid har middag.
Oppskrift på tomatsaus:
7-8 bokser tomater (400 gram i hver). Her snobber jeg meg, og kjøper «dyre» tomatbokser, Mitt valg er Mutti, som koster 10-12 kroner boksen. De er verdt pengene, og øker bare middagsprisen til omtrent en tier.)
2-3 store løk
4-5 sopp
2-3 gulerøtter
3-4 fedd hvitløk
5 -8 ss Hakkede Soltørkede tomater
Chilli
olivenolje
pepper
Urter (oregano, basilikum, og timian)
Finhakk løk, sjampiser, soltørkede tomater, chilli og hvitløk, riv gulerøttene og varm en stor gryte, hell i oljen og svett alt du nettopp hakket. (ikke akkurat en standard mirepoix/soffritto, men det er min)
Ikke brun, eller stek det, skru ned varmen og la det svette så løken blir blank og fin og vannet begynner å forlate grønnsakene. Ta i krydder. Jeg liker en base av tørkede urter som koker lenge med sausen, bruker du friske bør du absolutt vente til senere i prosessen.
Når alt er blankt, varmt og fint er det bare å helle i alle tomatboksene, røre rundt et par ganger, skru ned enda litt og hive på lokk.
Hvor tålmodig jeg er her varierer, men den pleier å stå en omtrent en time minst før jeg finmoser det hele med en stavmikser. Det er ikke alltid jeg moser, men om sausen skal brukes til pizza er det greit å ha den jevn i konsistensen.
Det var det!
Litervis med tomatsaus ferdig til nedkjøling.
Jeg fryser porsjoner på rundt 3 dl i plasposer, for disse tiner superfort, spesielt om man fryser dem flate.
Anslått arbeidstid: ca 20-30 minutter + venting
Anslått antall måltider: ca 10
Har nettopp farget deler av kjøkkenet mitt rødt i et forsøk på å lage denne oppskriften. Jeg har nå lært at å hoppe i dusjen mens 5 liter tomatsaus står og putrer ikke er verdens beste idé.
Men sausen ble en dundrende suksess! Moddet sausen litt med å dytte oppi 2 stenger med selleri. Kan ikke vente til neste gang det er pasta og tomatsausaften i heimen.
Dusjing under sausekoking er ingen problem i det hele tatt. Bare legg lokk på…
Det står forøvrig i oppskriften 🙂
Spennende tomatsaus som må testes.
Har et par tips om den skal brukes på italiensk pizza:
Tomatsaus først, så ost og tilslutt det du måtte ønske av kjøtt / grønnsaker.
Dette for å steke fyllet, ikke koke det under et lag med ost.
Ikke for mye fyll, og heller ikke for vanndig. Da blir pizza’en sprøere. For mye fyll gir en slapp og soggy pizza.
Stek pizzaen på en forvarmet stein eller en forvarmet stekeplate som ligger opp ned i bunnen av ovnen. Ikke nederste rille, men helt i bunnen. Lag pizzaen på bakepapir og løft pizzaen etter bakepapiret inn på den forvarmede stekeplate.
Har du ikke noe tomatsaus i fryseren kan du ta den enkleste varianten. Tomatboks (hakkede) hvor du siler av litt av sausen. Bland med olivenolje + det du måtte ønske av krydder / urter. Trenger ikke å kokes eller moses.
Ferdig unnagjort før ovnen er varm!
Er nybegynner her, så litt usikker på dette med å svette grønnsakene. Vil det f.eks si å sette plata på nivå én og la sakene stå og varme seg en halvtimes tid?
Ser forøvrig ut som en flott oppskrift, og jeg ser frem til å teste den ut. Holder det med helt vanlige tynne plastposer når man fryser ned tomatsaus?
Nå kjenner jeg ikke komfyren din, men når jeg skrev svette, så mente jeg bare at de ikke skule stekes brune:
Få platen varm (god guff). Skru ned til 3-4 og lemp i de kalde ingrediensene og la de surre en stund, mens du rører jevnlig. Nivå en og 30 minutter er litt defensivt i min bok.
Når løken er fin og blank blir den søt, ikke sterk, og det står fint mot syren i tomatene.
Jeg bruker tynne fryseposer ja. du kan bruke bokser eller hva som helst, det er bare praktisk med poser, selv om jeg har litt dårlig samvittighet for plastbosset.
Eksperimenter med sausen, juster den slik DU liker, så får du verdens beste saus du også.
Three years ago I made the mistake of bringing a jar of salted caramel sauce to the ice cream social the local contra dance holds at the end of the dance season. I have been informed every year since that I am not allowed to attend the dance if I don’t bring it with me!
Mutti-tomatbokser er helt klart de beste. Tipset er å kjøpe dem i Sverige, der får du dem til halv pris! tror det er ca. 5,- norske pr. boks. Sidn de er så holdbare kan man jo virkelig hamstre!
Skulle ønske jeg fant deg for 1,5år siden da jeg ble mat frelst og begynte å kokkelere. Du har fått deg en ny fan. Gleder meg til å lese mer av deg.
Shit, beste kommentaren, ever. Ydmyk takk.
Hei
Din oppskrift er lik min, bortsett fra at jeg har i etpar stjerneanis, en liten dæsj sukker, en liten dæsj rødvin pluss skivet stangselleri. I all tomatbasert mat gjør det seg med en dæsj sukker!
Rødvin og stjerneanis er jo veldig gode innspill spesielt om man har kjøtt i sausen.
Jeg har kun sukker i tomatene dersom tomatene er kjipe. Sødme fra løk og gulerot er mer enn nok i min bok. Stangselleri er jo klassisk, men jeg er personlig ikke fan.
continue with the the good work on the blog. I love it. Could maybe use some more updates more often, but iÂ’m quite sure that you got more or better things to do , hehe. =p
Hei
Lo godt når jeg leste den pizzabunn oppskriften..Bra side! Men du Tor…Jeg lurer på noe ang. tomat sausen..Kan man sløyfe hermetikk og soltørkede tomater og kun bruke ferske? evt. hvor mye skal man bruke? Eller er det pga. pris man bruker hermetikk kanskje? Hva bidrar soltørkede tomater med? Likte gulerot for søtning, det var lurt! Takk!
Hei!
Jeg synes ofte hermetiske tomater er bedre enn vanlige. I tillegg er det praktisk, prismessig gunstig, og du får en noenlunde jevn kvalitet. Soltørkede tomater gir en ekstra dybde i smaken som jeg liker. Husk at når du har laget denne en gang, så er det opp til deg å endre den slik at den passer din smak.
Disse mutti boksene dere snakker om. Hvor kjøper man de??
Ifølge klikk.no sin test av tomatbokser koster de 35,-. I tillegg får de terningkast 4 mot Eldorado som får 5.
http://www.klikk.no/mat/article832532.ece
«Disse mutti boksene dere snakker om. Hvor kjøper man de??
Ifølge klikk.no sin test av tomatbokser koster de 35,-. I tillegg får de terningkast 4 mot Eldorado som får 5.
http://www.klikk.no/mat/article832532.ece»
Glem det! De var missvisende med prisen. Fant forrlvrig ut at de har boksene på rema 1000 🙂
Men! er de bedre enn Eldorado som fikk terningkast 5 mot 4 for mutti? Da til tomatsausen ja..
Hver sin smak, ville definitivt ikke stolt på andre enn meg selv i denne sammenhengen. Jeg bruker hermetiske tomater til tomatsaus, og synes Mutti er de beste. (ser det er påpekt i testen også, men ville som sagt smakt)
Hva med å lese litt om hvordan de som PLUKKER tomatene vi får i bokser, tomatsauser, frossenpizza etc – hvordan de har det..
http://www.aftenposten.no/nyheter/Europas-tomatslaver-7010120.html
For de som både har hodet med seg og liker å kunne spise med god samvittighet, finnes det gode hjelpemidler som denne:
http://www.ethicalconsumer.org/buyersguides/food/tinnedtomatoes.aspx
…som viser oss at de økologiske (feks Biona) kommer ganske godt ut.
Det KAN være verdt å huske på at de varene som for oss har en ekstremt lav pris i butikken, som regel blir betalt for av andres blod, svette og tårer, så vel som miljøets helse.