Okei, frossenpizza i flere poster er ikke akkurat det man forbinder med fast-food, og det bør det kanskje ikke være heller. Men verdens beste frossenpizza blir i likhet med Rom ikke lagd på en dag (joda, det er fullt mulig). Den dagen du skal spise den derimot, da er det gjort på 15-20minutter, inkludert ovnvarming og steketid. Det er raskere enn en Grandis, med eller uten paprikaen.
SÅ til saken:
Ingen hemmeligheter, ingen fancypants løsninger, og definitivt ikke noe utrullingsdeig. Bare litt planlegging, snev av Espelid, og innsatsvilje. Del I er selvsagt en anstendig pizzabunn.
Trikset er å gjøre dette på lørdagen eller søndagen i forbindelse med at man lager pizza uansett. Da er deigbollen skitten, og egentlig spiller det ingen rolle hvor mye deig man lager i slengen. Pizzakveld her i huset er til to og en halv, så jeg lager to enkle pizzaer, men likevel er min deigoppskrift følgende:
Oppskrift på pizzabunn :
1 kilo hvetemel. (enkelt og greit, en pakke, ingen veiing)
6 dl varmt vann
En pakke tørrgjær
En teskje salt (egentlig etter smak )
litt sukker (valgfritt)
Tøm gjær, evt sukker og lunkent vann i en bolle, dekk til med et håndkle og la den stå 10-15 minutter. Deretter heller man i melet mens man rører med en sleiv eller gaffel. Etter hvert blir det for tungt, og man må trø til med hånden, maskineltere har det enkelt.
(tips: elt med en hånd, snu bollen med andre, da har du en ren hånd om telefonen ringer eller din lille datter finner på noe tull).
Deigen blir klissete, men henter seg inn igjen til en lekker liten bolle og slipper etterhvert kantene, og ikke minst hånden. Etter en god elting er deigen ferdig og klar for heving. Sett den under håndkle, inni ovnen uten varme på.
Hev i en time, ta ut deigen og del den i omtrent 10 like emner (see, det begynner å demre?). En rask liten elting av enkeltemnene, dekk til med håndkle og poff i ovnen igjen(UTEN VARME). Er det bråttom, kan man lage pizza med en gang, men heving er bra for deigen.
Det er et alternativ er å fryse deigemnene her, i gladpack. Italienere ville nok drept deg, men det er fullt mulig.
Etter nok en time er deigen egentlig klar, men om man vil ha litt ekstra smak, kan emnene heve nok en gang, det tar ikke noe annet enn tid, og det å slå ned emnene er ikke mer en 5 minutters jobb. Det blir et bedre og mer velsmakende resultat.
Etter tredje heving baker man så ut emnene i flotte, supertynne pizzabunner mens ovnen blir varm. Jeg har bakesten, og lar ovnen stå på 250 med steinen i. Semulegryn på spaden forhindrer at pizzaen henger, og sklir inn på steinen uten noe som helst problemer.
Trikset for verdens beste frossenpizza er å prikke deigen (ellers får du gigantiske pitaer), og steke den i to-tre minutter. Jeg har selvsagt en demostrasjon:
Det gir en foreløpig stekeskorpe og bunner som er lette å stable i fryseren. 16 minutter ekstra arbeid gir 8 ferdige bunner til frysen. Disse er klar for å legge på saus og fyll, rett ut av frysen. Dette gjør du FØR du du lager dagens pizza, for er det en ting som er like sikkert som at dette er verdens beste frossenpizza, så er det at en fersk og nystekt er bedre…
Voila! Perfekt for hverdager med dårlig tid og trang til god hjemmelaget pizza. Og det beste av alt? Til en pris av omtrent 2 kroner for stykket avhengig av hvor snobbete mel du bruker.
I verdens beste frossenpizza del II skal vi lage tomatsaus, og uten å røpe for mye, trikset er veldig mye det samme som her.
Hørtes deilig ut. Går det an å lage med grovt mel også?
Endelig er du i gang mann, gratulerer så mye. Dette kan bli meget artig å følge med på.
Har du gjort deg noen erfaringer med steking uten sten?
Glitrende blogg, denne skal villig deles med mine grandis-spisende studentvenner!
Spent på fortsettelsen. Når kommer tørking / speking?
Tips uten stein er å ha en stekeplate opp/ned helt nederst i ovnen. Ovnen står på fullt, varmluft om du har. Jo varmere, jo bedre. Platen ligger der hele tiden slik at pizzabunnene legges på en varm plate. Pizzabunnene bakes ut, legges på bakepapir og løftes i to hjørner av bakepapiret.
Samme konseptet som med stein, men steinen holder bedre på varmen.
Espen
Å fryse deigene funker, men det tar lang tid å tine dem for å få et bra resultat, så det er bedre å steke bunnene før du fryser dem.
De er halvstekte. Tynne bunner tiner mens du legger på saus og fyll.
Har du en bakesten blir det virkelig bra.
Pakker du de bare i en plastpose før frys? Flott nettsted, forresten!