carbonara-81Pasta Carbonara, eller Spagetti Carbonara, er fantastisk godt, og samtidig en ekstremt rask måte å få i seg ordentlig mat på en hverdag. Skrotet du kjøper i glass eller (grøss) pose, er ikke verdt etiketten på pakken i forhold.  Har man laget Carbonara en eneste gang selv, går man aldri tilbake, samtidig som retten ender som fast inventar på middagsrepertoaret.

Hver gang man diskuterer italiensk matlaging dukker det alltid opp masse regler, og det refereres alltid til hva som er ekte og ikke. Slik er det med pizza, tomatsauser, og selvsagt også Carbonara.  Italia er langstrakt, med massevis av regionale varianter, i tillegg har hver familie sine tradisjoner og spesielle tilpasninger.

Det finnes mange varianter, men grunnlaget er det samme: Pancetta eller bacon, egg og pasta. Stort sett er en fløteskvett, Parmesan eller Pecorino også godkjente ingredienser. Nøyaktig hvordan man lager sin Carbonara er opp til en selv, men både urter og hvitløk er innenfor grensene.

Dette er min oppskrift på Carbonara, den er enkel, rask, ukomplisert og super som introduksjon til italienernes perfekte hurtigmat:carbonara pancetta

Oppskrift på Carbonara:

400 gram pasta (spagetti er supert, penne, fusili eller hva som helst. Det finnes teori bak pastavalg, men ikke heng deg opp i det)
250 gram Pancetta evt Bacon
5 egg (4 plommer og ett helt)
En skvett fløte (omtrent en ss pr egg)
Revet parmesan
Pepper og evt salt

Med såvidt enkle ingredienser som her, vil også små endringer være svært avgjørende for smaken. Om du bruker pancetta eller bacon, hvilken bacon, og hvorvidt man bruker urter og hvitløk. Det er bare å eksperimentere.

Sett på saltet pastavann, skjær pancettaen i små kuber, og kast dem i en varm stekepanne. For perfektresultat stek dem sprø på utsiden, men myke i midten. IKKE bruk for sterk varme, ta den tiden det trenger.
carbonara - pancettaMens pancettaen stekes tar du 4 eggeplommer, og et helt egg med plomme og hvite og rører sammen med pepper og fløte i en bolle.  Ha i parmesanen.

Når pastaen er al dente, hell av vannet, men hold av en kopp kokevann. Om det er veldig mye fett i pancettapannen kan du ta av litt, men husk: det smaker godt og erstatter olje på pastaen. Bland pancetta og pasta i en av grytene, og hell over eggene, bland. Om du vil, spe litt med kokevannet, da blir det lettere å fordele eggeblandingen, samtidig som stivelsen skaper en slags kremete konsistens.

Pass at ikke  gryten står på varmen, restvarmen fra pasta/pancetta tar seg fint av å varme eggeblandingen, og vi er ikke på jakt etter eggerøre.  Av samme grunn heller du hele sulamitten over i et serveringsfat så snart som mulig.

Server gjerne med revet parmesan og nykvernet pepper, Nam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

5 Responses to Pasta Carbonara, fantastisk fast-food

 1. Lucas sier:

  Hemmeligheten til å gjøre denne retten fantastisk god, er en enorm mengde parmesan.

  Ellers er det interessant med så mye egg som du bruker. Jeg har tidligere vært mye mer konservativ. Men jeg skal teste den ut, den ser virkelig lovende ut 🙂

 2. Eirik sier:

  Har ofte laget en tilsvarende variant, men jeg er en tilhenger av sammensetningen løk og bacon, og steker baconet sammen med løk. Den litt syrlige smaken fra løken er med på å gjøre retten mindre mektig. For det er lett å forspise seg på Carbonara…

  • Tor Erik sier:

   La meg sitere meg selv:
   «Hver gang man diskuterer italiensk matlaging dukker det alltid opp masse regler, og det refereres alltid til hva som er ekte og ikke. Slik er det med pizza, tomatsauser, og selvsagt også Carbonara. Italia er langstrakt, med massevis av regionale varianter, i tillegg har hver familie sine tradisjoner og spesielle tilpasninger.»

   Alt er lov, poenget er at det er fast food deluxe, og så enkelt at selv far klarer det.

 3. Knut sier:

  Carbonara har ingen ting med karbonader som mange tror. Carbonara kommer av karbon = kull. Retten var hverdagskost til kullgruvearbeidere i Roma og oppsto der. Opprinnelig var det ikke brukt fløte, for det var dyrt. Jeg har lært retten med alle triksen for den skal bli perfekt av Italienske venner, som kan det med mat.
  Etter hvert som retten spredde seg ut over Italia, kom det med en skvett fløte inn.

  Foretrekker å lage pastaen fra bunn av og kjøper kun Italiensproduset, som jeg bruker når det skal gå fort.

  Den grovmalte pepperen som serveres på toppen, symboliserer kullstøv og er for å minnes de som gikk bort.