Både røkt og urøkt svinestek er godt på legg. © wEnDaLicious

Både røkt og urøkt svinestek er godt pålegg. © wEnDaLicious

…men la det nå for guds skyld være den beste skinken du kan få tak i – og den lager du selv!

Faksimile, VG Nett 17.08.09

Faksimile, VG Nett 17.08.09

VG prøvde med overskriften «hold skinken unna matpakken» å skremme den norske forbrukeren med at kjøttpålegg er kreftfremkallende, og særlig skadelig for barn. Ikke er dette bare utrolig generaliserende, det er simpel sensasjonsjournalistikk, hvor overskriften er alt. Leser man videre oppdager man selvsagt at forskerne sier at variasjon, og bruk av salat og grønnsaker på skiven tross alt er langt viktigere enn å ikke spise skinke.

Og så kommer vi til hovedpoenget: Behandlet kjøtt inneholder mange usunne stoffer, som konserveringsmidler, MSG, mye salt, smaksforsterkere og fargestoffer.

Her er det vi, og alle dere som er opptatt av god og sunn mat, kan gjøre en forskjell – og fremdeles ha skinke på brødskiva til barna våre, MED GOD SAMVITTIGHET! Og VG tar feil: Svinekjøtt er ikke «rødt kjøtt», og det inneholder ikke de fettstoffene som forbindes med rødt storfekjøtt. Svinekjøtt er magrere enn storfekjøtt, og dersom du orker bruke en halvtimes arbeid en kveld, har du bedre, sunnere og langt billigere påleggsskinke enn du kan få i butikken!:

Det er enkelt å lage eget pålegg: Kjøp rå, surret skinkestek i vanlig dagligvarebutikk. Koster ca. 40 kroner kiloen – kontra 200-250 pr. kilo for ferdig, og langt mer usunn, ferdig skinke.

Oppskrift på hjemmelaget skinke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

3 Responses to Hold skinken PÅ matpakken!

 1. Lilli sier:

  Enda godt det ikke bare er meg som reagerer på at grisen vår har fått rødt kjøtt 😉

 2. oh-303 sier:

  Nok en hysterisk og sensasjonspreget sak om ernæring uten snev av rot i virkeligheten fra VG.

 3. Robin sier:

  Artikkelen kan være litt forvirrende.Den sier ikke at skinke er rødt kjøtt. Men den blander uttalelser om rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt om hverandre.
  Den skinken som man får kjøpt som pålegg er ikke kjøtt vil jeg si. Tror det er mye vann i den. I tillegg til masse tilsetningsstoffer.
  Det er ikke noen tvil om at mye som vi putter i oss er kreftfremkallende. Det er faktisk stor sjanse for at man skal ende opp med kreft sener i livet.
  Uten at jeg har forsket på det så kan det virke som om det er litt større sjanse for å få kreft av å spise kjøtt.
  Overskriften er vel ikke helt misvisende. Det de fleste bruker som skinkepålegg er den man får kjøpt i pakker i butikken. Det er den som blir brukt og det er den som er kreftfremkallende.