Colourful christmas

Lag din egen tacokryddermix (foto: Elin B Flickr)

Jeg har i mange år vært en poseslave og i likhet med mange andre nordmenn har tacokryddermixposene spilt en sentral rolle i kjøkkenet. Et av målene jeg satt meg når jeg ble med på ordentligmat var å kutte ned på poseveldet, å ta bedre kontroll over hva jeg stappet i meg.

Denne gangen var tacokrydderets time kommet.

For å komme i gang begynte jeg med å søke opp mixer på nettet og prøve de forskjellige mixene ut i heimens tacomiddager. Ingen traff blink, men alle føltes som om de var i nærheten av det min munn oppfatter som tacokrydder.

Nærmere undersøkelser viste at det var stort sett de samme ingrediensene som gikk igjen i de fleste mixene, noe som pekte på at det måtte være blandingsforholdet det stod på.

Etter nye runder med søking fant jeg en mix med et blandingsforhold som virket lovende. Antagelsen ble bekreftet når mixen ble prøvd i praksis. Du kan nå trygt pelme tacokryddermixposene med alt sitt salt og sære smakstilsetninger i nærmeste bossdunk.

Jeg har valgt å tilsette litt limeskall for bitterhet og limesaft for syrlighet. Jeg føler vi er farlig nær perfeksjon.
Denne mixen holder til 4-500 gram kjøtt.

 • kryddermix

  Finn frem krydderet og lag egen tacokryddermix

 • 2 ts Chili
 • 1 ½ ts Paprika
 • 1 ts Spisskummen
 • 1 ts Løk
 • ½ ts Salt
 • ½ ts hvitløk
 • ½ ts oregano
 • Cayenne og Sort pepper
 • Skall fra en kvart lime
 • 1 ts limejuice

Mål opp, mix sammen og inviter på tacofest.

Eller kanskje en deilig  nachos?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

34 Responses to Ordentlig tacokryddermix

 1. Lord Bolverk sier:

  Har altid trodd at Cayenne pepper bare var et annet ord for chili pepper eg..???
  Så feil kan man altså ta..

  • Lasse sier:

   Cayenne er en av mange Chilier.Den er sterkere enn den som man gjerne kaller for Chilipepper(Rune rett meg hvis jeg bare farer med vas)

   Dette er Santa Maria sin ciliguide: http://www.santamaria.no/jsp/recipe_download/pdf/kryddguide_no.pdf (Rune rett Santa Maria om de bare farer med vas)

   • Rune Smistad sier:

    Du er på sporet Lasse!… men la meg utdype litt.

    Cayenne må kunne kalles en type chili, eller art om du vil: Capsicum annuum (en underart av capsicum) omfatter Cayenne. «Cayenne» som en generell betegnelse på chili er imidlertid ganske unøyaktig. Bare det å si «chili» er faktisk relativt unøyaktig. Men siden ikke vi har så mye tradisjon for å bruke ulike typer chili her til lands, blir det gjerne mer løselig omgang med begrepene. Her i Norge møter vi vanligvis på tre kategorier chili, som vi for enkelhets skyld kan oppsummere slik: 1.thai/tabasco-chili (de små, gjerne tørket); 2.habanero (runde mer klumpete og veldig sterke); 3.paprika/cayenne/jalapeño chili (som da referer til de som er vanligst i enkle dagligvarebutikker).

    Hvis du lurer på sånn ca. hvor sterk ulike typer chili og chilisaus er, kan du se her (men de roter med de latinske begrepene): http://www.chilliworld.com/FactFile/Scoville_Scale.asp

    Og hvis du lurer på hvorfor det ikke hjelper å drikke øl eller vann for å dempe brannen i munnen, så er det fordi Capsaicin er en eterisk olje og dermed ikke er vannløselig. Så annen olje kan hjelpe. Eller melkeprodukter, hvor et protein er med på å bryte forbindelsen mellom varme/smertereseptorene i munnhulen, og capsaicin’et. På indiske restauranter får du f.eks. Raita som tilbehør – youghurt naturelle og agurk – det er gjerne ikke så dumt 😉

 2. gorken sier:

  Har du testet tacokrydderet fra Casa Fiesta? (http://www.casafiesta.com/)
  Det klart beste krydderet spør du meg.

  Gleder meg til å teste denne oppskriften, og se hvordan den måler seg mot Casa Fiesta sin 🙂

  • Lasse sier:

   Har vært poseslave i mange år, så har selvsagt også prøvd dette. Poenget er at alle disse kryddermixene er ganske gode, jeg vil bare ha kontroll over hva jeg dytter i meg 🙂

 3. Tor Erik sier:

  Hjemmelaget tacokrydder er superbra Gorken. Litt av poenget er jo at du kan tweake den til din egen smak. Når du lager det selv kan du også bruke krydderne til andre ting, og du må ikke ha tacokrydder i hyllen for å lage taco. Det funker jo selvsagt til alle de andre «meksikanske»-variantene også.

 4. men uten korriander??! -Det er jo nesten uhørt… Men så ellers bra ut.
  -Må prøve meg på denne, men det blir nok en variant ja… 🙂

  • Lasse sier:

   Ajaj, koriander? Hadde ikke det oppi, men vi elsker modding her på ordentlig så post gjerne forbedringer (eller gjerne også helt andre oppskrifter:))

   • Kristin sier:

    Denne synes jeg smaker Helt likt santa maria mixen. Jeg har bblandet oppi et helt glass, og bruker det som basis. Da kan man tilsette lime, mer chilli, eddik eller andre ting som man føler passer til anledningen:)

    2 deler salt
    2 deler cumin/spisskummen (fås kjøpt i innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker)
    1/2 del koriander
    1/2 del chilipulver
    1/2 del hvitløkspulver (her kan man kutte det ut og heller tilsette fersk for hver gang)
    1/2 del løkpulver (smaker mye søtere enn rå løk
    1 del paprikapulver
    litt pepper

 5. Monkis sier:

  Hva med hjemmelaget guacamole? Den man kjøper på butikken er ubrukelig, men har dere en god oppskrift der?

  • Tor Erik sier:

   Den man kjøper på butikken er vel knapt guacamole? Sjekket forrige dagen (damn you «hemmelige kokken»).1.5% avocado!
   Skal se om ikke vi kan gjøre noe på resten av tacomiddagen også. Både salsa og Guacamole er jo lett nok.
   Tacoskjellene holder vi oss stille og rolig unna en stund til.

   • Oda Rygh sier:

    Tacoskjell er jo egentlig teit (og ikke særlig autentisk..). Bruk tortilla istedet, og lag wraps, så blir det mindre søl. Putt chips inni istedet om det er crunch man er ute etter.

    Tortillas kan man lage selv! Det jeg ikke helt har fått dreisen på er den spesielle maisblandingen man trenger.. Er lutet såvidt jeg husker?

    • Gard Pettersen sier:

     Du får tak i riktig mel på innvandrerbutikkene, ihvertfall noen av dem.

     Har forøvrig kjøpt inn tortillapresse. Smaken er langt bedre, men strever litt med konsistensen og tykkelsen på tortillaene jeg lager.

     Bak på melposen står oppskrift, som i praksis bare er mel, salt og vann. Jeg bytter ut noe av vannet med hermetisk mais, som jeg kjører til en jevn masse i hurtigmikseren. Det gir en kraftigere maissmak, men er kanskje også opphavet til problemene?

 6. lizthetailor sier:

  Jeg twitret at litt kakaopulver (vanlig Regia) er bra for balansen i denne kryddermiksen. Jeg tipper at en teskjed er nok til 500 gram kjøttdeig, men det beste er å smake seg frem. Jeg pleier å stoppe like før kakaoen kommer frem som egen smak, da blir det for mye.

  @lizthetailor

  • Oda Rygh sier:

   Ja! Sjokolade er jo digg i ikke-søt mat. Blir litt «mole» over det…

   • Tor Erik sier:

    Velkommen Oda!
    Ser absolutt mole-referansen, og det obligatoriske spørsmålet blir da kakao, eller sjokolade (70%)?

    • lizthetailor sier:

     Begge deler funker, men det er noen hensyn å ta.

     Jeg jobbet en gang med en italiensk kokk og han brukte bitter sjokolade som smakstilsetning i sauser til mørkt kjøtt. Jeg husker vi laget saus smaksatt med bitter sjokolade til hare, og det ble veldig bra. Dette var typ 1985 og det var ikke helt enkelt å få tak i mørk sjokolade hverken i Norge eller Sverige. Så fortsatte jeg å bruke mørk sjokolade i forskjellige retter, blandt annet i tacokrydder fordi det gjør seg så bra sammmen med sitronskall.

     Opprinnelig brukte jeg reven bitter sjokolade i tacokrydderet, men så snart sjokoladen er blandet med kjøttet må stekingen stoppes for ikke å svi sjokoladen. Det er ikke alltid det passer inn i prosedyren ifm. taco-tillagingen og da kan det være smartere å bruke Regia.

     @lizthetailor

  • Gard Pettersen sier:

   Har ikke prøvd det i taco-mix før, men har alltid kakao i chili con carne.

 7. Lasse sier:

  Denne sjokoladedebatten gjør meg varm om hjertet, det er vakkert. «Stakkars» kåno må nok stålsette seg på tacomiddag til helgen, jeg skal selvsagt rapportere resultatet.

  • Lasse sier:

   Kjørte som lovet sjokolade i taco i helgen. Men grunnet sykdom hadde jeg nada smaksløker så her får vi stole på kåno. Ho var meget fornøyd, mente det gjorde blandingen bedre.

 8. Tone sier:

  Har planer om å teste denne blandingen på fredagens taco middag men jeg lurer på om det er løk og hvitløkspulver du bruker eller om det er fersk løk/hvitløk du bruker?
  Takk

  • Lasse sier:

   Av hensyn til lagringsegenskaper brukes det kun pulver. Håper du og har fått med deg den flotte sjokoladedebatten om du føler deg eventyrlysten. Lykke til og meld tilbake resultatet.

 9. […] jeg innrømmet i tacokrydder-posten har jeg en mørk fortid som poseslave. Men før det igjen fantes det en tid av livet mitt hvor selv […]

 10. Kim sier:

  Prøvde denne miksen i kveld, og jeg må si jeg syns det ble litt lite smak av den. Frua ble vill og gal fordi jeg hadde «ødelagt» tacokvelden, og det endte med at jeg slang en posemix oppi i tillegg 😛

  Siden vi begge røyker, så liker vi at ting smaker mye. Røyking er jo ikke veldig bra for smakssansene, og er en av hovedgrunnene til at jeg planlegger å slutte.

  Uansett, miksen av pose og denne blandingen ble for min egen del, og hennes forsåvidt, veldig god! Det smakte mye av taco, og jeg syns at for en gangs skyld var det mulig å kjenne smaken av kjøttet, og deretter tilbehøret.

  Hva jeg synes manglet i denne miksen tør jeg ikke uttale meg om, men jeg følte den var litt «tynn». Luktet mye og riktig, men smaken stemte ikke med lukten.


  Kim

  • lizthetailor sier:

   Jeg tror det handler om glutamat som finnes i tacokrydder på pose men ikke i oppskriften ovenfor. Glutamat (MSG) er en smaksforsterker som gjør det den sier den skal gjøre; forsterker smaken.

   Glutamat er omstridt i den grad at Toro ikke tilsetter den i nyutviklet ferdigmat, «Den senere tid har forskning vist at store mengder glutaminsyre (ved provosert fôring på forsøksdyr) er uheldig dersom man på forhånd har skader på hjernen slik at er naturlige membraner er skadet.» http://www3.argo.no/toro_2008/index.php?mapping=344 Dette gjelder bare ved inntak av store mengder, men jeg synes det er prisverdig at ordentligmat.no smaker seg frem til sunnere alternativ og presenterer dem i et fora som dette.

  • Gard Pettersen sier:

   Jeg har hatt min egen tacoblanding en stund nå:

   3 ts paprikapulver
   2 ts kumin
   1/2 ts svartpepper
   1/4 ts oregano
   2 ts løkpulver
   1/8 ts hot chili
   1 ts aromat
   1/2 ts koriander (malte frø)
   1/2 ts hvitløkpulver
   1/2 ts salt (evt. litt til når maten er klar)

   Dette er til 4-500g kjøttdeig, alt etter smak. Det er også med hensikt litt lite salt. Det tilpasser jeg når kjøttdeigen er ferig stekt.

   Jeg ser at MonoSodiumGlutamat (MSG) diskuteres her. Det er selvsagt ikke vanskelig å være enig i at store mengder MSG kan være skadelig dersom en på forhånd har en skade som MSG kan forverre.

   Det blir som alkohol: Litt nå og da betyr ingen ting for friske mennesker. Har du derimot skrumplever fra før, bør du kanskje være litt forsiktig.

 11. K sier:

  Prøvde meg på denne med det jeg hadde tilgjengelig hjemme, og endte opp med denne miksen:

  En halv chili finhakket
  To fedd hvitløk finhakket
  Litt løk finhakket
  Sort pepper
  Salt
  Paprika
  Oregano
  Revet skall fra sitron
  Saft fra en halv sitron

  Husker ikke nøyaktig hvor mye av hvert som ble brukt, men endte opp med en helt grei miks. Manglet cayennepepper og spisskummen (og muligens koriander), men en fin start..

  Hvordan tror dere det påvirker smaken å bruke ferske varer fremfor tørkede varer?

  • Lasse sier:

   Ser ikke bort fra at smaksforsterkningen i ferskt vs tørt kan være annerledes for de forskjellige ingrediensene så du bør nok forske litt på det om du ønsker bruke ferske varer.

  • Gard Pettersen sier:

   Det høres helt suverent ut med ferske ingredienser!

 12. Øyvind sier:

  Jeg er veldig fan av denne tråden fordi jeg misliker all mat med tilsetningsstoffer. Håper å se oppskrifter på wraps og salsa fremover, slik at hele måltidet kan tilberedes fra grunnen av.
  Eller ble jeg meget fornøyd med krydderblandingen. Neste gang skal jeg utforske med litt sitron, koriander og regia. Er spent på resultatet.

  • Lasse sier:

   Takk for hyggelig tilbakemelding. Eksprimenter gjerne og meld for all del tilbake om eventuell vinner comboer. Har begynt selv å ha i en halv teskje koriander.

   Salsa har jeg en oppskrift på, men jeg er ikke 100% fornøyd med den. (Selv om den er en røver på nachosen). Burde kanskje bare hive den ut som den er?

   Leker og med min egen guacamole, heller ikke der føler jeg at jeg er helt i mål.

 13. Elin sier:

  Verdens beste Guacamole lager du som folger:

  2 large ripe avocados, mashed
  1 tomato, chopped
  1 small onion, chopped
  1-3 cloves garlic (depending on taste)
  1 bunch fresh coriander, finely chopped
  1 chilli, ribs and seeds removed, minced
  Coarse salt
  1 tablespoon lemon juice

  Tortilla chips, preferably lime-flavored

  Paa den andre websiden min (http://make-a-gift.blogspot.com) finner dere ogsaa oppskrift paa tacokrydder: http://make-a-gift.blogspot.com/2008/09/4-spices.html

  Denne er fortsatt ganske sterk, saa du vil muligens halvere chili mengden igjen, alt ettersom hvor sterkt du liker det. Denne oppskriften passer meg utmerket!

  Forbrukermagasinet testet nylig noen av mine oppskrifter og tilbakemeldig var bra. Ta en titt:

  Taco krydder
  http://forbrukerportalen.no/Artikler/2009/oppskrift_pa_tacokrydder?expandedtopic=1259767602.76

  Jeg skal prove a legge til Limeskall neste gang! Lykke til og happy cooking!

 14. Christian sier:

  Superenkel og god Guacamole, tar deg 3-4 minutter å lage, smaker natrulig og «fresh» – glem boksen i butikken med 1,5% Avocado! (http://www.tv2underholdning.no/hjelperdeg/produsenten-innroemmer-dette-er-ikke-guacamole-3197580.html)

  2 stk. avocado
  Salt
  1-2ts. Chilipulver/Litt hakket fersk chili om du har
  1 stk. Lime
  1 fedd hvitløk

  Del avocadoene i 2, og ta ut kjøttet med en skje. Du kan mose det med en gaffel eller lignende i en bolle, eller kjør det i kjøkkenmaskin, om du vil ha en mer silkemyk konsistens.

  Tilsett chili/chilipulver, press inn hvitløken, limesaft og litt salt. Bland alt sammen, og smak. Vil du ha mer syre, skvis inn mer lime, sterkere = mer chili/hvitløk og evt. mer salt om du vil ha mer smak generellt. Har du i tillegg fersk koriander på kjøkkenet så er det veldig godt å hakke opp ca 1 ss. og blande inn.

 15. […] Ordentlig mat´s Tacokrydder […]