Svinesteik er godt og billig pålegg

Svinesteik er godt og billig pålegg

DinSide gikk på mandag ut med det samme tullet som VG , for så å et par dager dementere under tittelen «Du kan trygt velge skinke«. Ja det har vi forlengst påpekt i artikkelen vår Hold Skinken PÅ matpakken! Skinken DinSide og «forskerne» friskemelder  er full av konserveringsmiddel, mel, salt og annet, som vi med noen enkle grep kan komme rundt. Vi skal ikke bli fanatiske, men innimellom kan det være kjekt med et alternativ 🙂

Innholdet i vanlig kokt skinke/krydderskinke/hamburgerrygg fra Gilde til ca. 250 kroner pr. kg:
Renskåret svinekjøtt (83%), vann, salt, glukose (mais/potet), stabilisator difosfat, antioksidant natriumaskorbat, konserveringsmiddel natriumlaktat, natriumdiacetat og natriumnitritt.

Innholdet i en svinestek til 39 kroner kiloen:
100% utbenet svinebog m/svor.

(Når jeg har laget den om til beste sort pålegg, er det litt honning, sennep, og salt og pepper i tillegg)

Ok, nå skal jeg ikke bruke mer tid på å fyre meg opp over andres desinformasjon rundt mat. Sånn lager du egen påleggsskinke:

Før steiking

Før steiking

Oppskrift på svinesteik (skinkesteik)

1 svinestek fersk (røkt hvis du liker det)
Honning
Salt
Pepper
Olivenolje
Sennep (grov eller Dijon)

Jeg pleier å fjerne den strømpen som følger med kjøttet, hvis jeg ser at det henger relativt godt sammen, og så knyter jeg heller litt bomullshyssing rundt selv. Hyssing er lettere å fjerne enn strømpen, og du får beholdt litt mer av stekeskorpen og krydderlaget rundt skinken. Skjær nedenfra og opp, hvis ikke skjærer du i kjøttet når du kutter trådene i strømpen.

img_2568-1

Etter steking

Hell litt olivenolje i pannen og over steken. Gni oljen rundt slik at krydderet setter seg fint fast. Gjør klar nykvernet pepper og salt i skåler, slik at du slipper å begynne å håndtere kvern når hendene er fulle av fett. Gni steken inn med salt, pepper, honning og sennep. Det er lettest å helle over honningen til slutt.

Sett i et steketermometer og stek på 125 grader til det viser 63 grader (ca. 2 timer) – eller anvend sous vide tilberedning. Så lar du den hvile under folie  – løst ikke tett pakket.  Voilá!

Når steken er kjølnet og klar til å spises, kan du bare trekke av svoren, om du ikke ønsker å ha den der. Det gjør det litt lettere å skjære. Steken holder seg en uke i kjøleskap.

Tips: Skjær tynt!

Med litt sennep, pesto eller smør, et par skiver agurk og paprika, har både du og poden et sunt og næringsrikt tilskudd til matpakka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

21 Responses to Hjemmelaget pålegg: Skinke (svinesteik)

 1. Tor Erik sier:

  Lager denne sous vide nå. 63 grader, og svir jeg den litt etterpå.
  Den som hadde hatt en kjøttskjærer…

  • Rune sier:

   Kult!. Tror jeg kunne svidd den litt jeg og, det blir bare finere skorpe. Kjøttskjærer hadde defintivt vært noe!!!

 2. Einar sier:

  Lagde denne i går. Det ble i stekeovn (venter fortsatt på temperatursensoren til sous-vide regulatoren) uten termometer (som er ødelagt). Stekte litt over to timer for å sikre temperaturen. Selv om kjøttet hadde grå snittflate, smakte det aldeles utmerket! Har laget meg noen ukespakninger til å ta med på jobben og fryses.

  Dette ga meg en mulighet til å ta fram kjøttskjæreren som vi fikk i gave for noen år siden og har brukt alt for lite. Den er av merket Melissa, og fungerer helt ok, selv om det er vanskelig å skjære tynnere enn et par mm. Viktig at kjøttet er kaldt når man skjærer. Maskina er i plast, og derfor litt unøyaktig, men ellers grei. Blir litt rengjøring da det er en del bevegelige deler.

  Dette kommer til å bli gjentatt!

 3. Line sier:

  Hva med å bruke samme prinsipp som for rått kjøtt – nemlig å legge kjøttet noen timer i fryseren til det er nesten gjennomfrosset? Da er det mye enklere å skjære tynne skiver av alt slags kjøtt. En blir veldig kald i venstrehånda, da, så det kan være lurt å holde steika med et kjøkkenhåndkle eller en ren grytevott eller lignende. Ett aber er det dog: skivene blir ikke nødvendigvis like hele, men da kan en jo bare bruke flere 🙂

  • Rune sier:

   Det er en god idé å fryse kjøtt som du skal skjære tynt – særlig før du skal behandle det. F.eks. i carpaccio. Men når det gjelder svinestek så er den som regel lett å skjære med kniv. Så jeg vil anbefale en skarp kjøkkenkniv, da kan du skjære tynnere enn Melissa’en til Einar tom 😉

   • Einar sier:

    Ok, nå lurer jeg på om kjøkkenknivene mine er helt ubrukelige, eller om det bare er meg (begge deler er forøvrig svært sannsynlig). Klarer du seriøst å skjære tynnere enn 2 mm for hånd med en kjøkkenkniv? Jeg hadde store problemer med å skjære jevnt tynnere enn 3mm da jeg prøvde i går. Det er vanskelig å gjette på tykkelsen til en enkel skive, men legg 10 stk oppå hvernadre, så skal totaltykkelsen være under 2cm hvis du slår Melissaen. Klarer du det? I så fall skal knivene mine rett til sliping!

 4. Lasse sier:

  Hadde ikke sennep og honning, så ble med litt salt og pepper. Jeg synes og det var en god idé med litt timian og oregano, men siden jeg ikke kan begrunne det valget holder jeg kjeft om det. Hev det i en pose og sous viddet på 62 grader over natten. Hadde det i kjøleskapet mens jeg var på jobb, tok det ut og gikk agurk med stekepanne og gassbrenner når jeg kom hem.

  Resultatet? Herrrrlig!

 5. […] Oppskrift på hjemmelaget skinke (+4 rating, 2 votes)  Loading … […]

 6. Når man lager skinke som pålegg er det ikke å anbefale å legge svinesteiken i saltlake en 8-10 timer først? Jeg har med tid og stunder blitt opplært til at det meste av svinekjøtt skal legges i lake før varmebehandling, men tradisjonell kokt skinke får vel sin fine farge og konsistens av en runde i laken?

  Her er oppskrift som ser lovende ut (men som jeg ikke har prøvd):
  http://schmidling.com/ham.htm

  • Rune sier:

   Ja du kan gjerne kjøre en runde med saltlake. Blir som du sier en litt annen farge og konsistens med brining og «kuring» med f.eks. nitrittsalt i laken.

   Jeg skal ta med det som et alternativ!

 7. Vanja sier:

  Så enkelt! Sånn er det når man er opplært i å ha de fæle plastikkpåleggene på skiva. Har selv sluttet helt med det, da det er noe de tilsetter i disse påleggene (og mange andre «blandapålegg») som magen min ikke er spesielt glad i (har ingen problemer med tørket skinke og lignende). Det smaker jo mye bedre, og ikke minst billigere. Lager mer og mer pålegg hjemme, utenom ost. Tapenade og hummus er nydelig med tomat og krydderurter, og nøttepålegg er jo også så alt for enkelt å gjøre selv. Neste prosjekt blir dette og leverpostei.

  • Rune sier:

   Del gjerne dine oppskrifter på leverpostei og nøttepålegg 🙂 Kommer tilbake med en god gammel paté/postei-oppskrift selv utpå høsten.

 8. ingrid sofie sier:

  Takk for tips! Det skal jeg prøve 😀

 9. Elisabeth sier:

  Hei
  På bildene ser det ikke ut til at du har svor men i teksten virker det som du har.
  Ruter du svoren (ala vanlig skinkestek) og har krydderblanding på der og eller hvordan gjør du?

 10. cortado sier:

  Hei Elisabeth, du kan lage med og uten svor. men svoren gjør seg ikke som pålegg, så den tjener vel kun en funksjon under steking. Eller som snakcs etterpå 🙂

 11. Elisabeth sier:

  Tok en stor skinkestek fra fryseren som jeg delte i to. En halvdel fulgte jeg oppskriften herfra mens andre halvdel la jeg i lake som beskrevet i kommentaren (og linken) fra Morten Båtbukt, utenom at jeg fulgte lakeoppskrift fra boken Charcuterie: The Craft of Salting, Smoking and Curing.

  Vet ikke hvilken som ble best, men oj så gøy å kunne diske opp lørdags frokost med hjemmelaget pålegg. Alle burde prøve!

 12. Mariann sier:

  Utrolig smart med hjemmelaget skinkepålegg! Har selv kun laget roastbiff av flatbiff som pålegg før, og det kan også anbefales, spesielt med hjortekjøtt. Nam! Er det noen som har prøvd å lage pålegg av kalkun også?

 13. Ida sier:

  Kom forbi her i søket om hvordan man koker skinke 😉 Så over prisene på småretts skinke til 111 kr kg, og tenkte dette kan jeg da gjøre billigere og kjøpte meg en 1kg svinestek til å kokkelere med. Fin side du har her 🙂 Hittil har hjemmelaget pålegg vært mest syltetøy, men nå begynner jeg på kjøttsiden og 😉 Er nok nødt til å skaffe meg en påleggsskjærer tror jeg 🙂