Svinesteik er godt og billig pålegg
Svinesteik er godt og billig pålegg

DinSide gikk på mandag ut med det samme tullet som VG , for så å et par dager dementere under tittelen «Du kan trygt velge skinke«. Ja det har vi forlengst påpekt i artikkelen vår Hold Skinken PÅ matpakken! Skinken DinSide og «forskerne» friskemelder er full av konserveringsmiddel, mel, salt og annet, som vi med noen enkle grep kan komme rundt. Vi skal ikke bli fanatiske, men innimellom kan det være kjekt med et alternativ 🙂

Innholdet i vanlig kokt skinke/krydderskinke/hamburgerrygg fra Gilde til ca. 250 kroner pr. kg:
Renskåret svinekjøtt (83%), vann, salt, glukose (mais/potet), stabilisator difosfat, antioksidant natriumaskorbat, konserveringsmiddel natriumlaktat, natriumdiacetat og natriumnitritt.

Innholdet i en svinestek til 39 kroner kiloen:
100% utbenet svinebog m/svor.

(Når jeg har laget den om til beste sort pålegg, er det litt honning, sennep, og salt og pepper i tillegg)

Ok, nå skal jeg ikke bruke mer tid på å fyre meg opp over andres desinformasjon rundt mat. Sånn lager du egen påleggsskinke:

Før steiking
Før steiking

Oppskrift på svinesteik (skinkesteik)

1 svinestek fersk (røkt hvis du liker det)
Honning
Salt
Pepper
Olivenolje
Sennep (grov eller Dijon)

Jeg pleier å fjerne den strømpen som følger med kjøttet, hvis jeg ser at det henger relativt godt sammen, og så knyter jeg heller litt bomullshyssing rundt selv. Hyssing er lettere å fjerne enn strømpen, og du får beholdt litt mer av stekeskorpen og krydderlaget rundt skinken. Skjær nedenfra og opp, hvis ikke skjærer du i kjøttet når du kutter trådene i strømpen.

img_2568-1
Etter steking

Hell litt olivenolje i pannen og over steken. Gni oljen rundt slik at krydderet setter seg fint fast. Gjør klar nykvernet pepper og salt i skåler, slik at du slipper å begynne å håndtere kvern når hendene er fulle av fett. Gni steken inn med salt, pepper, honning og sennep. Det er lettest å helle over honningen til slutt.

Sett i et steketermometer og stek på 125 grader til det viser 63 grader (ca. 2 timer) – eller anvend sous vide tilberedning. Så lar du den hvile under folie – løst ikke tett pakket. Voilá!

Når steken er kjølnet og klar til å spises, kan du bare trekke av svoren, om du ikke ønsker å ha den der. Det gjør det litt lettere å skjære. Steken holder seg en uke i kjøleskap.

Tips: Skjær tynt!

Med litt sennep, pesto eller smør, et par skiver agurk og paprika, har både du og poden et sunt og næringsrikt tilskudd til matpakka!