Blomkålpure

Blomkålpuré er restauranttilbehør som er veldig enkelt å lage hjemme

Blomkålen er i sesong fra juli til oktober, og det betyr at norsk blomkål er godt og billig for tiden, og det er ingen grunn til å ikke utnytte det. Blomkålpuré er typisk tilbehør man får på restaurant, men ikke like vanlig på middagsbordet. Det er tull, det er egentlig forferdelig enkelt å lage selv, og oppskriften kan varieres etter hvordan du vil lage akkurat din puré. Variasjonene er uendelige, og kom gjerne med innspill i kommentarfeltet, et par stikkord kan være Parmesan, trøffelolje, hvitløk eller vanlig løk.

Blomkålpuré er fjongt og smaker veldig godt som tilbehør til lam, som tilfeldigvis har sesong samtidig. Ellers er kombinasjonen kamskjell og blomkålpuré nesten for en klassiker å regne etterhvert. Under er en grunnoppskrift som er svært enkel:

Oppskrift på blomkålpuré:

Kok blomkålen god og mør i fløte evt melk

Kok blomkålen god og mør i fløte evt melk

1-2 dl fløte/evt melk

1 blomkål

Smør

Salt og pepper

Del blomkålen i biter, ha litt olje i pannen og varm blomkålen forsiktig.  Ønsker du løk eller hvitløk i, ta dette i nå.  Når blomkålen har mistet litt fuktighet heller du på fløte/ melk og lar det hele koke til blomkålen er ordentlig mør. Pass på at du ikke bruker for mye væske, blomkålsmaken vil lekke ut i væsken, og du vil ikke kaste noe av den smaken.

Når blomkålen er mør, hiv i litt smør, og kjør det hele til puré med en blender eller en stavmikser. Smak til med salt og pepper, og om du har godt tid eller fint besøk, press gjennom en sil for helt jevn pure.

Restaurantmat hjemme med null arbeid.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

10 Responses to Blomkålpuré

 1. Ragnhild sier:

  Har et forslag til variasjon. Halvt om halvt (sånn ca..eller egentlig mest blomkål) blomkål og sellerirot. Nydelig!!

 2. Einar sier:

  Lagde denne i dag med 1 sjalottløk og 1 hvitløksfedd. Serverte som tilbehør til kamskjell sous vide m/smør, pepper og salt ~40m@50C sammen med red rhubarb salatblader, hakkede egg, litt soyasaus og gressløk. Ikke helt ulikt denne: http://www.frukt.no/oppskrift.aspx?mnu1id=8037&artid=15348 Utrolig god og delikat smak!

  • Tor Erik sier:

   Har du fått temperatursensoren din igjen? Svidde du kamskjellene også, eller var de «bare» 50C ?
   OG: soyasaus og blomkål en suksess?
   Grattis unasett med det som ser ut som en svært så bra rett. Blomkålpuré kan løfte de fleste hverdagsretter, men du har jo et litt mer ambisiøst nivå der.

   • Einar sier:

    Har fått sensoren til Auberen, ja. Bestilte med det samme en ekstra så jeg ikke trenger vente like lenge neste gang det evt. måtte skje.

    Etter SV la jeg kamskjellene i isbad. Deretter svidde jeg dem i druekjerneolje. Men svidde nok litt for lenge, for de ble litt tørre helt ytterst. Skulle brukt litt høyere effekt, og maks 30 sek på hver side.

    Ang soyasausen, så danderte jeg en liten spiseskje rundt ytterkanten av den dype tallerkenen etter at jeg hadde hatt i puréen. Det fungerte utrolig bra, og ga et aldri så lite smaksspark hver gang jeg fikk med meg en liten dråpe soyasaus. Det gjorde underverker i en rett som forøvrig var nesten *for* bra balansert med milde smaker.

    Akkurat nå har jeg to stykker indrefilet av svin i riskokeren (kjøpte 3 kg i dag på tilbud på Ultra :D). Den ene med sennep og honning, den andre med ingefær og honning. Blomkålpuréen er derfor kvesset opp litt med en tredjedels buljongterning.

    • Einar sier:

     Oops, en aldri så liten rettelse: De sto soyasaus i oppskrifta som jeg linka til over, men jeg brukte teriyakisaus istedet. Den er ikke fullt så salt som kikkoman sin soyasaus, og rundere i smaken.

    • Tor Erik sier:

     En liten røver jeg glemte som potensiell smakstilsetning på blomkålpuré er jo selvsagt karri. Det drar den i en helt annen retning, men inderne er ikke dumme når det kommer til smakskombinasjoner.

 3. Kai sier:

  Serverte denne en kveld etter å kommet over en lilla og en grønn blomkål. Stappet puréen oppi former sånn at de så som en slags kake. Smakte godt og så ganske fiffig ut syntes jeg. Elendig bilde, men man ser ideen: http://www.kosmodrones.com/diverse/middag.jpg

 4. Hobbyvimsa sier:

  Heisann!!

  Tusen takk for tips..dette skal jeg lage nå:)

  Nyt dagen:)

  Linda:)

 5. Paul sier:

  Skal prøve med biola blåbær isteden for melk. Dette blir enten fantastisk, eller katastrofe.

  • Paul sier:

   Neste gang holder det kanskje med o,5 med biola og resten melk/fløte, men var ikke dumt detta… Anbefales å prøve