Oppdatert 26.12.2011 etter tilbakemeldinger fra lesere, ekspertråd og kilovis mer erfaring 🙂
Hjemmelaget smør er godt, og tar bare ti-tjue minutter å lage. Derav bygårdssmør: man må ikke bo på et seter for å lage godt smør. Det fine med å lage smøret selv er at du kan variere smaken i forhold til bruken. Skal du lage smør til matlaging, bør det være lite salt, men skal du ha det på skiva er det godt med mer saltsmak. Smaken kan også varieres med å tilsette noen deler rømme eller kun bruke rømme. Syrnet fløte (rømme) gir annen smak, og mer holdbarhet. Vær uansett nøye med hygienen, da det bedrer holdbarheten. Men er smøret godt, behøver du neppe bekymre deg om harskning eller holdbarhet 😉 Normalsaltet smør laget under hygieniske forhold klarer seg 3 uker i kjøleskap.
Gjør deg selv en tjeneste og bruk en kjøkkenmaskin. Du kan bruke en stavmikser, eller til og med riste i et glass med lokk – men det er langt mer tidkrevende, sølete og tungvindt.
Dette bør du ha klart på kjøkkenet før du begynner: To store boller, en slikkepott, og tørkerull (ja det blir litt søl).
Oppskrift på hjemmelaget smør
Denne oppskriten gir 400 gram ferdig smør. Hvis du vil ha en kilo smør kan du ta 2x 3/4l fløte og 3 bokser rømme.
Alt. 1 – Smør
1 liter kremfløte
3 teskjeer salt (1-2 teskje dersom det er til matlaging)
Alt. 2 – Bygårdssmør
2 bokser kremfløte
2 bokser seterrømme
6 teskjeer salt
Alt. 3 – Setersmør
4 bokser seterrømme
5 teskjeer salt (2 teskje dersom det er til matlaging)
Kjør fløte og/eller rømme i kjøkkenmaskinen, på maks hastighet – NB! skru alltid farten sakte opp, både til og begynne med og om du har stoppet underveis. Det tar ca. 4-5 minutter når du visper fløte/rømme før det blir smørklumper, og 10-15 min totalt, avhengig av maskin og hastighet. Kjør maskina på ganske høy hastighet. Min erfaring er at det skvulper mer over når smøret begynner å danne seg om du kjører sakte. Ser også ut som det henger mindre krem igjen oppe rundt kanten i bollen når vispen går fortere. Husk å ha en eller annen form for sprutestopp over bakebollen, for det vil garanterte sprute en del underveis – spesielt mot slutten når smør skiller seg fra smørmelk (kjærnemelk/saup). Dersom du har en eldre maskin, sånn som meg, så må du være kreativ. Selv brukte jeg bare en lengde matpapir som jeg foldet rundt og over bollen , og klemte ned som et lokk. Siden sist har jeg oppgradert Kenwood’en, og nå holder det å henge noen tørk fra tørkerullen bak over lokket, mellom bollen og maskina. Da forhindrer du at det renner nedi maskina.
Prosessen er som følger (du fortsetter bare å kjøre maskinen hele tiden):
- Det dannes krem
- Fløten begynner å få konsistens og farge som eggerøre.
Da nærmer du deg smør. - Det dannes kjærnemelk, og smør klumper seg.
Stopp vispingen, og ta vare på saupen. Den kan brukes i andre oppskrifter.
Når det nærmer seg ferdig smør må du følge med, og hold gjerne en hånd på lokket over bollen for å hindre at melken skvalper over. Stopp når det bare er melk igjen i bollen og smøret henger på vispen. Dersom du har Kenwood med lokk over bollen: Løsne lokket og la melken renne ned i bollen før du løfter opp vispen. Da slipper du at melk på lokket rener ned i maskinen (selv om du har husket tørkepapiret bak). Bruk henden og samle smøret til en klump, og tøm av kjærnemelken. Fyll bollen med kaldt vann, eller flytt over til en bolle med kaldt vann – nok til at du kan bearbeide smøret under vann. Vask hendene godt – gjerne spritvask. Til dette arbeidet er hendene det beste redskapet. For å få smøret ut av vispen er det nemlig ingenting som fungerer bedre enn å stikke en tommel innenfor spilene i vispen og trykke nedover. Gå rundt vispen noen runder, og så er alt smøret i vannet. Samle det sammen til en ball. Masser/kna smørklumpen i hendene ved å klemme sammen og snu den rundt. Prøv å hold fingrene sammen når du klemmer, hvis ikke faller det bare masse små klumper rundt i vannet. Det er greit å løfte klumpen opp når du klemme for å se om det kommer mye melk ut, for så å skylle den i vannet. Fortsett å massere klumpen med smør til det ikke kommer ut noe mer kjærnemelk, eller du blir lei 😉 Du kan bytte vannet et par ganger bare for å se om det fremdeles kommer mye smørmelk ut.
Legg smøret over i en ren bolle, og dytt det ut i bunnen så det blir flatt. Strø på saltet og elt det inn i smøret.
Gratulerer, du har laget smør!
Pakk klumpen inn i matpapir, eller press det ned i en form mens det er mykt, og sett det i kjøleskapet. Eller smør det på en skive nystekt brød og nyt smaken med en gang 🙂
Morsomt! Hvor lang holdbarhet har dette smøret?
Holdbarheten er bedre om du har i mer rømme, eller bruker bare rømme. Jo mer syrning, jo bedre holdbarhet, men smaken blir annerledes. Hygienen er viktig når du arbeider med meieriprodukter. Men smør inneholder så mye fett at det er mer sannynslig at det harskner før det blir dårlig grunnet bakterievekst. Dersom du liker smør og bruker det på skiva og i matlaging, trenger du ikke bekymre deg for noe – det vil være oppspist lenge før det 😉 Men jeg skal forsøke å komme tilbake med et nøyaktig svar!
Da har jeg undersøkt med en gårsprodusent som kan melde følgende: Tar man høyde for at hygienen er på topp, kan man generelt si at smør laget kun på fløte, holder seg 3 uker i kjøleskap, mens smør laget på rømme holder 4 uker. Saltinnholdet har innvirkning på holdbarhet – mer salt, lengre holdbarhet. Lager du versjon 2 av denne oppskriften, bør det være greit å si 3 ukers holdbarhet i kjøleskap (4 grader).
NB! Du kan selvsagt fryse ned smøret uten at det endrer konsistens, og oppbavare det i månedsvis.
3 uker er jo knallbra, det! Takk for tilbakemelding 🙂
Så godt ut! Kan man ikke lage smør av kun rømme også?
Jo det kan du 🙂 Rømme er vel egentlig bare neste steg etter fløte, om du lar den stå. Syrningen av fløten har garantert noe for seg smaksmessig. Om det blir for mye, er det jo bare å forske seg fram til hvor mye fløte og rømmer som gir perfekt smak 🙂
Takk for oppskriften! Jeg skulle lage meg pisket krem igår, men klarte å piske den akkurat for lenge, så den hadde begynt å bli gul og klumpete mens det hadde skilt seg. Skal prøve å lage smør, med vilje, neste gang. Kanskje til jul! 🙂
og visst man visper for lenge blir det ødelagt??
Unni: Nei det er det nok ingen fare for 🙂 det neste du skal gjøre er jo å massere ut så mye av vesken som mulig, så om du klarer det med vispen er ho det bare greit. men mest sannsynlig klarer du vel ikke vispe mer når smøret et blitt en kompakt klump. meld gjerne tilbake om du prøver noen spennende varianter.
Hei. Takk for oppskrift. Og jeg så akkutat en video på you-tube,en amerikaner lagde smør mens han forklarte fremgangsmåten.
I den forbindelsen sier han ;
«Jeg har hørt at noen folk skyller smøret i vann,men jeg vet ikke hvorfor,så jeg gjør ikke det. Men hvis noen vet det,please let me know» 🙂
Altså,vet du bakgrunnen for dette med vann?
m.v.h.,Johan.
Hei Johan, bakgrunnen er grei: Du trenger å «massere» ut så mye som mulig av kjernemelken som er i smøret, fordi det ellers vil piple fram «svetteperler» fra smøret. Har du smørklumpen nede i kaldt vann når du masserer den er den veldig håndterlig, og den smelter ikke i hendene dine, og du slipper masse gris 🙂
o.k. takk for det.
skal prøve forklare det til han yankee`n da.
fulgte forresten oppskriften du har lagt ut til punkt og prikke, spennende,og resultatet blei glimrende. 🙂 takk !
Hei.
pisket i litt over 10 minutter før jeg helte av væsken. pisket i 4-5 minutter til før jeg fylte på med vann og knadde meg sår. men smøret ble nesten hvitt.. har jeg ikke fått ut nok saup?
Hei Stian. Smør er jo ganske hvitt. Kan vel være noen fargeforskjeller å spore ut fra ingediensene, men du har ikke gjort noe feil 🙂
Hei. Takk for oppskrift og gode tips om å lage smør. Dette vil jeg prøve når jeg får den nye Kenwooden min i hus før jul. Men jeg har ett spørsmål. Fikk tak i noe fantastisk salt fra den danske øya Læsø, som jeg kan tenke meg å bruke i smør. En av salttypene er laget i røkeri, og har en distinkt røyksmak. Vil dette sette for mye smak på smøret, og vil du anbefale det?
Kenwood er definitivt et glimrende verktøy til å lage smør! Husk lokket dekselet, det spruter godt når smøret har klumpet seg 😉 Salt med røyksmak hørtes spennende ut, kjør på! Kanskje finner du det perfekte smøret til stekt egg, eller som tilbehør til fisk? Her er det bare å smake seg fram – og gi oss endelig en rapport!
Smøret smaker fantastisk,-blandet fløte og rømme og brukte havsalt. Har gjemt det for sønnen på 18 som helst ville glefse i seg alt på en gang 🙂
Hyggelig å høre 🙂
Fortell gjerne om variasjoner du prøver!
Lagde smør i dag. Første forsøk. 1/3 l fløte og 1 ts havsalt. Ristet for hånd i 10-15min. Videre bearbeidet i kum med kaldt vann. Kjempegodt – og ingen grunn til panikk i disse smørtider…
Mvh Asgeir
Greit å bruke dette til julebaksten?
I «gamle dager» brukte vi alltid bare rømme. Saltet tilsatte vi etter at smøret var vaska og «bråka» (= pressa ut alt vannet) :-))
Jeg har laga smør for første gang og det var superenkelt, morro og ikke minst veldig godt på smak. Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke og ble betrygget underveis av den. Det er f.eks greit å lese at den skal se ut som eggerøre under prosessen:))) når en er helt fersk i faget. Var nok litt varsom med saltet, så da vet jeg det til neste gang.Har tatt frem den gamle smørformen fra oldemor som skal lage fine mønstre på smøret mitt. Kjempegøy
Hei! Jeg måtte gi etter for smørlengselen i går, og lagde en god porsjon smør med mest fløte, og et par spiseskjeer rømme. Ble kjempegodt! Jeg tok vare på smørmelken/saupen, og lurer på om noen vet hva jeg kan bruke den til? Jeg finner ikke noen gode tips på google… 🙂
Lag boller 🙂
Hei! Foreløpig er det jo fløte i butikken. Hvis jeg fryser ned fløte – vet du om det vil fungere å lage smør av dette senere?
Ryst dit eget smør.
Du skal bruge:
2½ dl. piskefløde (38%)
1/4 dl. kærnemælk
1 knivspids salt
1 rystebæger
1 skål
1 sigte
Rør piskefløde og kærnemælk sammen i en skål.
Lad blandingen stå på køkkenbordet natten over- gerne 24 timer.
På den måde bliver piskefløden syrnet- dvs. det kommer til at ligne creme fraiche.
Det er de gode mælkesyrebakterier, der syrner fløden.
Kom den syrnedefløde i rystebægeret (højst til 2 cm. under kanten)
Ryst alt hvad du kan i ½- 1 min.
Når du kan høre «plaskelyde», er smørret færdig.
Placer sigten over en skål.
Hæld smørret og den tynde hvide væske ud i sigten.
Den hvide væske er kærnemælk.
Det der er tilbage i sigten er smør.
Smag smørret til med lidt salt og evt. krydderi eller hakkede friske krydderurter.
Kilde:arla.dk
PS. Det kræver jo så lige, at I kan få fløde og kærnemælk i Norge.
Smørret på min måde bliver hvidt i stedet for margarinegul, hvilket er den farve, jeg foretrækker.
Denne måde er meget nemmere end jeres.
Jeg foretrekker skikkelig gult smaksrikt norsk smør, gjerne setertype, fremfor det hvite smøret man får i Danmark. Hver sin smak, altså.
vilken av disse 2 typene er best å bruke i jule baksten?
Er det vanlig at det blir litt grisete når man elter smørret i bollen med vann? Syns det var en del som hang seg opp i bunnen. Og skal smøret være forholdsvis mykt? Det ble i alle fall det jeg forsøkte å lage.
Da har jeg laget smør 🙂 Det ble himla godt,konsistensen er super,så dette tror jeg blir «brødskivsmøret» i jula.
Saupen ble brukt i aniskringledeigen,skal bli gøy å se resultatet der
Hei! Jeg har laget smør!! Etter den første oppskrifta. Det ble veldig godt, og det frister til gjenetakelse. I stedet for å helle av saupen og samle smøret med hendene, helte jeg hele bollen med innhold over et «klede», slik at saupen rant av, og smøret havnet i kledet, som jeg da tullet sammen til en ball, og klemte resten av saupen ut av. Eltet i vann, altså. Det ble lite søl, og bedre å elte smøret slik, syntes jeg… blirnok hjemmelaget smør til lutefisken i år! 🙂
Aniskringlene som ble bakt med saup ble skikkelig gode 🙂
Knall godt! Og overraskende enkelt.
Tusen takk for oppskriften.
Må saltet knas inn i «ferdig» smør, eller kan det blandes inn i fløten/rømmen før kjerningen?