Liste ved kjøleskapet

Liste ved kjøleskapet: Til handling og til ukeplaner for middag

Vårt bidrag til matvalg i januar er kjedelig og døllt. Det er økonomisk, enkelt, men viser seg forbløffende befriende i hverdagen. For ikke å snakke om at det blir mer ordentlig mat av det. Begynn med ukeplanlegging du også.

Matvalg i januar handler om kasting av mat, og forbrukeren står for mesteparten av det gjennom våre husholdninger. Ferskvarer som ikke lenger er fristende eller utgått havner i søppeldunken, og det i store mengder.

Løsningen er å bestemme flere middager i slengen, og tenke på hvilke ingredienser man bruker: Har du en middag med brokkoli til; anta at en middag til den uken bør bruke opp resten. Kjøper du gigantpakker med kylling, så sørg for at du har planer om mer enn en kyllingmiddag. Simpelt husmortriks, men vrient å gjennomføre.

Her er noen tips:

-Sett av en dag hvor du likevel har litt tid(gjerne med familien), og sett opp dagene en ukes tid fremover. Deretter fyller du på med middager. Med oversikten rett foran deg, ser du fort hvor du må finne på noe. Fersk fisk to dager gir typisk nok til en fiskesuppe senere, da får du brukt grønnsaker også. Det er lurt med samleretter som panner, gryter eller supper.

-Lag en handleliste, uavhengig av om du handler en gang i uken eller oftere er det greit å vite hva som må i hus. Hvis ikke ender en gjerne med dobbelt opp, og noe blir ikke brukt. Heng den på kjøkkenet.

-Lag maten du har planlagt! Det er ikke alltid like lett, fristende tilbud og dårlig tid kan like gjerne inntreffe selv om du har en liste. Når du kommer inn i planleggingen går det superfort, og det er lettere å gjennomføre det som er planlagt enn et innfall.

Dette er enklere i teorien enn praksis.

La oss likevel enes om en ting: man får ikke bedre tid av å lure på hva man skal ha til middag. Med planlegging vet du hvilke dager du bør ha en rask middag og kan planlegge deretter. Vissheten om hva man skal ha til middag gjør ogsåforarbeid og arbeidsdeling mye enklere. Det er rett og slett befriende å vite hva som skal stå på bordet de neste dagene.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

6 Responses to Matvalg januar2010: Planlegg måltidene

 1. Snosen sier:

  Matvalg, bra initiativ!
  Det vanskeligste er ikke å planlegge middager, men å planlegge å bruke opp alt som er igjen av rester av ingredienser!
  Min erfaring er at det er fint å hå tenkt ut en 3-4 mulige middager, og improvisere ut over det. Det skjer alltid noe uforutsett i løpet av en uke: Man får veldig lyst på ta-med-sushi, overtidsjobbing, middag med venner… I alle fall i vår tomannshusholdning. Sikkert mer rutine hvis det er barn i huset.
  Ellers er jo supper og omeletter fine saker man kan putte mange rester i!

  • Tor Erik sier:

   Om det ikke kom riktig frem her, så beklager jeg. Poenget er nettopp å sette opp en plan som gjør at du har en rett for restene av ingrediensene.
   Selvsagt dukker det opp ting, men om man da har en plan, så er det stort sett mulig å forskyve med en dag uten problemer.
   Ellers er jo selvsagt din metode bra også.

 2. […] Første tiltak var å begynne med ukeplaner. Jeg setter nå av litt tid hver mandag for å planlegge neste ukes meny. Målet er å sette sammen retter som gjør at svinnet på råvarene ble minimalt. […]

 3. Strekker sier:

  Amen!

  Dette blir enda lettere dersom man følger opp forrige måneds forsett om å ta vare på restene sine. En rest her og en rest der – og sånn noenlunde oversikt over dem – kan raskt gi inspirasjon. Jeg syns at noe av det vanskelig med matplanlegging er de ubegrensede mulighetene. Binder man seg til å bruke så mye som mulig av det man har i fryser og skap, ser man raskt at i alle fall to-tre av middagene foreslår seg selv.

  Et eksempel:I min husholdning er vi to voksne mennesker. I fryseboksen min nå har jeg blant annet 250 gram frossen torsk, en halv pakke brokkoli, frossen kremfløte, egg og crème fraîche (som jeg fikk reddet før de gikk ut på dato), en halv liter pannekakerøre (lagde for mye og ville ikke kaste). Egg og fisk kommer til å gå med til fiskegrateng. Crème fraiche, litt fløte, resten av eggene og brokkolien går i en grønnsakspai, og pannekaker er godt til suppe – så da lager jeg en hjemmelaget tomatsuppe og steker opp pannekakene.

  Vips – tre middager!

  Hvilket fører meg til et forslag for neste måneds tema: Basisvarer – hva, hvordan og hvorfor? Et godt utvalg basisvarer gjør det jo letere å spise opp all mat. Terskelen for å smelle sammen en pai, suppe eller grateng blir betydelig lavere hvis alle nødvendige rammeingredienser er i hus.

 4. Janke sier:

  Hei
  Thermomix er «verdens minste elektriske kjøkken»

  En av flere fantastiske ting denne kjøkken assistenten gjør er: å hjelpe til med å lage restemat, rerererer til det siden det var tema her. Men må ses og oppleveles,da den faktisk innehar alt på et kjøkken og gjør alt bortsett fra å steke!!!
  Se og les om den. Gruppene heter: Thermomix i norge Da kan dere lese, se og oppleve maskinen. Ønskes det demo, gir vi gledelig det 🙂

  Det er en fantastisk grei kjøkkenassistent!

  Meld dere gjerne og inn i gruppen min som heter: For oss hobbykokker som tørr å utforske i grytene.
  Der vil det sendes ut tilbudsbrev fra meg hos grossist på panner, gryter, oljer, eddiker m.m. der vil bli lagt ut oppskrifter, tips,info, diskusjoner

  Fint om du og ønsker dine venner velkommen i gruppene og tipser de om begge sidene.

  tusen takk og velkommen

  Hilsen Janicke H