Liste ved kjøleskapet
Liste ved kjøleskapet: Til handling og til ukeplaner for middag

Vårt bidrag til matvalg i januar er kjedelig og døllt. Det er økonomisk, enkelt, men viser seg forbløffende befriende i hverdagen. For ikke å snakke om at det blir mer ordentlig mat av det. Begynn med ukeplanlegging du også.

Matvalg i januar handler om kasting av mat, og forbrukeren står for mesteparten av det gjennom våre husholdninger. Ferskvarer som ikke lenger er fristende eller utgått havner i søppeldunken, og det i store mengder.

Løsningen er å bestemme flere middager i slengen, og tenke på hvilke ingredienser man bruker: Har du en middag med brokkoli til; anta at en middag til den uken bør bruke opp resten. Kjøper du gigantpakker med kylling, så sørg for at du har planer om mer enn en kyllingmiddag. Simpelt husmortriks, men vrient å gjennomføre.

Her er noen tips:

-Sett av en dag hvor du likevel har litt tid(gjerne med familien), og sett opp dagene en ukes tid fremover. Deretter fyller du på med middager. Med oversikten rett foran deg, ser du fort hvor du må finne på noe. Fersk fisk to dager gir typisk nok til en fiskesuppe senere, da får du brukt grønnsaker også. Det er lurt med samleretter som panner, gryter eller supper.

-Lag en handleliste, uavhengig av om du handler en gang i uken eller oftere er det greit å vite hva som må i hus. Hvis ikke ender en gjerne med dobbelt opp, og noe blir ikke brukt. Heng den på kjøkkenet.

-Lag maten du har planlagt! Det er ikke alltid like lett, fristende tilbud og dårlig tid kan like gjerne inntreffe selv om du har en liste. Når du kommer inn i planleggingen går det superfort, og det er lettere å gjennomføre det som er planlagt enn et innfall.

Dette er enklere i teorien enn praksis.

La oss likevel enes om en ting: man får ikke bedre tid av å lure på hva man skal ha til middag. Med planlegging vet du hvilke dager du bør ha en rask middag og kan planlegge deretter. Vissheten om hva man skal ha til middag gjør ogsåforarbeid og arbeidsdeling mye enklere. Det er rett og slett befriende å vite hva som skal stå på bordet de neste dagene.