Filmen Food Inc setter fokus på konsekvensene av matvalgene vi tar.

Filmen Food Inc setter fokus på konsekvensene av matvalgene vi tar.

Å bry seg om mat innebærer en viss interesse for hva som ligger bak det vi putter i oss. Matvalgene vi tar, får konsekvenser. Filmer som Food inc. og bøker som Den hemmelige kokken forteller oss at noen av dem er betydelig mer alvorlige enn vi liker å tenke på.

Det er noe som skurrer. Maten i butikkene er preget av svinebillig industrimat der alt handler om pris, ikke kvalitet. Som samfunn kaster vi mat i overflod, og godter oss over småkroner spart på kjøtt. Enten er det billig og enkelt, eller så handler alt om næringsinnholdet. Få spør om smak, kvalitet, miljø, rettferdighet, dyrevelferd, sykdommer, eller alt det andre som påvirkes av matvalgene vi tar.  Sammen med ferdigmat og halvfabrikata forsvinner kultur, tradisjoner, ferdigheter og middagsretter ut vinduet. Selv tradisjonelle samlinger som fødselsdager outsources til fastfoodkjeder.

Det er ambisiøst, kanskje til og med pretensiøst, men vi foreslår et nyttårsforsettfor alle matskribenter, basert på en  ide som startet hos @spiseplikt på Twitter: «Det hadde vært stilig om vi kollektivt kunne satt etiske problemstillinger på agendaen.»
En strålende ide i sin naive enkelhet, og bringer oss til Matvalg 2010:

Alle som skriver om mat utfordres månedlig til å ta opp et definert tema om matvalgene vi gjør.

12 måneder, 12 tema, og 12 artikler per deltager innen matvalg og -etikk i 2010. Vi begynner nå og elleve av temaene er fremdeles åpen.

Ett tema for hver måned, og alle deltagere lager sin vinkling på det.Sammen har vi muligheten til å faktisk endre noe, og sette dagsorden. Matvalg 2010 handler om å respektere det du putter i deg og måten du gjør det på, hvordan det følges opp er opp til den enkelte. Vi tar innspill til kommende tema i kommentarfeltet, men tar oss friheten til å stake ut en passende kurs for smalhans-måneden januar:

Matvalg januar: Hvordan kan vi redusere mengden mat som kastes?

465 000 tonn mat kastes i året, og det er husholdningene som står for mesteparten. Et tips, et råd, en resteoppskrift,

Det er på langt nær første gang kasting av mat kommer i fokus. (faksimile Dinmat.no)

Det er på langt nær første gang kasting av mat kommer i fokus. (faksimile Dinmat.no)

mulighetene for endring er mange. Tilkjennegi hvorfor du skriver om det, og dimensjonene på avfallet, så kanskje noe blir med videre.

Vil du henge med på Matvalg-stafetten, så legg gjerne inn en lenke til denne posten og/eller bruke prefixet «Matvalg2010:» på posten, slik at vi kan spre det videre. På Twitter brukes taggen #Matvalg, og det er bare å henge seg på, sende utfordringen videre, eller sette seg ned å skrive.

Det er forsøket verdt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

39 Responses to Matvalg 2010: Kan vi endre verden?

 1. Astrid sier:

  Oj, for et spennende prosjekt!!! Dette skal definitivt følges videre!

 2. StHanne sier:

  WOW! For et bra initiativ!! Heia @spiseplikt på http://www.spiseplikt.no og @ordentligmat her! Jeg skal som matjournalist i Maison Mat & Vin ha dette i bakhodet hele veien, selv om vi ikke nødvendigvis kan løse det helt slik som dere som blogger kan! Men jeg er med dere, både i sinn og praksis!

 3. @2mash sier:

  Glimrende initiativ! Det er dessverre ikke mye som tyder på stor endringsvilje hos matgigantene enn så lenge. Litt mer press er ikke å forakte. Dessuten tror jeg generell kunnskap og bevissthet om matkvalitet (slik det fremmes daglig på denne bloggen) kan ha sin effekt på hva vi kjøper – og dermed på hva kjedene etter hvert vil tilby oss.

  • Tor Erik sier:

   Takker!
   Tanken og er at med felles tema, og felles agenda så vil vi ha en mulighet til å påvirke dagsorden. Det skal veldig lite til om snøballen først ruller, og det er verdt et forsøk.
   Står vi alene faller det hele selvsagt på en ubehagelig stengrunn, men tanken er uansett å forsøke å holde det gjennom hele årets 12 måneder.

 4. Heidi sier:

  Dette var et spennende og aktuelt tema. Helt enig med deg i artikkelen – maten som selges i dagligvarebutikkene er ikke akuratt det beste vi kan ha i oss….
  Det skal bli spennende å følge temaet videre!

 5. Heidi sier:

  “Matvalg2010″:
  håper det var dette jeg skulle gjøre for å bli med i matvalg -stafetten:-) så nå må jeg sette meg ned å skrive

 6. Elise sier:

  Kanonbra! Jeg tar utfordringen! Alle matbloggere unite. La 2010 bli et politisk matår.

  Dyrevelferd er noe av det jeg brenner aller mest for så det er bra dere har det på radaren.

  Skal legge hodet i bløtt og tenke ut flere vinklinger.

 7. Jag är med!
  Självklart är 2010 året då vi ska väcka de små & stor frågorna om maten vi äter varje dag!

 8. Linn sier:

  Självklart vill jag vara med i “Matvalg2010:”!

 9. Linn sier:

  Självklart vill jag vara med i “Matvalg2010:” !

 10. Sanna sier:

  hej! vilket suveränt bra projekt! Jag är självklart med. ska omedelbart börja skriva på januari månads inlägg om Matval 2010

 11. Ok, da er vi igang! Godt første tema. Jeg foreslår dette til februar-tema:

  Er fiskerinasjonen Norge i ferd med å bli en laks og oppdrettsnasjon, og dermed miste et av de største sjømatmangfoldene i verden? Oppdrett blir mer og mer utbredt i verden og det er ikke uvanlig at kanskje en tredjedel av fisken i en europeisk fiskedisk er oppdrett. Hjemme begrenser det seg til laksefisk, torsk, kveite og piggvar, men det blir også importert en del oppdrettsfisk, som tilapia, havabbor etc. Hva med den fisken som svømmer utenfor stuedøren vår (breiflabb i mitt tilfelle;))? I Paris er lyr en ekslusiv fisk og sei er standard vare. Kunne vi vært flinkere å bruke lokale fiskesorter? Er det noe i sjøen vi ikke utnytter?

  Jeg, for min del, vil ikke ensidig fokusere på det negative med oppdrett. Vi lager god laks, så om det tilbys en laks som er mer bærekraftig enn den vi har i dag, så kjøper jeg den. Er det noe på markedet som er et skikkelig alternativ og bør trekkes frem? Er vi villig til å betale mer for en «økologisk» laks?

  Februar setter skreifiske i gang for fullt, er dette et bærekraftig fiske eller er vi på vei til å kopiere feilsteget som ble gjort på østkysten av USA en tid tilbake? Eksportutvalget sier at det er godt fiskegrunnlag, fiskerne selv synes alltid det er overflod, men hva sier forskerene?

  Kan vi på bakgrunn av vår kollektive innsats komme frem til en slags kjøpsguide for sjømat a la den de lager i akvariet i San Fransisco(?)? Hva med en praktisk rødliste vi kan legge ut på bloggene våres eller trykke i magasinene?

  Jeg er generelt ikke så glad i tvinge frem argumenter ved å angripe for mye, så det hadde vært kjekt om vi kunne holdt tematikken og vinklingen positiv. Ingen i matbransjen i Norge er ute etter å føkke noen over eller selge tørrmelk til Afrika (sant?!?), så har vi gode nok argumenter, så vil folk høre. Angriper vi som en gjeng snobbete matnerder, har vi tapt.

  Jeg gleder meg og takk for at dere tok dette videre.

  • Tor Erik sier:

   Fisk og miljø er et strålende tema. Når denne uken er over skal jeg se på månedens fokus, og så må vi finne ut hvordan vi kan enes om temaene.
   Det har rett og slett vokst litt brått, og det blir jo litt vanskelig å holde alle happy med valgene vi tar fortløpende.
   Når det kommer til snobberi og fremtvinging av argumenter er jeg 100% enig. Maltvalg skal gi et fokusområde, skribentene velger vinkel, argumenter, saker selv.

   Jeg synes jo f.eks «omnivores delusion» http://www.american.com/archive/2009/july/the-omnivore2019s-delusion-against-the-agri-intellectuals er interessant lesning, nettopp fordi man får et alternativt perspektiv.

   Uansett kult du er med, og kudos deluxe for idespiren.

 12. […] 2010 January 4, 2010 By Sanna Den norske bloggaren Ordentligmat har gått ut med en förfrågan till alla andra matbloggare om vi vill vara med i projektet Matvalg […]

 13. Elise sier:

  Hei! hvis dere ikke allerede har det ermet hadde vært strålende hvis dere lagde en liste over publiserte innlegg i matvalg her på bloggen. Jobber med mitt!

 14. Eva sier:

  http://abouteva.blogspot.com/2010/01/matvalg-januar.html

  Her er mine tanker om temaet. Kjempebra initiativ!

 15. Louise sier:

  Hei,

  Veldig bra initiativ dette! Uten å kjenne til hverken ordentligmat.no eller matvalg2010 startet jeg i desember bloggen «spis opp maten din!» på restemat.blogspot.com. Er fortsatt i startfasen i forhold til både innhold og form, men bloggens tittel passer jo veldig bra til månedens tema:-)

  Hilsen Louise

 16. […] Sjekk ut matvalg 2010 på http://www.ordentligmat.no om restemat – blant […]

 17. Bøfjering sier:

  Veldig bra initiativ som gjekk rett heim i stova! Mitt bidrag ligg her http://boefjerding.blogspot.com/2010/01/matvalg-2010-kasting-av-mat.html

 18. […] norske matbloggen Ordentlig Mat står bak et spennende tiltak kalt Matvalg 2010. Hver måned presenteres et matrelatert tema, der matbloggere og alle andre med et ytringsbehov […]

 19. Hege Blom-Bakke sier:

  Skriver en oppgave om «Restemat». Dette er et kjempespennende tema.
  Mange gode innspill her.
  Håper på enda flere!

 20. Dette er et tema som min mann og jeg ofte diskuterer. Nå kan vi kanskje få tips på veien. FLOTT!! -vi er med.

  • Tor Erik sier:

   Kult, I dag går «fristen» for januartemaet ut, men heng dere på. Vi begynner faktisk å bli en del. Spennende å se hvor dette ender.

 21. […] Matvalg i januar handler om kasting av mat, og forbrukeren står for mesteparten av det gjennom vår…Ferskvarer som ikke lenger er fristende eller utgått havner i søppeldunken, og det i store mengder. […]

 22. Noen som har noe annet tema enn mitt overnevnte om miljøpåvirkningen til oppdrettsfisk?

 23. Hva med en oppsamlingpost på denne bloggen med alle bidragene som er kommet inn? Mitt kommer på trykk i BT neste lørdag.

 24. […] for Matvalg handler om sjømat. Fisk, krabbe, skjell og reker. Det meste fra sjøen har et svært godt rykte […]

 25. Fru Lou sier:

  Hei!

  Hva skjer med matvalg? Var bortreist i februar så jeg fikk ikke skrevet noe da, venter spent på mars-tema!

  • Tor Erik sier:

   Kjøkkenoppussing og mye på jobb skjedde, vi beklager.
   Marstema er sent men godt: Barn og mat.

 26. […] vært bestilt av matvalg 2010, men det er den altså ikke. Vi er flere som tenker i samme baner, og verdensendringene er i gang. Anna 2 år renser og smugspiser kamskjell (de kom aldri til […]

  • Kelly, Please don’t worry too much. You and your son will be in my prayers and everyone on this site will lift you up. The good news is you can still come here and share. Go to home page here of Zenyatta.com to the news section and read the letter from the Mosses and about the baby shower. We are posting there for now until they start a forum. I hope you understood me cause I’m terrible at directions. Please go there and I will pray for you and your son.

 27. […] Så nå får vi pakke på døren, pakke med kniver, dingser og former, sammen med oppdraget om å skrive om matpakkekunst. Noe som gjør matpakken litt ut over det vanlige, og med frukt og grønt selvsagt. Ikke helt det vi hadde tenkt oss, og ikke helt vår tekopp, men opplysningen er foreløpig i sin innledende fase, la oss gi det litt tid.  ”Ukens grønnsak” er mer i vår gate foreløpig, men vi kan knapt være motstandere mot ideen om å få gjennomslag ved å la mange omtale samme tema samtidig. […]

 28. […] Ordentlig mat har utfordret alle som skriver om mat om å bidra til å sette etiske tema knyttet til de matvalg […]