Filmen Food Inc setter fokus på konsekvensene av matvalgene vi tar.
Filmen Food Inc setter fokus på konsekvensene av matvalgene vi tar.

Å bry seg om mat innebærer en viss interesse for hva som ligger bak det vi putter i oss. Matvalgene vi tar, får konsekvenser. Filmer som Food inc. og bøker som Den hemmelige kokken forteller oss at noen av dem er betydelig mer alvorlige enn vi liker å tenke på.

Det er noe som skurrer. Maten i butikkene er preget av svinebillig industrimat der alt handler om pris, ikke kvalitet. Som samfunn kaster vi mat i overflod, og godter oss over småkroner spart på kjøtt. Enten er det billig og enkelt, eller så handler alt om næringsinnholdet. Få spør om smak, kvalitet, miljø, rettferdighet, dyrevelferd, sykdommer, eller alt det andre som påvirkes av matvalgene vi tar. Sammen med ferdigmat og halvfabrikata forsvinner kultur, tradisjoner, ferdigheter og middagsretter ut vinduet. Selv tradisjonelle samlinger som fødselsdager outsources til fastfoodkjeder.

Det er ambisiøst, kanskje til og med pretensiøst, men vi foreslår et nyttårsforsettfor alle matskribenter, basert på en ide som startet hos @spiseplikt på Twitter: «Det hadde vært stilig om vi kollektivt kunne satt etiske problemstillinger på agendaen.»
En strålende ide i sin naive enkelhet, og bringer oss til Matvalg 2010:

Alle som skriver om mat utfordres månedlig til å ta opp et definert tema om matvalgene vi gjør.

12 måneder, 12 tema, og 12 artikler per deltager innen matvalg og -etikk i 2010. Vi begynner nå og elleve av temaene er fremdeles åpen.

Ett tema for hver måned, og alle deltagere lager sin vinkling på det.Sammen har vi muligheten til å faktisk endre noe, og sette dagsorden. Matvalg 2010 handler om å respektere det du putter i deg og måten du gjør det på, hvordan det følges opp er opp til den enkelte. Vi tar innspill til kommende tema i kommentarfeltet, men tar oss friheten til å stake ut en passende kurs for smalhans-måneden januar:

Matvalg januar: Hvordan kan vi redusere mengden mat som kastes?

465 000 tonn mat kastes i året, og det er husholdningene som står for mesteparten. Et tips, et råd, en resteoppskrift,

Det er på langt nær første gang kasting av mat kommer i fokus. (faksimile Dinmat.no)
Det er på langt nær første gang kasting av mat kommer i fokus. (faksimile Dinmat.no)

mulighetene for endring er mange. Tilkjennegi hvorfor du skriver om det, og dimensjonene på avfallet, så kanskje noe blir med videre.

Vil du henge med på Matvalg-stafetten, så legg gjerne inn en lenke til denne posten og/eller bruke prefixet «Matvalg2010:» på posten, slik at vi kan spre det videre. På Twitter brukes taggen #Matvalg, og det er bare å henge seg på, sende utfordringen videre, eller sette seg ned å skrive.

Det er forsøket verdt.