Å bry seg om mat innebærer en viss interesse for hva som ligger bak det vi putter i oss. Matvalgene vi tar, får konsekvenser. Filmer som Food inc. og bøker som Den hemmelige kokken forteller oss at noen av dem er betydelig mer alvorlige enn vi liker å tenke på.
Det er noe som skurrer. Maten i butikkene er preget av svinebillig industrimat der alt handler om pris, ikke kvalitet. Som samfunn kaster vi mat i overflod, og godter oss over småkroner spart på kjøtt. Enten er det billig og enkelt, eller så handler alt om næringsinnholdet. Få spør om smak, kvalitet, miljø, rettferdighet, dyrevelferd, sykdommer, eller alt det andre som påvirkes av matvalgene vi tar. Sammen med ferdigmat og halvfabrikata forsvinner kultur, tradisjoner, ferdigheter og middagsretter ut vinduet. Selv tradisjonelle samlinger som fødselsdager outsources til fastfoodkjeder.
Det er ambisiøst, kanskje til og med pretensiøst, men vi foreslår et nyttårsforsettfor alle matskribenter, basert på en ide som startet hos @spiseplikt på Twitter: «Det hadde vært stilig om vi kollektivt kunne satt etiske problemstillinger på agendaen.»
En strålende ide i sin naive enkelhet, og bringer oss til Matvalg 2010:
Alle som skriver om mat utfordres månedlig til å ta opp et definert tema om matvalgene vi gjør.
12 måneder, 12 tema, og 12 artikler per deltager innen matvalg og -etikk i 2010. Vi begynner nå og elleve av temaene er fremdeles åpen.
Ett tema for hver måned, og alle deltagere lager sin vinkling på det.Sammen har vi muligheten til å faktisk endre noe, og sette dagsorden. Matvalg 2010 handler om å respektere det du putter i deg og måten du gjør det på, hvordan det følges opp er opp til den enkelte. Vi tar innspill til kommende tema i kommentarfeltet, men tar oss friheten til å stake ut en passende kurs for smalhans-måneden januar:
Matvalg januar: Hvordan kan vi redusere mengden mat som kastes?
465 000 tonn mat kastes i året, og det er husholdningene som står for mesteparten. Et tips, et råd, en resteoppskrift,
mulighetene for endring er mange. Tilkjennegi hvorfor du skriver om det, og dimensjonene på avfallet, så kanskje noe blir med videre.
Vil du henge med på Matvalg-stafetten, så legg gjerne inn en lenke til denne posten og/eller bruke prefixet «Matvalg2010:» på posten, slik at vi kan spre det videre. På Twitter brukes taggen #Matvalg, og det er bare å henge seg på, sende utfordringen videre, eller sette seg ned å skrive.
Det er forsøket verdt.
Oj, for et spennende prosjekt!!! Dette skal definitivt følges videre!
WOW! For et bra initiativ!! Heia @spiseplikt på http://www.spiseplikt.no og @ordentligmat her! Jeg skal som matjournalist i Maison Mat & Vin ha dette i bakhodet hele veien, selv om vi ikke nødvendigvis kan løse det helt slik som dere som blogger kan! Men jeg er med dere, både i sinn og praksis!
Glimrende initiativ! Det er dessverre ikke mye som tyder på stor endringsvilje hos matgigantene enn så lenge. Litt mer press er ikke å forakte. Dessuten tror jeg generell kunnskap og bevissthet om matkvalitet (slik det fremmes daglig på denne bloggen) kan ha sin effekt på hva vi kjøper – og dermed på hva kjedene etter hvert vil tilby oss.
Takker!
Tanken og er at med felles tema, og felles agenda så vil vi ha en mulighet til å påvirke dagsorden. Det skal veldig lite til om snøballen først ruller, og det er verdt et forsøk.
Står vi alene faller det hele selvsagt på en ubehagelig stengrunn, men tanken er uansett å forsøke å holde det gjennom hele årets 12 måneder.
Dette var et spennende og aktuelt tema. Helt enig med deg i artikkelen – maten som selges i dagligvarebutikkene er ikke akuratt det beste vi kan ha i oss….
Det skal bli spennende å følge temaet videre!
“Matvalg2010″:
håper det var dette jeg skulle gjøre for å bli med i matvalg -stafetten:-) så nå må jeg sette meg ned å skrive
Kanonbra! Jeg tar utfordringen! Alle matbloggere unite. La 2010 bli et politisk matår.
Dyrevelferd er noe av det jeg brenner aller mest for så det er bra dere har det på radaren.
Skal legge hodet i bløtt og tenke ut flere vinklinger.
Jag är med!
Självklart är 2010 året då vi ska väcka de små & stor frågorna om maten vi äter varje dag!
Självklart vill jag vara med i “Matvalg2010:”!
Självklart vill jag vara med i “Matvalg2010:” !
hej! vilket suveränt bra projekt! Jag är självklart med. ska omedelbart börja skriva på januari månads inlägg om Matval 2010
Ok, da er vi igang! Godt første tema. Jeg foreslår dette til februar-tema:
Er fiskerinasjonen Norge i ferd med å bli en laks og oppdrettsnasjon, og dermed miste et av de største sjømatmangfoldene i verden? Oppdrett blir mer og mer utbredt i verden og det er ikke uvanlig at kanskje en tredjedel av fisken i en europeisk fiskedisk er oppdrett. Hjemme begrenser det seg til laksefisk, torsk, kveite og piggvar, men det blir også importert en del oppdrettsfisk, som tilapia, havabbor etc. Hva med den fisken som svømmer utenfor stuedøren vår (breiflabb i mitt tilfelle;))? I Paris er lyr en ekslusiv fisk og sei er standard vare. Kunne vi vært flinkere å bruke lokale fiskesorter? Er det noe i sjøen vi ikke utnytter?
Jeg, for min del, vil ikke ensidig fokusere på det negative med oppdrett. Vi lager god laks, så om det tilbys en laks som er mer bærekraftig enn den vi har i dag, så kjøper jeg den. Er det noe på markedet som er et skikkelig alternativ og bør trekkes frem? Er vi villig til å betale mer for en «økologisk» laks?
Februar setter skreifiske i gang for fullt, er dette et bærekraftig fiske eller er vi på vei til å kopiere feilsteget som ble gjort på østkysten av USA en tid tilbake? Eksportutvalget sier at det er godt fiskegrunnlag, fiskerne selv synes alltid det er overflod, men hva sier forskerene?
Kan vi på bakgrunn av vår kollektive innsats komme frem til en slags kjøpsguide for sjømat a la den de lager i akvariet i San Fransisco(?)? Hva med en praktisk rødliste vi kan legge ut på bloggene våres eller trykke i magasinene?
Jeg er generelt ikke så glad i tvinge frem argumenter ved å angripe for mye, så det hadde vært kjekt om vi kunne holdt tematikken og vinklingen positiv. Ingen i matbransjen i Norge er ute etter å føkke noen over eller selge tørrmelk til Afrika (sant?!?), så har vi gode nok argumenter, så vil folk høre. Angriper vi som en gjeng snobbete matnerder, har vi tapt.
Jeg gleder meg og takk for at dere tok dette videre.
Fisk og miljø er et strålende tema. Når denne uken er over skal jeg se på månedens fokus, og så må vi finne ut hvordan vi kan enes om temaene.
Det har rett og slett vokst litt brått, og det blir jo litt vanskelig å holde alle happy med valgene vi tar fortløpende.
Når det kommer til snobberi og fremtvinging av argumenter er jeg 100% enig. Maltvalg skal gi et fokusområde, skribentene velger vinkel, argumenter, saker selv.
Jeg synes jo f.eks «omnivores delusion» http://www.american.com/archive/2009/july/the-omnivore2019s-delusion-against-the-agri-intellectuals er interessant lesning, nettopp fordi man får et alternativt perspektiv.
Uansett kult du er med, og kudos deluxe for idespiren.
Hei! hvis dere ikke allerede har det ermet hadde vært strålende hvis dere lagde en liste over publiserte innlegg i matvalg her på bloggen. Jobber med mitt!
http://abouteva.blogspot.com/2010/01/matvalg-januar.html
Her er mine tanker om temaet. Kjempebra initiativ!
Hei,
Veldig bra initiativ dette! Uten å kjenne til hverken ordentligmat.no eller matvalg2010 startet jeg i desember bloggen «spis opp maten din!» på restemat.blogspot.com. Er fortsatt i startfasen i forhold til både innhold og form, men bloggens tittel passer jo veldig bra til månedens tema:-)
Hilsen Louise
Louise: Tack för tips och många goda ideér! http://receptomaten.blogspot.com/2010/01/matval-2010-matbloggen-restemat-om.html
http://www.handelsbladetfk.no/id/18721
Veldig bra initiativ som gjekk rett heim i stova! Mitt bidrag ligg her http://boefjerding.blogspot.com/2010/01/matvalg-2010-kasting-av-mat.html
ny resteoppskrift: Resteminestrone
http://restemat.blogspot.com/2010/01/min-minestrone.html
Skriver en oppgave om «Restemat». Dette er et kjempespennende tema.
Mange gode innspill her.
Håper på enda flere!
Støtter det gode initiativet! Her er mitt bidrag: http://trineblogg.blogspot.com/2010/01/matvalg-2010-hvordan-kan-vi-redusere.html
Dette er et tema som min mann og jeg ofte diskuterer. Nå kan vi kanskje få tips på veien. FLOTT!! -vi er med.
Kult, I dag går «fristen» for januartemaet ut, men heng dere på. Vi begynner faktisk å bli en del. Spennende å se hvor dette ender.
Noen som har noe annet tema enn mitt overnevnte om miljøpåvirkningen til oppdrettsfisk?
Hva med en oppsamlingpost på denne bloggen med alle bidragene som er kommet inn? Mitt kommer på trykk i BT neste lørdag.
Hei!
Hva skjer med matvalg? Var bortreist i februar så jeg fikk ikke skrevet noe da, venter spent på mars-tema!
Kjøkkenoppussing og mye på jobb skjedde, vi beklager.
Marstema er sent men godt: Barn og mat.
Mitt aprilbidrag er her http://boefjerding.blogspot.com/2010/04/matvalg-2010-april-vet-vi-hva-vi-spiser.html
Her er mitt bidrag til april-temaet: http://www.matlykke.no/2010/05/matvalg-april-vet-du-hva-du-spiser.html.
Kelly, Please don’t worry too much. You and your son will be in my prayers and everyone on this site will lift you up. The good news is you can still come here and share. Go to home page here of Zenyatta.com to the news section and read the letter from the Mosses and about the baby shower. We are posting there for now until they start a forum. I hope you understood me cause I’m terrible at directions. Please go there and I will pray for you and your son.