Ovnsstekte vintergrønnsaker

Ovnsstekte vintergrønnsaker

Ovnsstekte vintergrønnsaker er en supervinner som er så enkel at vi nok en gang beveger oss i grenseland for hva som kan kalles en oppskrift. Et tips, og noen triks som garanterer et godt resultat derimot, så har du et tilbehør for alltid. Her er tre hemmeligheter for vellykkede ovnsbakte grønnsaker.

Rotgrønnsaker er vintermat, og mulighetene for variasjon av dette er bare begrenset av fantasien. Dette er perfekt tilbehør, og kan enkelt erstatte poteter, pasta eller ris i mange sammenhenger.  Det er tre ting er verdt å passe på når du lager denne rette, og ingen av dem er ingredienser…

Oppskrift på ovnsbakte rotgrønnsaker:

Tre gulrøtter

Rotgrønnsaker oppdelt og ikke oppå hverandre

Rotgrønnsaker oljet, og ikke oppå hverandre

En til to pastinakker
En løk
Et par uskrelte fedd hvitløk
Olje
salt og pepper
Evt krydder

Sett ovnen på 225 C, og dette er det første som er verdt å ta med seg: Grønnsakene skal steke på høy varme, karbohydrater skal karamelliseres og sødmen skal frem.
Del så gulrøttene og pastinakken på langs i omtrent like store biter. Skjær løken i båter fra rot til tupp og løs hvitløksfeddene.  Dette sikrer at alt er ferdig stekt samtidig.
Viktig tips nummer to: sleng alle ingrediensene i en pose, og bland oljen sammen med krydderne. Hell så oljeblandingen i posen og lukk den igjen, men godt med luft i. Nå har du et stort rom som du kan riste grønnsakene godt rundt. Slik  fordeles olje og krydder ordentlig, Tv-kokkene som bare sprinkler olje over i en fei jukser, det er jeg hellig overbevist om.

Ferdig stekte, fantastisk smakfulle vintergrønnsaker

Ferdig stekte, fantastisk smakfulle vintergrønnsaker

Deretter helles alle grønnsakene på et stekebrett, og tips nummer tre er svært viktig: ikke lag en haug. La vær bit ligge for seg selv, da blir de stekt og ikke kokt.

Inn i ovnen i 15-20 minutter til de er godt brunet og ferdige, og du har perfekt følge til nær sagt hva som helst.  hvitløken klemmes ut av skallet på den enkeltes tallerken.

Småpoteter, rødbeter, sellerirot, eller hva som helst er gode alternativer. Du kan krydre med timian eller andre urter, eller holde det rent med kun salt og pepper. Valget er ditt.
Bare husk: Høy varme, rist grønnsakene i en oppblåst pose for oljefordeling, og ikke legg dem i en haug når de stekes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

4 Responses to Ovnsbakte grønnsaker, en vintervinner

 1. Bjørnar sier:

  Dette er jo bare deilige ting 🙂
  Jeg vil slå et slag for en ypperlig rotgrønnsakkombo, som i hvert fall mine middagsgjester har satt pris på: pastinakk + kålrot. De kan jo hives i ovnen, men jeg bruker en variant med steikepanna. Hiv inn staver av kålrot først siden den trenger litt lengre tid for mørning enn (staver av) pastinakken. stek i smør skvis over sitron, og ha på salt, pepper og sitronsaft og gjestene vil lure på hvorfor de ikke har spist mer kålrot. Men først fremst er det blandingen av de to som jeg synes er interessant. Spesielt til stofe og vilt.

 2. Anette sier:

  Flott at vintergrønnsakene får komme fram i lyset – evt. inn i ovnen…

  Jeg pleier å støte kumminfrø og blande det, sammen med revet sitronskall, i godt smør. La det stå kaldt mens grønnsakene bakes i ovnen og når de taes ut rykende varme, ha dem over i en skål og hiv på generøse klatter med det kalde smøret som smelter og gir en ny «varm» dimensjon til grønnsakene.

  Gulerøtter bør alltid ha følge av kummin og de andre rotgrønnsakene er også veldig glad i det krydderet.

 3. Lise Mette sier:

  mmm, ser deilig ut!

 4. Jeppe sier:

  ..og her er et tips som tar brokkolien til ytterpunktet av hvor god den kan bli:
  http://www.amateurgourmet.com/2008/11/the_best_brocco.html

  Ovnstekt, den også. Med sitronskall, hvitløk, pinjekjerner og parmesan.