Ikke legg noe i kjøleskapet ditt som du ikke har en plan for. Dette er min nye enkle leveregel som skal forhindre at jeg kaster mat.

Fjorårets juleferie endte med at jeg måtte kaste to fulle handleposer med utgått mat. Jeg bestemte meg for å gjøre et overslag over verdien av det jeg kastet, det ble en kraftig oppvekking. Noe dramatisk måtte gjøres med husholdningens innkjøpspolitikk.

Første tiltak var å begynne med ukeplaner. Jeg setter nå av litt tid hver mandag for å planlegge neste ukes meny. Målet er å sette sammen retter som gjør at svinnet på råvarene ble minimalt.

Dessverre stopper ikke planlegging alene mitt overforbruk. En stor del av innholdet i mine to bæreposer, skyldes spontaninnkjøp av ymse gøyale produkter som man kommer over. Gjerne på tilbud.

Hvor ofte har du ikke selv tenkt: «Ooooh, denne var spennende og gøyal. Den kan jeg sikkert bruke til noe»? Og hvor ofte har du brukt det du kjøpte? I mitt tilfelle er det neste aldri, de råtner bakerst i kjøleskapet i vente på at jeg skal få en kreativ raptus.

Derfor formulerte jeg setningen vi startet med. Fra nå av skal ingenting inn i kjøleskapet mitt som jeg ikke har en plan for. Det kan være så billig det ønsker, men hvis jeg ikke klarer å finne en bruk for det blir det igjen i butikken.

Kjøleskap zero henspeiler på konseptet som inspirerte til ideen, inbox zero. Et konsept om hvordan man skal effektivisere sin daglige eposthåndtering. Hver epost du mottar skal resultere i en handling. Enten skal den svares på, arkiveres, føre til at man oppretter en oppgave. Målet er at på slutten av hver dag skal inboxen være tom.

Grunnprinsippet er det samme i de to, hvert element skal føre til en handling. For de veldig nerdete kan man si at kjøleskapet er en to-do liste, mens fryseboksen fungerer som arkiv.

Forskjellen er at zero i dette tilfellet ikke betyr at kjøleskapet skal være tomt på slutten av dagen, men heller en nullvisjon for svinn.