Alle liker hjemmebakt brød bedre enn brød fra Kiwi eller Rema, men mange av oss gidder likevel ikke sette en brøddeig.
Denne oppskriften har som mål å ugyldiggjøre alle argumenter mot brødbaking; det er ikke vanskelig, det er ikke slitsomt, og det tar ikke lang tid. Nåja, litt tid tar det, men det er tid man kan bruke på noe annet enn å bake brød, for dette brødet baker seg selv mens du gjør noe annet. Du behøver ikke engang elte deigen, ja, det er faktisk ikke mulig å elte denne brøddeigen, og det er derfor det kalles latmannsbrød. Denne oppskriften er til 4 solide og svært saftige brød slik at vi latsabber ikke behøver å bake brød så fryktelig ofte.

Du trenger:

2 pakker grovbakstmel
2 pakker tørrgjær
4 toppede teskjeer salt og ditto sukker
1 pakke solsikkekjerner
250 gram hasselnøttkjerner eller valnøtter
1 dl olivenolje eller annen olje
18 dl lunkent vann

Bland det tørre i en stor bolle. Tilsett vann og olje, og rør godt rundt med en stor sleiv. Deigen skal ikke bli så fast at du kan elte den; du må ikke under noen omstendigheter tilsette mer mel eller ta deigen ut av bollen for å elte den! Rør rundt i deigen til den har konsistens som havregrøt, og dekk til bollen med plastfolie. La deigen heve i 40 minutter eller deromkring.

Du trenger 4 brødformer. Disse må smøres virkelig godt for at denne sørpete deigen ikke skal sette seg fast, vær skikkelig raus med smøret.

Når deigen har hevet må du  røre rundt noen gangen med sleiva for å få luften ut av deigen. Deretter øser du en klatt deig oppi hver brødform, drysser mel på toppen og presser brøddeigen ned i formene. Deretter strøs enda mer mel på brødemnene, nok en gang er raushet stikkordet; du skal dekke brødene med plastfolie mens de hever en siste gang, og siden dette er en usedvanlig klissete deig må man bruke mye mel for å i det hele tatt få av plastfolien når brødene er ferdig hevet.

La herligheten heve i 35 – 45 min, dusj brødene med vann og stek 50 minutter på 220 grader. Avkjøles på rist.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

17 Responses to Brødbaking for latsabber

 1. annetten sier:

  Hvor store er dine pakker med solsikkefrø? Det varierer vel litt med produsenten?

  Ellers ser dette ut som en knalloppskrift for oss som ikke har timevis å sette av til kjøkkenting. Kan man la deigen stå til heving lenger dersom den står kjølig? Jeg liker å sette den før jeg drar på jobb om morgenen.

  • Christoffer sier:

   Jeg har ikke forsøkt meg på sakte heving, men det er verdt et forsøk. Bare pass på å strø overdrevent mye mel på brøddeigen når den hever i formene; hvis ikke risikerer du å rive toppen av brødene når du fjerner plastfolien, jeg tror dette blir et mer aktuelt problem hvis deigen står svært lenge til heving.

 2. Lasse sier:

  Er det mulig å få oppskriften påført mål?

  • Christoffer sier:

   Det er lettere å bake dette brødet uten mål og men med mening; så lenge deigen er så klissete at det er umulig å kna den for hånd er man garantert er svært saftig brød.

 3. Hege sier:

  Er det mulig å bake dette brødet i gasskomfyr hvor det bare er undervarme, ev skal det stå på samme temperatur og samme tid i ovnen?

 4. Christoffer sier:

  Godt sprøsmål, jeg har aldri bakt brød i gassovn med undervarme, men det bør gå bra. Jeg kan også nevne at hvis du steker brødene i 60 – 70 minutter ved 180 – 190 grader får man også godt resultat, da blir brødet litt fastere enn når man steker i 50 minutter ved 220 grader.

 5. Elisabeth sier:

  dette er en spennende oppskrift. kommer den fra boken «Artisan bread in five minutes a day»?
  http://www.amazon.com/Artisan-Bread-Five-Minutes-Revolutionizes/dp/0312362919/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1296317902&sr=8-1

  Jeg har akkurat prøvd meg på hovedoppskriften (du finner den her: http://www.instructables.com/id/Artisan-Bread-in-Five-Minutes-a-Day/ ) men denne du foreslår er veldig interessant ettersom det er grovt brød.

 6. Karlsen sier:

  Dette kan jeg anbefale. Bakte det på lørdag. Kommer til å bake det ofte, tror jeg. Saftig og godt, og henger så fint sammen. Slengte i litt saltede og ristede gresskarkjerner også. det ble veldig godt. Kan jo variere litt på det man vil tilsette.

 7. Christoffer sier:

  Jeg har under tiden revidert oppskriften litt etter å ha konferert med fru Strand, damen som introduserte meg for denne oppskriften. Jeg setter brødet inn i ovnen som holder 225 grader, men etter 15 minutter slår jeg ned varmen til et sted mellom 180 og 200 grader, og lar brødet stå i oven i tilsammen 60 minutter. Forøvrig er Fru Strand ingen lat dame; hun bruker denne oppskriften for å få svært saftige brød. Det er en ren markedsføringjippo fra min side å kalle oppskriften «brødbakst for latsabber». Unnskyld, fru Strand!

 8. […] oppskriften fant jeg hos Ordentlig Mat. Har prøvd den, og den er virkelig nydelig. Har variert litt, og tilsatt litt gresskarkjerner […]

 9. Erik sier:

  En skikkelig suksessoppskrift, det her. Har praktisert den lenge. Det eneste jeg sliter med, er kort holdbarhet når man baker såpass fuktig bakverk. Noen som har et tjuvtriks for å holde muggen unna?

  • Line sier:

   Jeg pleier å skjære opp brødet og fryse det i skiver.. Så kan man ta opp det man trenger når man vil. Ingen fare for mugg, og man får brukt opp brødet. Fint for meg som spiser brød alene hvertfall. Genialt til niste og, smør den frossen og den er tint til lunsj. Og pålegget holder seg friskt.

  • Tor Erik sier:

   Spis opp! Neida.
   Jeg vet ikke hva du regner som lang holdbarhet, men industribrød inneholder «brødforbedring» som forlenger holdbarheten:
   http://v.youku.com/v_show/id_XMTMwNTM5Njc2.html (sorry for elendig kvalitet, men det var det eneste stedet jeg fant den episoden av Jimmys Matfabrikk)

 10. Stig sier:

  Hei!
  Har noen en enkel oppskrift på øl?

 11. Maren sier:

  Heisann,
  Jeg lagte dette brødet i går, og er kjempefornøyd! Takk for enkel oppskrift og god smak 🙂

 12. Marit Lareng sier:

  Dette brødet er kjempeenkelt å lage. Jeg bruker sammalt spelt, hvetemel,havregryn (en neve) gresskarfrø, solsikkefrø, linfrø,valnøtter, lett ristet .Krydder; fenikkel og rosmarin. Her kan man variere i det uendelige. Skal brødet bruker til ost kan man ha i tørkede aprikoser og/eller fiken. Saftig og godt blir det 🙂