Nybakt enkelt brød

Selv som ivrig baker og alltid på jakt etter lettere hverdagsløsninger, måtte det en pappaperm til for å tenke på den åpenbare modifikasjonen av det berømte No knead brødet: Her er Ikke-rør-brødet, og det tar deg fem minutter om dagen.

Egentlig liker jeg å elte, og selv etter at jeg fikk kjøkkenmaskin har jeg knadd for hånd på disken hjemme. Vi baker brorparten av vårt eget brød, og frem til forsommeren i år har baking vært en ukentlig geskjeft med fryseren som mellomlager. New York Times’ artikkel om eltefritt brød (No knead bread) har gått kloden og nettet rundt flere ganger siden første gangs publisering i 2006, og jeg har selvsagt prøvd både det og Artisan Bread in Five Minutes a Day. Begge gir absolutt gode brød, med minimal bearbeiding.

Med lite kjøkken er de likevel ikke veldig praktiske. Man ender uansett med å grise til både hender og benk på daglig basis.

Det måtte en pappaperm til for å tenke det åpenbare, og dette er ingenting annet enn en liten, men akk så vesentlig, vri på brødet de fleste av oss allerede kjenner fra NYtimes.

Grunnoppskrift Ikke-rør brød:

Brøddeigen etter 12-24timer. Klar til «løft og brett»

500 gram hvetemel
1 gr tørrgjær (kvart teskje)
8-10 gram salt (1.8-2%)
4 dl vann

I tillegg trenger du:

En bolle, helst med lokk, men du kan bruke gladpack.

Slikkepott e.l

En ildfast form, pyrex, gryte, eller leirgryte med lokk.

Bland alle de tørre ingrediensene raskt i bollen. Er du smart setter du bollen på vekten når du heller i og måler etterhvert. Ha i vannet og rør til mesteparten av melet er blitt vått. Sett på lokket la bollen stå et sted den får fred.

Vent så et sted mellom 12 og 20 timer. Dette er virkerlig ikke så farlig, du ser at deigen er klar når den har bobler på toppen, men den tåler å stå videre. Var du smart gjorde du punktet over på ettermiddag/ kveld, og har nå nettopp kommet hjem fra jobben.

To timer før du vil steke brødet er det tid for klinten som skiller dette brødet fra de andre. I steden for å helle brødet ut på benken og klisse rundt der, finn frem slikkepotten igjen.

 

 

 

 

 

 

 

Dra slikkepotten rundt kanten av bollen, og løft og brett deigen over seg selv. Dette repeteres rundt hele bollen slik at deigen nå er foldet/brettet over seg selv flere ganger i bollen. Ingen kliss, ingen mel, ingen skitten benk ingen problem. Sett på lokket og vent i halvannen time. Da setter du din ildfaste beholder med lokket, inn i ovnen og skrur den på 250 grader.

 

 

 

 

 

 

 

 

30 minutter senere er deigen igjen hevet, og inni ovnen står nå en glovarm form. Ta formen ut av ovnen og hell/skubb deigen din nedi formen med slikkepotten. Ikke smør formen, eller gjør noe som helst annet. Sett på lokket og formen inn i ovnen i 30 minutter med lokket på. Ta deretter av lokket, og skru ovnen ned på 230 grader og vent i ca 20-25 minutter til. (NYtimes sier 15, men jeg liker litt mer skorpe og farge. Tipper ovnen har litt å si)

Ta ut formen og tøm brødet over på en rist for avkjøling. Ferskt brød, hver dag, ingen mel på benken og ingen kliss.