Nybakt enkelt brød

Selv som ivrig baker og alltid på jakt etter lettere hverdagsløsninger, måtte det en pappaperm til for å tenke på den åpenbare modifikasjonen av det berømte No knead brødet: Her er Ikke-rør-brødet, og det tar deg fem minutter om dagen.

Egentlig liker jeg å elte, og selv etter at jeg fikk kjøkkenmaskin har jeg knadd for hånd på disken hjemme. Vi baker brorparten av vårt eget brød, og frem til forsommeren i år har baking vært en ukentlig geskjeft med fryseren som mellomlager.  New York Times’ artikkel om eltefritt brød (No knead bread) har gått kloden og nettet rundt flere ganger siden første gangs publisering i 2006, og jeg har selvsagt prøvd både det og Artisan Bread in Five Minutes a Day. Begge gir absolutt gode brød, med minimal bearbeiding.

Med lite kjøkken er de likevel ikke veldig praktiske. Man ender uansett med å grise til både hender og benk på daglig basis.

Det måtte en pappaperm til for å tenke det åpenbare, og dette er ingenting annet enn en liten, men akk så vesentlig, vri på brødet de fleste av oss allerede kjenner fra NYtimes.

Grunnoppskrift Ikke-rør brød:

Brøddeigen etter 12-24timer. Klar til «løft og brett»

500 gram hvetemel
1 gr tørrgjær (kvart teskje)
8-10 gram salt (1.8-2%)
4 dl vann

I tillegg trenger du:

En bolle, helst med lokk, men du kan bruke gladpack.

Slikkepott e.l

En ildfast form, pyrex, gryte, eller leirgryte med lokk.

Bland alle de tørre ingrediensene raskt i bollen. Er du smart setter du bollen på vekten når du heller i og måler etterhvert. Ha i vannet og rør til mesteparten av melet er blitt vått. Sett på lokket la bollen stå et sted den får fred.

Vent så et sted mellom 12 og 20 timer. Dette er virkerlig ikke så farlig, du ser at deigen er klar når den har bobler på toppen, men den tåler å stå videre. Var du smart gjorde du punktet over på ettermiddag/ kveld, og har nå nettopp kommet hjem fra jobben.

To timer før du vil steke brødet er det tid for klinten som skiller dette brødet fra de andre. I steden  for å helle brødet ut på benken og klisse rundt der, finn frem slikkepotten igjen.

 

 

 

 

 

 

 

Dra slikkepotten rundt kanten av bollen, og løft og brett deigen over seg selv. Dette repeteres rundt hele bollen slik at deigen nå er foldet/brettet over seg selv flere ganger i bollen. Ingen kliss, ingen mel, ingen skitten benk ingen problem. Sett på lokket og vent i halvannen time. Da setter du din ildfaste beholder med lokket, inn i ovnen og skrur den på 250 grader.

 

 

 

 

 

 

 

 

30 minutter senere er deigen igjen hevet, og inni ovnen står nå en glovarm form. Ta formen ut av ovnen og hell/skubb deigen din nedi formen med slikkepotten. Ikke smør formen, eller gjør noe som helst annet. Sett på lokket og formen inn i ovnen i 30 minutter med lokket på. Ta deretter av lokket, og skru ovnen ned på 230 grader og vent i ca 20-25 minutter til. (NYtimes sier 15, men jeg liker litt mer skorpe og farge.  Tipper ovnen har litt å si)

Ta ut formen og tøm brødet over på en rist for avkjøling. Ferskt brød, hver dag, ingen mel på benken og ingen kliss.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

25 Responses to Ikke-rør brød

 1. Eivor sier:

  Kan dette brødet lages med glutenfritt mel – espelta – som det heter her hvor jeg bor. Har nemlig en som ikke tåler så godt hvetemel.

  • Tor Erik sier:

   Jeg kan ingenting om baking med glutenfritt brød, men om det oppfører seg som mel med gluten, så vil jeg anta det funker.
   Prøv da? og meld tilbake hvordan det går.

 2. MortenO sier:

  Kun hvetemel? Nærmer vi oss ikke loff da? 😉
  Hvor mye hvetemel kan erstattes med grovere saker før denne oppskriften faller sammen?

 3. Elisabeth sier:

  Dette så genialt enkelt ut og må prøves. Har prøvd meg på no knead, men føler at jeg er eneste mennesket i verden som ikke synes det er lettvint, men et sant griseri. Din variant ser imidlertid forlokkende enkel ut for en som ikke liker å vaske mer enn nødvendig. Skal prøves!

 4. Tor Erik sier:

  Hei Elisabeth!
  Samme erfaring som meg da, og presis grunnen til at jeg postet ikke-rør brødet.
  Meld gjerne tilbake hva du synes og hvilke erfaringer du gjorde deg.

 5. Livar sier:

  Vi baker slikt brød jevnlig og vår oppskrift varierer litt. Vi fyller 8 dl vann i bollen, gjær på størrelse med en ert. Etterpå drar vi noen runder med saltkvernen over og rører godt. En god skvett ekstra virgin olivenolje og ett kilo mel tilsettes. Så tilsetter vi en neve eller to med valnøtter eller hasselnøtter eller oppbløtte havregryn før det hele røresw sammen. Er man lat kan det brukes håndmikserens eltekroker. Etter timer i bollen heller vi deigen rett i former. Da må/bør vi være to fordi vi bruker saks!! til å klippe over deigen med. Brødene hviler i formene til ovnene har nådd 200 grader. Inn med brødene som er ferdige etter omtrent en time.

 6. Elisabeth sier:

  Nå har jeg prøvd brødet, og det funket helt supert. Null griseri utenom i bakbollen og så enkelt at det nesten er latterlig. Her blir det baking i jula 🙂

 7. Ina sier:

  Jeg er ganske ny med matlaging, liker å bake bedre. Så et skikkelig dumt spørsmål!(?)… skal vannet være fingervarmt? Noen sier at det skal være det, og andre sier at det ikke skal være det…

  Prøvde blomkålsuppen din i går og den ble kjempebra! Så enkelt det var. Hadde fått utfordring og så for meg en 2-3 timer med koking av blomkål, men det ble det heldigvis ikke
  = )

 8. Vidar H sier:

  Kan man heve deigen i, la oss si 24 og 48 timer, slik at man kan lage to små brød med utgangspunkt i samme deigen to dager etter hverandre? Da får man jo ferskt brød to dager på rad, og slipper å vaske bollen mellom hver bakst? Jeg bare spør.

  • Tor Erik sier:

   Er det ingen grenser for latskap:)
   Ja, du kan la den stå 48 timer, men da bør den stå siste døgn i kjøleskap og taes ut så den når romtemp.
   Jeg vasker sjelden bollen, og det er nesten letter å bare smelle sammen en ny deig enn å dele i to.

 9. Inez sier:

  Takk for tips! Dette skal jeg prøve med «no-knead»-deigen som jeg satte til hev på benken i kveld. Baker «no-knead-bread» hver dag nå, og selv om det er lettvindt, så blir det lett litt søl med bakepapir, mel og bretting, samt at jeg får en melsky hver gang jeg skal vippe denne deigen ned i gryta… I morgen blir det slikkepott og vending i bakebollen og null melsky… 😉

  • Inez sier:

   Sorry, denne metoden synes jeg skuffet. I motsetning til at jeg får høye og luftige brød med «brette-metoden-på-benk», fikk jeg nå et lavt, stusselig og et mer kompakt brød enn hva jeg ellers får…

   • albertaaberg sier:

    en viktig del av å bake dette brødet ( og no-knead og egentlig alle andre brød) er å brette dei godt. med en slik slikkepott-metode bør man være ekstra grundig i brettingen siden man ikke får en «hands on» føling av deigen. prøv en gang til, og brett deigen litt mer en forrige gang så skal du se det blir et knallbrød

 10. Astrid sier:

  Eg har god erfaring med no-knead braking, men er likevel alltid ute etter å prøve noko nytt. Vil ikkje dette brødet sitje fast i forma? Erfaringa med no-knead og leirform er at det vert sitjande fast dersom det ikkje er nok bretta og har ei «mjølhinne» på utsida.

  • Tor Erik sier:

   Jeg har ingen mel eller fett i formen. En skjelden gang sitter det litt fast, og i så fall er det bare å hvile brødet opp ned i formen, så faller det ut enkelt.

 11. Vegard sier:

  Dette fikk jeg ikke helt til. Har prøvd et par ganger, men begge gangene så ble «bunnen» av brødet «kokt» og ikke stekt, og resten av brødet ble ganske seigt. Skorpen på toppen ble bra og brødet er luftig, men seigt og ikke særlig godt.

  Brukte en tupperware-form laget av et plastlignende materiale. Kan problemet være at den ikke leder varme godt nok?

  • Tor Erik sier:

   Jeg gjetter på at feilen ligger i tupperwaren. Jeg forstår deg rett at du steiker i den ikke sant? Prøv en i jern eller glass, evt en vanlig stålgryte.

   Gryten skal være GLODvarm når deigen går i.

 12. Lars sier:

  Det her e jo måten jeg har bakt brød på i mange år. Bruker eltemaskin med stålbolle, og elter den på nytt igjen når den er hevet, med maskin. Det nye her va glovarm form, det må prøves da jeg liker skorpe rundt hele brødet.

 13. Helle sier:

  Takk for at du har funnet ikke-grise-koden. Har bakt loff-varianten noen ganger. Knakende godt brød. Skulle gjerne hatt oppskrift på grovere varianter. Kan du være en engel å legge ut det? Har forsøkt å bytte ut noe med rugmel, men det blir et tungt og trist resultat.

 14. gry sier:

  Hei, synes det er veldig greit å lage flere enn ett brød når man først holder på. Mitt tips er; kjøp en silikonmatte på f.eks IKEA, og bruk olje i utbakingen i stedet for mel. Det betyr ikke noe mel over alt og du bare kjapt former antall brød du har laget deig til og slenger i hver sin brødform med plastikk over, og lar de heve til ønsket størrelse, tørk av bakematten, fiks ferdig 😉 Personlig synes jeg det det har lett for å bli for mye mel på disse brødene når deigen er så klissete…

 15. Øyvind sier:

  Bakte dette brødet, fantastiske bobler og sprø skorpe på toppen, så langt allt bra. Den satt dessverre fast i formen og da mener jeg FAST… Fikk den til slutt ut og brødet var dessverre tungt og fuktig, selv med store luftbobler. Er det rett å slett at jeg ikke har brettet brødet nok?

  • Tor Erik sier:

   SENT svar, men min erfaring er at det skyldes at gryten ikke har nok varme til å sette skorpen ordentlig, eller at det ligger noe i gryten (rester) som «limer» brødet.
   Løsningen er uansett enkel, du bare snur gryten på hodet, så vil fuktig damp løsne brødet.

 16. Øyvind sier:

  Bakte dette brødet, fantastiske bobler og sprø skorpe på toppen, så langt allt bra. Den satt dessverre fast i formen og da mener jeg FAST… Fikk den til slutt ut og brødet var dessverre tungt og fuktig, selv med store luftbobler. Er det rett å slett at jeg ikke har brettet brødet nok?