Holde kniven riktig, ikke kutte fingrene, og litt teknikk, mer skal ikke til

Holde kniven riktig, ikke kutte fingrene, og litt teknikk, mer skal ikke til

Hvordan skjærer kokkene så fort uten å kappe av seg fingrene? Kokkekuttingens hemmelighet er tre banale ting, hold fingrene unna kniven, bruk rett teknikk, og tren.  Sistnevnte må du gjøre selv, men hvordan man holder fingrene unna kniven, og ikke minst hva man gjør med kniven er forholdsvis enkelt.

Som nevnt tidligere i løkhakkeposten, er det enkelte ting man gjør ofte på et kjøkken når man lager ordentlig mat, og kommer ikke utenom knivbruk. Det er like greit å lære seg det med en gang.

Vi har samlet noen videoer og bilder som samlet sett  utgjør et svært anstendig kurs i knivbruk.

La oss først se på hvordan man holder fingrene unna kniven:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=G9-TRPZxOWI[/youtube]

En liten justering i forhold til vår venn over er på sin plass: Han holder kniven feil.

Ordentlig grep gjør kniven til en forlengelse av armen.

Ordentlig grep gjør kniven til en forlengelse av armen.

Jeg har funnet at den beste måten å holde en kniv på, med en gang man er vant til det, er i selve bladet (jfr bildet over).  Tommelen på ene siden, og en krøllet pekefing på andre gir en helt annen kontroll og styring. Det var litt underlig i begynnelsen, men satt seg svært fort, og nå er det ikke snakk om å gå tilbake. Hvordan man holder en kniv har faktisk mye å si.

Selvsagt har jeg ikke funnet på dette selv, kokkelærer Norman Weinstein forfatter av boken «Mastering knife skills» sier det samme til Gizmodo:
«Keep your arms in a relaxed position and choke up on the knife: Your thumb and forefinger should be pinching the actual blade, not wrapped around the handle. It’ll take some adjustment to hold the knife this way, You have to use the knife correctly before you can cut anything.»

Du har selvsagt ikke pekefingen oppå kniven ?

I videoen under får du også en innføring i grunnleggende knivteknikk av samme Weinstein:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pGQEVTsvDSk[/youtube]

Har du litt tålmodighet og overlever 6 minutter med en fyr som høres ut som psykologen i South Park, så er dagens siste video også proppfull av informasjon m’kay? Litt repetering, og mer inngående forklaringer.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z6oBQ68MEUQ[/youtube]

Gode kniver er gull, varer nær sagt evig, og må ikke koste allverden. Vi har tidligere understreket fordelene med et skjerpestål, i «tips og triks»seksjonen vår,  og dette er uvurderlig for å holde kniven skarp, et par drag, og kniven oppfører seg som ny. Om du ikke tror meg, prøv på tomater, eller bruk kniven til å rute en ribbe før og etter en skjerping. Hvilket stål er ikke krise, men keramikk er nok best på japanske kniver.

Teknikkene over er kokkenes egne, det er en grunn til det, og de gjør kutting og skjæring av mat betydelig enklere.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

2 Responses to Hvordan bruke kokkekniven

 1. Rune Smistad sier:

  Fine tips dette – tar med video som viser andre typer kniver og. Min er faring er at keramikk sliper raskere uansett hvis kniven har skikkelig stål. Men pass opp for de keramiske sliperne som ikke er runde – kanten i en femkantig sliper er nok til å lage hakk i kniven! (Been there, done that!)

  Kan anbefale Heinckel og Sabatier. Veldig gode kniver. Victorinox er noe mer overkommelig i pris, men tynnere i stålet. Jeg synes de blir for lette, både i stålet og håndtaket.

  Mer kutteteknikk (asia style): http://www.youtube.com/watch?v=xwciXwM_5FA&feature=fvw

 2. Charlie Brown sier:

  Synes det er på sin plass å nevne at alle kniver trenger en god slip av en proff knivsliper (en person – ikke en dings) en gang i blant. Uansett hvor bra kniven skjerpes/ståles/brynes blir eggvinkelen større og eggen buttere og sløvere av bruk, og til slutt er det bare en skikkelig sliping som kan gjenopprette eggen (alle som «kan» kniv er enige om dette). Det koster ikke all verden å få kniven sin slipt, men det er absolutt verdt pengene og gir mangedobbelt tilbake i arbeidsglede.

  Det er ikke mange knivslipere igjen her i landet, og de få som fortsatt holder på er vel ikke de ivrigste til å markedsføre seg selv, men et søk på gule sider eller 180.no bør gi uttelling.

  Jeg er – synes jeg selv ihvertfall – ganske flink til å vedlikeholde knivene mine, men har min faste knivsliper som gir meg «ny» egg på knivene mine omtrent en gang i året, og det er himmelvid forskjell på før og etter! Så løp og slip!