Grønne erterErtepuré mosesErtepuré ferdig

Klikk for større bilder

Oppskrift på torsk med verdens beste rosenkål, pastinakkpuré og ertepuré
Denne oppskriften er for 4-6 personer. Tid: Ca. 10 min.

Ertepuré
1 pose frosne selskapserter (e.l.)
50 g smør
Salt og pepper

Ertepuré er enkelt og raskt å lage, så det finner du rom til et sted underveis mens du lager hovedretten.Du kan ta ertene direkte fra fryseren, de kan være tint, eller du kan bruke erter fra boks. Alt går! Selv synes jeg frosne selskapserter smaker best av de «vanlige» ertene i dagligvaren – men store, billige poser med Eldorado-erter fungerer finfint det også. Erter er en lett tilgjngelig og billig grønnsak, men den blir et elegant tilbehør til selv den fineste middag, om du tilbereder det på denne måten. (Grønn ertesuppe er en fin forrett 🙂)

Kok ertene til de er møre i lettsaltet vann. Sil av vannet , og tilsett smør og mos med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Kombinér gjerne med andre typer rotmos, så trenger du kanskje ikke saus. Passer fint til både kjøtt og fisk.

Ertepuré kan være et fint akkompagnement til følgende retter som vi har omtalt:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tagged with:
 

7 Responses to Ertepuré – enkelt luksustilbehør

 1. kaaslund sier:

  Jeg elsker purreer. Erter funker fint. Selv bruker jeg en liten skvett fløte i. Det gjør underverker for smak, farge og konsistens.

  Ellers har jeg prøvd å mose så godt som alle typer grønnsaker som kan kokes. Av de mer heldige purreene var erter, blomkål og jordskokk de som skilte seg mest ut i positiv retning. Pastinakk kom akkurat på lista over ting å mose neste gang 🙂

  • Thestig sier:

   Sellerirotpuré må i den sammenheng ei glemmes!

  • H80 sier:

   Jeg må innrømme at jeg har et problem med folk som skriver pure/puré med to r-er. Særlig reagerer jeg på «tomatpurre». Det gir meg assosiasjoner til tomat og purre, og gjør ting med hjernen min som jeg ikke forstår. Jeg blir rett og slett forvirret.

 2. Ikke glem rødbetpuré kokt på rødvin og tilsmakt appelsinjuice. Andre gode puréer er auberginepuré (også kalt auberginekaviar) og gulrotpuré med kummin. Forøvrig kan også fruktpuréer brukes til fisk og kjøtt. Spesielt and, gås, vilt, skinnstekt laks og skinnstekt kveite er gode med karamellisert eplepuré og kvedepuré. Forøvrig er en renere og mer syrlig eplepuré også et godt alternativ til svin. Plommer og avocado(guacamole) er annen frukt som fungerer særs bra som puré.

  Mitt eneste problem med puréer er at mange steder er de dårlige til å legge dem opp. Puréer gjør seg best i egen skål eller hvis de får en form; «svingen» er det blitt vanlig å se. En puré som bare ser ut som en klatt er litt uappetittelig sammenlignet med de fleste andre ingrediensene på en tallerken. Dette gjelder dog på restaurant. Hjemme foretrekker jeg å servere ting på fat så får man forsyne seg selv: «family style».

  P.S. Jeg bruker også karamell- og eplepuré som smakstilsetning i muffins. Det har så langt blitt favorittmuffinsen til madammen av de jeg har laget (normalt sett er hun en sjokoladejente).

 3. Grilltender sier:

  Ta vare på litt væske etter koking av ertene og bland i purreen for å unngå at det blir for tørt

 4. Per sier:

  For første gang i livet laget jeg «ertepuré». Frosne erter kokt opp, sparte litt av vannet, på med salt og pepper. Litt olivenolje i. Stappemoser, og så stavmikser, da det ikke kom til mål med en stappemoser.

  Dette hadde jeg til «rema 1000»-fisken Pangasus. Vet ikke om kvaliteten på den fisken er noe å satse på.. asiatisk oppdrettsfisk..